Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Sycylia ... tak po prostu (wakacyjnie od str 16)

Postnapisał(a) marze_na » 28.07.2022 17:13

Bardzo lubię Włochów m.in. właśnie za te lokalne imprezy 8) .

Noto śliczne, ale mam niedosyt. Za szybko, za krótko. Autem byliśmy i za dużo upchnęliśmy sobie do zobaczenia jednego dnia.
Mamy je do poprawki :mrgreen: . Są na szczęście perspektywy na czerwiec 2023 8) .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 29.07.2022 13:31

marze_na napisał(a): Są na szczęście perspektywy na czerwiec 2023 8) .
Znowu ta nudna Italia w planach 8O :smo:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 29.07.2022 13:33

Sycylia ... tak po prostu 8)
wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" :hearts:

Zanim pojedziemy na kolejną wycieczkę, to najpierw pokażę Wam drugą plażę którą odwiedziliśmy - w Donnalucata, a dokłanie tu:36°45'02.0"N 14°39'15.4"E
Ta plaża też jest długa i piaszczysta :D
Ludzi może ciut więcej niż przy cegielni, ale też tłoku nie było :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedną z atrakcji (dla mnie :mrgreen: ) na tej plaży były szczątki żółwia 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój mąż uwiecznił przy okazji moje zwłoki zalegające na arbuzie :lool: :smo:
Obrazek

Obrazek

:papa:
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 29.07.2022 23:12

Widzę, że dalszy ciąg Sycylii :D
I świetnie się składa. Potrzebuję rady. Szykuje mi się wyjazd na Sycylię na koniec września . Lot do Katanii. Chciałabym wybrać jako miejscówkę Taorminę, ale nie wiem jak w jej okolicy z plażowaniem. Jak nie Taormina to co? Żeby było gdzie zjeść, pospacerować, a i plaża żeby była ładna. Samochód pewnie wypożyczymy, tylko nie wiem czy na caly tydzień.
Przepraszam, że zakłócam Ci relację :oops:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 29.07.2022 23:19

Nie Taormina. Tłumy ludzi były końcem maja, plaża mocno średnia w mojej opinii i mała. Stromooooo.
Czytam, że na plażowanie ludzie polecają Letojanni, ale tu nie dotarłam.

Ciekawa jestem co Aga i Marzena Ci powiedzą?

Aga, Ty zawsze latasz z jedną dużą walizką? Bo do kabinowki chyba tego arbuza i żagla nie upchałaś?
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 29.07.2022 23:31

Dzięki Beata. Też jestem ciekawa co mi powiedzą :).
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 30.07.2022 09:04

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a): Są na szczęście perspektywy na czerwiec 2023 8) .
Znowu ta nudna Italia w planach 8O :smo:
..

Matko przenajświętsza ;)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 30.07.2022 10:53

mysza73 napisał(a):Znowu ta nudna Italia w planach

Mąż sobie wymyślił, że następne imieniny chce spędzić na imprezie w Palazzolo Acreide. No i co poradzisz :oczko_usmiech: .

piekara114 napisał(a):Ciekawa jestem co Aga i Marzena Ci powiedzą?

W kwestii plażowania to akurat mało pomocna jestem, bo to nigdy nie jest mój priorytet :? .

wiola2012 napisał(a):Chciałabym wybrać jako miejscówkę Taorminę, ale nie wiem jak w jej okolicy z plażowaniem.

Taormina i plażowanie to zdecydowanie nie jest dobre połączenie.
Spiaggia di Isola Bella jak nazwa wskazuje jest bardzo ładna, ale mała i zatłoczona. Raczej do oglądania niż wypoczywania.

Typowo wypoczynkowe są sąsiednie Letojanni na północ od Taorminy i Giardini Naxos na południe. Plaże tam w dużej mierze są jednak zajęte przez lido, ale nie wiem czy z końcem września wszystkie będą jeszcze działać. Co do urody i oferty kulinarnej tych miasteczek to się nie wypowiem, bo nie byłam, ale to raczej takie sypialnie z apartamentami. Giardini wydaje mi się ciekawsze.
Oba oglądałam tylko z daleka, z teatru w Taorminie - klik :wink: .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 30.07.2022 14:14

