Re: Sycylia ... tak po prostu (wakacyjnie od str 16)
MonikaK napisał(a):Cześć.
Przejrzałam cały wątek, ale proszę o radę.
W tym roku miała być północna Grecja autem, ale pod wpływem impulsu kupiłam lot do Katanii i teraz ze wzgl. na różnorodność i wielkość Sycylii jestem w lekkim chaosie (delikatnie mówiąc).
I zazdroszczę (bo Sycylia absolutnie skradła moje serce
) i nie zazdroszczę (bo wiem, jaki duży masz problem
)
MonikaK napisał(a):Zakładam, że ładne, klimatyczne miasteczka znajdę wszędzie, w każdym regionie.
Gdzie natomiast znajdę ładne, klimatyczne plaże, bo tu wydaje mi się sprawa nieco cięższa niż z miasteczkami
Jakimś ekspertem od plaż Sycylii się nie czuję, ale raczej nie są to plaże
typu greckiego Ja apartmanów na Sycylii szukam bardziej pod kątem zwiedzania, a plażę zawsze jakąś sobie znajdę
MonikaK napisał(a):W Katanii myślę, aby zamieszkać gdzieś pod Etną bardziej, w jakiejś wsi. Czy Etna nie ściąga chmur i deszczu?
Nad Etną często są chmurki, ale w lipcu deszczu chyba z nich nie ma
MonikaK napisał(a):Czy w ogóle dobrze myślę sądząc że w Ragusta i Agrigento znajdę odpowiadający mi klimat plażowania?
Nie wiem jak w okolicach Agrigento, ale w rejonie Ragusy plaże są ... no przyzwoite
Jeszcze raz powiem, że nie jest to klimat grecki
, i pod względem lazurów i pod względem klimatyczności
Aczkolwiek plaża przy cegielni w Sampieri bardzo nam odpowiadała.
Nie można powiedzieć, że było pusto
, bo w Italii raczej o to ciężko
, ale plaża jest na tyle długa i szeroka, że nikt sobie na głowę nie wchodzi
MonikaK napisał(a):Wiem że ładne dzikie plaże są na samej północy reg. Trapani, ale to za daleko.
Też tak słyszałam i planuję sprawdzić to w tym roku
MonikaK napisał(a):Czy dobrze myślę, że na środkowej i wschodniej północy (reg. Palermo i Messina) jest mniej dziko? Plaże brzydsze?
W okolicach Messiny nie byłam.
A w okolicach Palermo jest ... pięknie
A samo Palermo jest absolutnie wyjątkowe
Czy plaże brzydsze? Chyba nie, aczkolwiek w tych rejonach nie plażowaliśmy. Ale plaże wyglądały bardzo sympatycznie.
Np plaża w Cefalu była fajna.
W Mondello też całkiem fajna, ale tu raczej w lipcu tłumy i leżaki są pewne
MonikaK napisał(a):Może jakieś rady? Który region omijać jako najbardziej tłoczny, brudny i głośny?
Najbardziej tłoczno wspominam Taorminę (a byliśmy tam pod koniec października -
perla-sycylii-zalana-popiolem-wulkanicznym-i-deszczem-t56540.html?hilit=Perła%20sycylii ), ale tu było chyba najbardziej czysto
No i plaża w Taorminie jest klimatyczna
, ale malutka i raczej zatłoczona
Ale Taorminę polecam odwiedzić
MonikaK napisał(a):Trochę mnie przeraża ta Sycylia bo mam wrażenie ze tam wszędzie pełno ludzi i chaos
Trochę tak
, ale w Italii wszędzie jest pełno ludzi
A chaos ... tylko dodaje uroku
Może Marzenka jako mój ekspert od Sycylii podpowie coś więcej