Re: Sycylia ... tak po prostu (wakacyjnie od str 16)
Sycylia ... tak po prostu wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" Poniedziałek - 27.06.2022No to jedziemy do tych Syrakuz
Z naszej Scicli mamy spory kawałek, a do tego nawi konecznie chce nas pokierować na autostradę, której nie ma
Tracimy przez to trochę czasu
Do tego już na wjeździe Syrakuzy witają nas sporym korkiem, a im dalej w miasto tym gorzej
No ale jakoś dojechaliśmy, znaleźliśmy dosyć szybko miejsce do parkowania, gratisowe
ofkors i możemy iść
Po wyjściu z samochodu okazuje się jeszcze, że mąż zgubił naszą lodówko-plecak
Już nawet nie chodzi o wodę z cytrynką, którą w niej miałam
, ale o to, że ta lodóweczka bardzo fajnie się sprawdzała
Uprzedzając fakty napiszę, że lodóweczka została na komodzie w korytarzu w apartmanie
No ale z moim mężem jak z dzieckiem, albo gorzej ...
Teraz przed wyściem muszę sprawdzać dwa razy czy ma czapkę na głowie, lodówkę na plecach i aparat w łapie
Nasze zwiedzanie Syrakuz ograniczyło się do Ortygii
Może kiedyś dam szansę innym atrakcjom, które są w okolicy
No więc wchodzimy na wyspę przez
Ponte Umberto IWita nas Archimedes, bo właśnie w Syrakuzach żył, tworzył i zmarł ten słynny starożytny filozof.
Nawet mimo że nie planowałam zwiedzania
kamieni, to w Italii trudno na nie nie wejść, są prawie wszędzie
Na wyspie są pozostałości świątynii Apolla. Wzniesiono ją około 570-560 p.n.e. i jest najstarszą na Sycylii dorycką świątynią, poświęconą Apollonowi.
Muszę przyznać, że pozostało z niej niewiele
Idziemy w stronę morza ...
Dochodzimy do całkiem okazałego budynku, który jest siedzibą izby handlowej
Teraz już przez
Porta della Marina wchodzimy na staróweczkę
Bardzo urokliwymi, wąskimi uliczkami kierujemy się w kierunku
Piazza Archimede Na Placu Archimedesa znajduje się
Fontana di Diana, która jest naprawdę piękna
Czy tak kwitnie palma?
Jak można zauważyć słoneczko jest już bardzo nisko ...
Spieszymy się więc na Plac Katedralny, bo już wiem, że w słoneczku wszystko wygląda dużo lepiej
Mijamy
Chiesa del Collegio dei GesuitiNo i niestety większa część placu jest już w cieniu ...
Dlatego bardzo chętnie do Syrakuz jeszcze kiedyś wrócę, najlepiej wiosną (
Potter już się zapisała, na tą wycieczkę)
Palazzo del VermexioPalazzo Beneventano Del BoscoNo ale na Pacu Katedralnym najważniejsza jest katedra -
Cattedrale della Natività di Maria SantissimaNa szczęście kadedra jest jeszcze pięknie oświetlona przez zachodzące słoneczko i na tle błękitnego nieba prezentuje się pięknie
Wchodzimy do środka ...
I muszę przyznać, że wnętrze tej katedry zostało mi się najbardziej w pamięci, ze wszystkich odwiedzonych podczas tego wyjazdu
Może dlatego, że w V w.p.n.e. znajdowała się tutaj grecka świątynia Ateny, a jej pozostałości w postaci kolumn można zobaczyć właśnie wewnątrz kościoła.
W katedrze, poza tymi kolumnami są też inne (zapewne bardzo cenne
), ołtarze, grobowce, mozaiki ...
Ale mi najbardziej podobały się te stare kolumny
Wychodzimy z katedry ... i nie bez żalu opuszczamy Plac Katedralny ...