Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - porady, wrażenia, opinie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
berta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) berta » 29.06.2006 23:12

JAK wiernuszsja to daj znać
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 06.07.2006 12:55

Pół roku planowania potem 3 tygodnie i po sprawie :cry: Krótko mowiąc wróciliśmy :wink: Cali, zdrowi, wypoczęci i zauroczeni Sycylią. Auto pokonało prawie 8 tys km. spisało się bardzo dzielnie - obyło się bez wgniotów i rysek mimo jeżdżenia po Palermo, Rzymie i innych miastach słynących z poturbowanych samochodów.
Po tych wakacjach zmieniłem definicję upału-poniżej 35 stopni jest przyjemne ciepełko, gorąco zaczyna być powyzej 38, pocić zaczynam się przy 42 :lol: :lol: :lol:
Tyle na gorąco powrót nastąpił dziś o 3 nad ranem więc rzeczywistość atakuje :( Będzie niedługo relacja z fokami i informacjami :)
PZDR
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 06.07.2006 13:11

Witajcie! Świetnie! Ja już czekam!
Stefek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stefek » 06.07.2006 13:31

Cześć! Czekamy niecierpliwie na wrażenia.

Pozdro
leszekm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekm » 06.07.2006 21:23

Panie Maćku...przepraszam że atakuję zaraz po powrocie z Sycylii.......ale sprawa jest gardłowa........wyjeżdzam właśnie na Sycylię w sobotę rano i proszę o kilka zdań na gorąco po powrocie......chodzi naprawdę o kilka zdań ....jadę pod namiot i interesują mnie ceny na Sycylii i oczywiście ciekawe miejsca....serdecznie pozdrawim...Leszek Morkis
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 07.07.2006 10:07

O kampach sie nie wypowiem oprócz tego że sporo ich widziałem - bo w tym roku wyjątkowo byliśmy w apartamencie.
Ceny - koszt gowny to dojazd - to jednak cholernie daleko-na szczęście mam auto na gaz bo jak miałbył płacić 1,3 euro za litr pb to bym zbankrutował.
Sycylia tym sie różni od HR że oprócz dosłownie kilku miejsc (Taoromina, Etna, Agrigento czy Siracusy) jest stworzona dla Włochów i pod Włochów. Czyli w ciągu dnia otwarte jedynie bary z kawą, piwem, lodami i przekaskami. Życie zaczyna sie po 19-ej a raczej po 20-ej. Jak chcesz wcześniej zjeść pizze to musisz sobie ją sam zrobić ;)
Ceny - w marketach przystępne - zdecydowanie tańsza niż w PL i HR woda mineralna i wino czyli podstawa ;) warto wziąć z PL rzeczy kanapkowe są tam droższe. Warzywa na podobnym poziomie - choć wybór miejscowych rarytasów spory i jak wiadomo warzywa na południu mają smakn w odróżnieniu od naszych marketowych. Bardzo tanie makarony i wszelkie sosy do nich.
Upały ogromne ale duże zróżnicowanie-generalnie najgoręcej jest na poł-wsch czyli tam gdzie byliśmy :) Z powodów chyba pradów morskich są śmieszne sytuacje z różnicami temeperatur - u nas było np. 38 pojechaliśmy 20 km na plażę za przylądkiem capo Passero przy Pozallo a tam 28 8O 8O
Generalnie bez klimy ani rusz ;) Woda w morzu cieeeeeeeplutka-czyatłem gdzieś że wody wokół Sycylii jak na prawie Afrykę są chłodne ale się nie spprawdziło.
Parkowanie na ulicach w Syrakuzie, Palermo Ragusie 50 centów za godzinę (w Rzymie już 1 ojro).
Gaz po 0,65, PB 1,3 ON 1,2.
Krajobrazy niesamowite - wyspa jest ogromnie zróżnicowana. niezapomniane wrażenia to wejście na Etnę ( u góry też ciepło przewodniki kłamią :D) dolina światyń w Agrigento, Wąwóz Cava Grande i kąpiel na kaskadach, jazda samochodem po Palermo :D:D:D.
Rozczarowanie - tylko jedno małe amfiteatr grecki w Syrakuzach - pozasłąniany rusztowaniami i ławkami dla widzów. Ciężko znaleźć tam ducha dawnych czasów.
To tyle na gorąco - jak jeszcze dziś chcesz wiedzieć co więcej to pisz, bedę miał chwilkę po południu.
PZDR
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 07.07.2006 10:27

Żeby Twą relację (CZEKAM NIECIERPLIWIE!) Macieju nieco ochłodzić, to tylko dodam, że podczas naszego jednodniowego wypadu z Malty na Sycylię, kiedy w Pozzallo wsiadaliśmy na łajbę (tzn. do wodolotu :D ) zwlekaliśmy z tym, ile się dało. Na Sycylii w porównaniu z Maltą było przyjemnie chłodno :lol: .
Potwierdzam temperaturę na Etnie - byłam w sierpniu - było bardzo pochmurno, ale duszno i wilgotność taka, że powieki się pociły od samego mrugania oczami :D

PS. Nieuważnie czytałam - teraz doczytałam w Twoim poście, że w Pozallo to jakoweś prądy i stąd chłodniej :D
leszekm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekm » 07.07.2006 17:10

Serdeczne dzięki...myślę że narazie wystarczy........po powrocie napisze relację z pobytu na Sycylii pod namiotem...mam zamiar objechac co nieco.
Pozdrawiam
L.M
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.07.2006 15:43

Witaj Maćku w prozie życia! :wink:
Czekam na twoją szerszą relację o Sycylii a tak na szybko zapytam jak ci się przydał GPS? i jak ci się jeździło autem po Rzymie?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 11.07.2006 16:25

Witaj :) Proza życia niestety na razie jest bardzo czasochłonna :?
Co do GPS-a to nie idealizując mogę szczerze przyznać że duuuuuużo mniej stresu mnie podróż kosztowała i poziom adrenaliny nie przekraczał właściwego dla kierowcy.
Auto wróciło bez wgniotów i rys co po wizycie zwlaszcza w Palermo jest niezłym powodem do dumy :lol:
Prowadzenie za rączke - trochę błędów i dziwnych zmyłek zauważyłem tylko na bocznych drogach Sycylii. W miastach Destinator sprawował się świetnie. Po Rzymie właściwie nie jeździłem autem bo nie miało to sensu-camp Tiber jest świetnie skomunikowany kolejką z samym centrum Rzymu. Muszę jednak powiedzieć że informacje o koszmarnym ruchu, korkach i wariatach za kierownicą a propos rzymu są mocno przesadzone. W niedzielę na ulicach były wręcz pustki, w tygodniu tez nie najgorzej-zresztą przy Sycylijczykach Rzymianie jeżdżą jak aniołki :lol:
PZDR
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.07.2006 17:09

leszekm napisał(a):Serdeczne dzięki...myślę że narazie wystarczy........po powrocie napisze relację z pobytu na Sycylii pod namiotem...mam zamiar objechac co nieco.
Pozdrawiam
L.M

Jak jak zawsze .... chętnie posłucham i o kempingach i o wrażeniach ( może kiedyś właśnie wybór padnie na ... Sycylię)

W tym roku Korsyka, po części z uwagi na relację Maćka. Bilety na prom już kupione :)

Maćku. Ja też czekam z niecierpliwością na relację i zdjęcia :D
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.07.2006 11:33

No wreszcie się zmobilizowałem :), relacja w odcinkach rozpoczęta, zainteresowanych zapraszam tu:

forum/viewtopic.php?p=151158#151158
leszekm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekm » 31.07.2006 10:11

Po trzech tygodniach ...wreszcie jestem.......Sycylia jest piekna, szczególnie z perspektywy namiotu.....i jakże inna od pozostałej części Italii........niebawem krótka relacja
leszekm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekm » 31.07.2006 17:55

Moja relacja będzie bardzo tematyczna skupiona na biwakowaniu na sycylijskich campach......pozostałe tematy wyczerpujące relacjonuje Maciek...któremu bardzo dzięki za rozkręcenie tego tematu, a że czytając przebywaliśmy w tych samych miejscach nie chcę się powtarzać. A więc do dzieła. Niestety jestem rozczarowany włoskimi campami, za wyjatkiem jednego miejsca, ale o tym póżniej. Podróż jak pisał Maciek bez żadnych niespodzianek, ja jechałem przez Czechy,Austrię, samochód bez klimy, ale chyba jestem zahartowany, bo pierwszego dnia dojechałem z żoną na zmianę w okolice Neapolu. Po dojechaniu na wyspę wstępne szukanie campu w okolicach dróg prowadzących na Etnę, bo miałem zamiar trochę zobaczyć. Znalezienie campu bez pytania o drogę miejscowych równa się zeru. Niektóre z nich są w ogóle nie oznaczone jakimkolwiek kierunkowskazem, ale po małym szukaniu znależliśmy cap Le Figarro w miejcowości Mascali u podnóża Etny. Camp jak dla mnie typowo tranzytowy, daleko od moża w nieciekawym otoczeniu cena za dwie osoby+dziecko +samochód i namiot 25 e. W nastepnym dniu trochę za póżno wstajemy i o 10 Etna cała spowita chmurami więc odpuszczamy wycieczkę i kierujemu się na południe w okolice miasta Gela, tam zamierzamy pomieszkać dłużej. Niestety campy w tamtym rejonie wygladają jak przepełnone ogródki działkowe, zabudowane włoskimi altanami i w gruncie rzeczy nie ma gdzie rozbić namiotu.Ceny w granicach 25e. Ale kto szuka nie błądzi. Myślę że trafiliśmy na małą perełkę jeżeli chodzi o biwakowanie. Dojechaliśmu do gospodarstwa agroturystycznego Capo Scalambria w wiosce rybackiej Punta Secca niedaleko Mariny di Ragusy. Atmosfera typowo chorwacka i sceneria bardzo podobna, dużo zacienionych miejsc do rozbicia namiotu, czyste sanitariaty,czały czas ciepła woda, do morza jakieś 150m, mało turystów no i największa niespodzianka( oprócz kosza świeżutkich bakłażanów podarowanych na wstępie od właścicieli gospodarstwa) to cena.....16,5 e za rozbicie i podłączenie do pradu. Jednym słowem bajka. Momentalnie porzuciłem opcję objazdową z szukaniem następnych campów. W okolicach campu duży sklep spożywczy....ale na campie co rano samochody z wioski ze świerzym pieczywem, serami,owocami, rybami a wieczorem wpadał gość z przepysznymi lodami. I jak tu nie pokochać Sycylii. Myślę że na razie wystarczy jak macie jakieś pytania to oczywiście odpowiem. Będę obserwował relację Macka i co nieco postaram sie wtrącić . Pozdrawiam
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 31.07.2006 18:37

Poniewaz nie przepadam za jazda kilkaset kilometrow ,po to aby lezec na plazy.Campingi widze tylko o zmierzchu i poranku./-wyłaczając Chorwacje tutaj jestem dwa tygodnie trzy na campie-/Inne czesci swiata zwiedzam /-Chorwacje też-/Ale chciałam wyrazic moje uznanie dla obywateli,policjii i opieki lekarskiej miasta Palermo.To co zauwazyłam i przezylam , było dla mnie niespotykane w szczegolnosci w Polsce.Na ulicy zatłoczonej, pełnej ludzi i samochodow-wypadek kobieta upada , w jednej chwili ma pomoc męzczyzny,barmanki z cała torbą lodu,policja i pogotowie ,pomoc ludzi rozumiem byli blisko,ale skąd natychmiast policja i pogotowie??Wielkie podziw dla policjii,i pogotowia jakim cudem w kilka minut byli na miejscu.???Jeszcze o policjii Sorento noc godz 22.00 przestaja kursowac autobusy.Policja bez problemu poproszona o pomoc ,odwozi na camping poza miastem,pomimo,ze kursuja jeszcze taksowki. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia