Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 15.04.2013 06:23

ach 8O

i
och :lol: :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 15.04.2013 10:17

I ja podziękuję za ciekawą relację.

Całkiem prawdopodobne, że stanie się ona inspiracją do naszej podróży na Sycylię by poznać tak z bliska to co dzięki Tobie mogliśmy zobaczyć na razie dzięki Twoim zdjęciach. A całkiem sporo ciekawych miejsc było podczas wycieczki.
No i ostatni akord - mozaiki mogłam sobie obejrzeć bez zadartej do góry głowy :D Mozaiki w takim kształcie powstały dzięki bizantyjskim wpływom. A dzisiaj ta kaplica pewnie jest nie prawosławna a katolicka.
Równie ciekawy okazał się ogród botaniczny. Bardzo okazały jest symbol ogrodu. Budzi respekt. Ciekawe czy w warunkach naturalnych potrafi też osiągnąć tak potężne rozmiary:?:

Pozdrawiamy :D :D :D
Kulki
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.04.2013 10:40

Grzegorz Ćwik napisał(a):Świetne, gratuluję, z przyjemnością obejrzałem, tym bardziej, że w odróżnieniu od kontynentalnych Włoch, które prawie całe zjeździłem, Sycylia jest dalej dla mnie nie odkryta. Zostawiam sobie ją ciągle na deser. Twoja relacja już trochę pozwoliła mi odpowiedzieć na pytanie co tak na prawdę warto zobaczyć. Myślałem o Sycylii na ten rok, ale już wyszła wyprawa 3tg w Chinach. W takim razie wyprawa po słoneczne pomarańcze na rok następny.
Pytanie, jedliście osławione lody w bułce??

Grzesiu, spróbuj gdzieś w planach wyjazdowych Sycylię umieścić. To taki tygiel Morza Śródziemnego, gdzie tyle się przemieszczało i mieszało, warto to zobaczyć.
Lodów w bułce nie jedliśmy - w ogóle to na tej wycieczce jedliśmy tragicznie mało lodów ;-)
Kilka razy próbowaliśmy granitę - czyli mrożony sok z cytrusów, ale nasze sorbety z Zielonej Budki bardziej mi smakują. Z lokalnych przysmaków jedliśmy Arancini - obsmażane kulki z ryżu nadziewane serem lub mięsem, oraz Involtini czyli mięsne roladki. Pod Etną piliśmy Lavę, czyli 70% alkohol, tak palący, że najwięksi pijacy w grupie zakupioną butelkę konsumowali... ze 3 dni.

Zazdroszczę tych Chin! Nam w tym roku może to Maroko wypali.

Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.04.2013 10:41

fiolek napisał(a):ach 8O

i
och :lol: :wink:

Bez potrzeby, bez potrzeby :wink:
Ale bardzo dziękuję :hearts:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.04.2013 11:03

Lidia K napisał(a):I ja podziękuję za ciekawą relację.

Całkiem prawdopodobne, że stanie się ona inspiracją do naszej podróży na Sycylię by poznać tak z bliska to co dzięki Tobie mogliśmy zobaczyć na razie dzięki Twoim zdjęciach. A całkiem sporo ciekawych miejsc było podczas wycieczki.
No i ostatni akord - mozaiki mogłam sobie obejrzeć bez zadartej do góry głowy :D Mozaiki w takim kształcie powstały dzięki bizantyjskim wpływom. A dzisiaj ta kaplica pewnie jest nie prawosławna a katolicka.
Równie ciekawy okazał się ogród botaniczny. Bardzo okazały jest symbol ogrodu. Budzi respekt. Ciekawe czy w warunkach naturalnych potrafi też osiągnąć tak potężne rozmiary:?:
Kulki

Warto jechać, jest tam tyle do oglądania.
Te wszystkie stare kaplice i katedry wyglądają jak prawosławne... ale to było ledwie kilkadziesiąt lat po schizmie i styl bizantyjski był powszechny, szczególnie tam.
Zresztą tam się wszystko mieszało - arabskie, bizantyjskie, normańskie wpływy.
Na zdjęciach widziałem podobnej wielkości fikusy na Hawajach czy na zachodzie Stanów.

Pozdrawiam i życzę Wam spełnienia planów - nie tylko sycylijskich.
Krzysztof
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.04.2013 11:07

Nie jestem jakimś szczególnym fanem Italii ( a już Włochów-wcale :wink: ), ale Sycylia... :hearts:
Może kiedyś...:oczko_usmiech:

Bardzo fajnie się to oglądało. :D
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.04.2013 12:42

anakin napisał(a):Bardzo fajnie się to oglądało. :D

Cieszę się!
Dzięki!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2013 22:22

Dziękuję za fajną relację 8)
Sycylia czeka na swoją kolej , mam nadzieję , że się doczeka :wink:
Trochę się o niej naczytałem , teraz u Ciebie pooglądałem i chętnie tam pojadę

Pozdrawiam
Piotr
paweldarek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweldarek » 16.07.2013 13:35

Jakby ktoś szukał fajnego campingu - to polecam camping w pobliżu Taorminy.
Nazywa się: La Focetta Sicula
www.lafocetta.it
Via Torrente Agro I-98030
S. Allesio Siculo

Przy czym fajny - to należy rozumieć w miarę niedrogi, cichy i blisko morza,...

Za 4 osoby + samochód + namiot; opłata za 1 dzień to 37,50 EUR.
Po 3 dniach 15% upustu, po 7 - 20%.

Camping lata świetności ma za sobą, ale jego plusy to:
- jest poza miastem;
- tuż przy morzu /nie przedziela go ulica albo kolej/;
- blisko piekarnia /świetne pieczywo/ i dyskont /ARD/;
- blisko do Tarominy /można pociągiem, busem dojechać/;
- blisko do Etny;
- boisko na plaży do siatkówki;
- stół do tenisa;
- placyk zabaw dla dzieci.

Minusy:
- ciepłe prysznice - to opłata 50 centów /chłodne - bez ograniczeń/; zresztą jest to chyba standard na tej wyspie;
- prąd też dodatkowo płatny /chyba 2 EUR za dobę/;
- w weekendy jest pełno /dużo miejscowych pojawia się campowozami/; robi się głośno i muzyka do północy;
ale w pozostałe dni - cisza jak makiem zasiał...
- w nocy nie można się rozbijać, trzeba czekać do rana /my musieliśmy czekać w niedzielę do 10.00 rano/; ściśle przestrzegana cisza nocna !
- trochę słychać samochody z autostrady, ale nie jest to zbyt uciążliwe; miesza się z szumem wiatru...

Jak ktoś szuka jednak wyższego standardu - to odradzam, bo się zawiedzie.
To w cenie ok. 60EUR trzeba szukać w okolicznych campingach... Co sprawdziliśmy.
krakusowa
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.01.2014 07:49

kw napisał(a):Na poniższej mapce zaznaczyłem miejsca, w które nasza wycieczka zawitała.

Obrazek

Tak się złożyło :wink: :D , że w tym roku jedziemy Waszymi śladami :oczko_usmiech:
a potem niedaleko Cefalu przez tydzień odpoczywamy :boss:
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 24.08.2014 19:57

Ja planuje Sycylię w 2015 - szukam dobrego sposobu na dotarcie na ta wyspę.
Wszędzie jeździmy autem, rodzinnie:-) i na Sycylię też bym się tak wybrał.

Jakieś doświadczenie / sugestie?

Oczywiście najprościej wyznaczyć trasę na google maps i pojechać.... ale tak to najprościej... ale pewnie nie najciekawiej:-)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 21.02.2016 09:52

No i byłem.
Prom z Genui do Palermo - 10 dni w Porto Empedocle na Sycylii i powrót przez Catanie, Pompeje, Neapol Florencje. Razem ponad 5 tys km, ale warto!
Przed promem zwiedzanie Genui - piękne miasto!!!
Na Sycylii nie widziałem auta z rejestracja z Polski:-) byliśmy jedyni:-)
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia