Re: Sycylia ... tak po prostu (wakacyjnie od str 16)
Mąz mnie opierdzielił, że się obijam
, więc czas na kolejny odcinek
Sycylia ... tak po prostu wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" Piątek - 24.06.2022Z San Matteo schodzimy do centrum Scicli i jesteśmy przy
Chiesa di Santa Maria della Consolazione w dzielnicy Santa Maria La Nova.
Podobno od wieków dzielnica ta i druga, która leży naprzeciko, San Bartolomeo, rywalizują między sobą, która zorganizuje piękniejszy festiwal religijny.
Kościół był niestety zawsze zamknięty (przechodziłam koło niego codziennie)
Idziemy troszkę wyżej ... do
Chiesa di Santa Maria La NovaBył otwarty ... ale raczej zwyczajny ... nic nie zwróciło mojej uwagi
Dużo ładniej wyglądał ten kościół z tarasu naszego drugiego apartmana (ale o tym w swoim czasie
)
Podeszliśmy jeszcze do bramy
Chiesa e convento del Rosario ... ale była zamknięta
Trud wspinaczki wynagrodził nam całkiem ładny widok na San Matteo i Santa Maria della Consolazione
Idziemy teraz w kierunku kościoła San Bartolomeo.
Dochodzimy do
Piazza Italia skąd jest całkiem ładny widok na wznoszący się na wzgórzu kościół San Matteo
Przy Piazza Italia jest też
Chiesa Madre di Sant'Ignazio di LoyolaZ Piazza Italia już tylko kilka kroków do
Chiesa di San BartolomeoKiedy byliśmy przy San Matteo widzieliśmy, że w San Bartolomeo był ślub ...
Teraz już kościół był zamknięty ...
Teraz w końcu możemy iść do klasztoru Santa Maria della Croce.
W tym miejscu będzie w relacji małe fałszerstwo, bo do klasztoru poszłam sama, któregoś kolejnego dnia rano
Klasztor można zwiedzać od 8.30 do 18
Ja byłam tam około 8 i dwie panie dopiero przyjechały do pracy
Myślałam, że będę musiała czekać pół godziny, ale pani była tak miła, że wpuściła mnie wcześniej (wstęp 4euro)
Pani opowiedziała mi trochę o historii tego miejsca, oprowadziła po salach z eksponatami po czym powiedziała, że dalej mogę już sobie sama pochodzić
A już się bałam, że nie będę mogła swobodnie pomyszkować po tym przybytku
Jak widać jestem dość wysoko
Tu na dole widać San Bartolomeo a w centralnej części zdjęcia San Matteo
Wracam ...
Pokazałam Wam chyba wszystko co można zobaczyć w Scicli
Cudowne miasteczko, prawda?
W kolejnym odcinku troszkę poplażujemy