wiola2012 napisał(a):Widzę, że dalszy ciąg Sycylii :D
I świetnie się składa. Potrzebuję rady. Szykuje mi się wyjazd na Sycylię na koniec września . Lot do Katanii. Chciałabym wybrać jako miejscówkę Taorminę, ale nie wiem jak w jej okolicy z plażowaniem. Jak nie Taormina to co? Żeby było gdzie zjeść, pospacerować, a i plaża żeby była ładna. Samochód pewnie wypożyczymy, tylko nie wiem czy na caly tydzień.
Przepraszam, że zakłócam Ci relację :oops:
Taormina do plażowania chyba nie jest najlepsza.
Tak jak pisze Beata, stromo, dużo ludziów i plaża mała, no i kamyczkowa :wink:
Tak jak pisze Marzena, już chyba Naxos będzie lepsze (ale ja też tam nie byłam).
Ja ostatnio preferuję plaże piaszczyste 8O :oczko_usmiech: , ale to nie rejon Taorminy :smo:
A ile w okolicach Taorminy planujesz być?
Bo jak dla mnie to tam 3-4 dni max :mrgreen:

piekara114 napisał(a):Aga, Ty zawsze latasz z jedną dużą walizką? Bo do kabinowki chyba tego arbuza i żagla nie upchałaś?
Ostatnio zawsze kupuję jedną wielkę (wychodzi taniej niż dwie kabinówki) i mogę brać co mi się ubździ :lol: .
A i z płynami, kremikami też nie mam problemów.
Dla dwóch osób do takiej wielkiej pakuję się na luzie, ale jak jedziemy z Zuzią już troszkę muszę pokombinować (bo ona zwsze kiecek nabierze :roll: )
Ale daję radę :mrgreen:
Do walizki to się wszystko mieści i zawsze mam tam luzy.
Problem jest z wagą - zawsze przekraczam te 20kg :oczko_usmiech:
No ale jeszcze nigdy mi nic nie kazali wyjmować :mrgreen:

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Znowu ta nudna Italia w planach

Mąż sobie wymyślił, że następne imieniny chce spędzić na imprezie w Palazzolo Acreide. No i co poradzisz :oczko_usmiech: .
Absolunie nie możesz odmówić mężowi tej przyjemności, zabraniam :oczko_usmiech:
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2022 15:34

Dziękuję dziewczyny :). Popatrzyłam sobie i chyba Sycylię zamienię na Sardynię, a Taorminę i pozostałe cudowne sycylijskie miasteczka zostawię sobie na „nieplażowy”, wiosenny czas.
Mam czas do jutra na podjęcie decyzji :D .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 30.07.2022 15:43

wiola2012 napisał(a):Dziękuję dziewczyny :). Popatrzyłam sobie i chyba Sycylię zamienię na Sardynię, a Taorminę i pozostałe cudowne sycylijskie miasteczka zostawię sobie na „nieplażowy”, wiosenny czas.
Mam czas do jutra na podjęcie decyzji :D .

Jak stawiasz na plażing, to faktycznie Sardynia lepsza (chyba :mrgreen: )
Ja kiedyś też wybierałam między tymi dwoma wyspami i wygrała Sycylia :hearts:
Ale zwróć uwagę na ceny aut na Srdynce :smo:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 30.07.2022 16:02

Zobacz też na pogodę, bo Sardynia dużo wyżej i jak kiedyś patrzy to już większe ryzyko deszczu.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 30.07.2022 16:33

piekara114 napisał(a):Zobacz też na pogodę, bo Sardynia dużo wyżej i jak kiedyś patrzy to już większe ryzyko deszczu.

Koniec września nawet na Sycylii nie gwarantuje pogody. Nas powitała deszczem, a potem jeszcze parę razy solidnie zmoczyła.
Później byliśmy w październiku w Apulii. Niby wyżej, podobnie jak Sardynia, a pogodę mieliśmy piękną.
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2022 18:46

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Zobacz też na pogodę, bo Sardynia dużo wyżej i jak kiedyś patrzy to już większe ryzyko deszczu.

Koniec września nawet na Sycylii nie gwarantuje pogody. Nas powitała deszczem, a potem jeszcze parę razy solidnie zmoczyła.
Później byliśmy w październiku w Apulii. Niby wyżej, podobnie jak Sardynia, a pogodę mieliśmy piękną.

Wg mądrego Internetu, jest duża szansa, że będzie ładna pogoda.
Ceny wypożyczalni poza sezonem podobne jak na Sycylii. Gdybym w wakacje była w Grecji lub Cro , to na plażach by mi nie zależało, ale po upalnej Arizonie potrzebuję poplażować :mrgreen:, baseny to nie to samo.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2022 23:24

Tak mi się wydawało, że Ty Amerykę odkrywałaś :D

A plażowanie w samej Katanii nie jest złe....nie jest to Grecja, ale też sporo lepiej niż w Taorminie....No i z widokiem na Etnę :D
IMG_20220731_232123.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies