Re: Sycylia ... tak po prostu (wakacyjnie od str 16)
Sycylia ... tak po prostu wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" Sobota - 25.06.2022No to jesteśmy w Noto
Auto zostawiamy na ogromnym darmowym parkingu - 36°53'41.4"N 15°04'06.7"E
Ale żeby do niego dojechać zmarnowaliśmy dużu czasu, dużo za dużo
A to dlatego, że nawi oczywiście wynalazła sobie najkrótszą drogę do niego, tylko nie do końca wzięła pod uwagę, że większość uliczek w Noto (tak jak z resztą we wszystkich innych sycylijskich miasteczkach) jest jednokierunkowa
Koniec końców przestaliśmy jej słuchać i pojechaliśmy kierując się własnym rozumem (wiem, dosyć ryzykowne
)
No ale dojechalim
I po wyjściu z parkingu popełniamy drugi "błąd"
Bo poszliśmy w lewo, a o wiele lepiej byłoby pójść w prawo
A to z bardzo prostego powodu ... gdy doszliśmy do głównej ulicy Noto -
Corso Vittorio Emanuele, byliśmy przy
Porta RealeNiby nic złego, tyle tylko, że wszystko na co chcieliśmy popatrzeć było "pod słońce"
I jak się łatwo domyśleć ni chu...steczki nie dało się robić zdjęć
No było to troszkę, a nawet bardziej niż troszkę
wkurzające ... no ale tego nie przewidziałam
Jako że byłam już troszkę poirytowana
, to kolejną rzeczą która mnie w Noto "denerwowała" było to, że wszystko co najciekawsze, znajdyje się wzdłuż jednej ulicy, Corso Vittorio Emanuele właśnie.
I przez to były tam dzikie tłumy
No i chyba przez to wszystko Noto jakoś nie skradło mojego serca
Ale to nie to, że to Noto jest nieładne czy coś ... jest naprawdę bardzo ładne. A katedra, kościoły, palazza, schody i inne budowle są naprawdę imponujące.
Wystarczy wspomnieć, że Noto zostało obwołane w 1996 przez UNESCO stolicą i perłą baroku sycylijskiego
No to idziemy popatrzeć (pod słońce
) na tą perłę
Jesteśmy przy wspomnianej już
Porta Reale o FerdinandeaTo brama wejściowa do historycznej części miasta. Bramę w 1838 r. zbudował na własny koszt markiz Cannicarao i upamiętnia ona przybycie do Noto króla Ferdynanda II z Bourbonu.
Tu już zdjęcie w drugą stronę, od razu lepsze oświetlenie ... ale brama od tej strony jakby mniej ciekawa
Kamieniczka ...
W Noto miałabym "magnesowy raj" ... ale akurat nie miałam czasu na zakupy
Vecchia Fontana dell'ImmacolataA tuż obok
Chiesa di San Francesco d'Assisi all'ImmacolataKościół San Francesco z przylegającym do niego budynkiem stanowił kiedyś naturalne połączenie kościoła z klasztorem. Obecnie w budynku byłego klasztoru znajduje się Uniwersytet.
Najbardziej podobały mi się prowadzące do kościoła schody (szkoda, że ciągle ktoś po nich łaził
) i piękne zdobione wejście
Idziemy dalej ...
Zaglądam do
Chiesa di Santa ChiaraMożna wejść na taras widokowy, ale niestety jest już za późno (chyba do 18)
Już widać katedrę ...
Do katedry również prowadzą bardzo szerokie schody ... jak widać zaludnione okrutnie
Ze schodów katedry są ładne widoki
W lewo ...
W prawo ...
Na przeciwko katedry stoi
Palazzo Ducezio.
Obecnie budynek pełni role ratusza miejskiego, a jego nazwa pochodzi od założyciela miasta: Ducezio urodzonego w 488 r przed naszą erą. Inspiracją dla budynku były XVII-wieczne francuskie pałace.
Ludziów jest też zapewne dlatego tak dużo, gdyż odbywa się jakaś miejscowa impreza
Szczerze mówiąc to nie wiem z jakiej to okazji ... ale czy to ważne
Najważniejsze, że jest impreza i można miło spędzić czas
https://photos.app.goo.gl/TVPyuQ6g4kjFeXwV8No ale my zostawiamy (chwilowo
) Piazza Municipio i idziemy dalej
Monumento ai Caduti nella Grande Guerra, a za nim kadera
Chiesa di San Carlo al Corso. Tu też (podobno) jest taras widokowy, no ale jest już zamknięty ...
Jeśli kiedyś wrócę do Noto, to koniecznie wejdę na któryś z tych punktów widokowych i popatrzę na wszystko z góry
Palazzo ...
Dochodzimy do [/i]Piazza XVI Maggio[/i]
Po prawej stronie
Chiesa di San DomenicoNa przeciwko
Teatro ComunaleTeraz na chwilkę skręcimy w jedną z bocznych uliczek
I dochodzimy do
Palazzo Nicolaci Pałac znany jest z imponujących i niepowtarzalnych balkonów, wspartych na rzeźbionych przyporach w kształcie gryfów, koni, lwów, syren i cherubinów
Co prawda słońce już zaszła
, ale tym razem w oczy świeciły mi ... lampy
No prawie każdy balkonik miał takową i znowu doopa ze zdjęć
Wracamy na główną ulicę i dobrą godzinę spędzamy na świętowaniu razem z mieszkańcami Noto
https://photos.app.goo.gl/kdine4hpmWCWoYAZADo Scicli wracamy około godziny 23, ale nasze miasteczko wciąż tętni życiem