Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - porady, wrażenia, opinie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 22.05.2006 13:21

Mieszkałem raz na kempingu nieopodal Taorminy, a raczej pomiędzy Taorminą a Katanią, choć bliżej tej pierwszej. Dokładnej lokalizacji nie pamiętam, był to jednak pierwszy kemping na południe od Taorminy i chyba jedyny w okolicy. Wychodząc poza bramę widać było Etnę, a z pobliskiej miejscowości wyruszała droga wspinająca się na ten wulkan.
Pomijając wyjątkowo gburowatego właściciela i zwyczaje w rodzaju osobnego kupowania ŻETONÓW! pod prysznic to całość wyglądała, jak wszędzie indziej. Do plusów zaliczyłbym (zresztą częste we Włoszech) rozpięte w koronach palm siatki zacieniające i chroniące przed spadającymi owocami drzew.

Z uwagi na odległości, wybierając się na Sycylię własnym pojazdem warto przemyśleć wariant przewiezienia samochodu lawetą kolejową lub przeprawę przez Adriatyk z Czarnogóry (z Baru do Bari).
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 22.05.2006 20:51

Mieszkałem raz na kempingu nieopodal Taorminy, :D
Dzięki jesteś pierwszą osobą która coś napisała o Sycylii.
Czy byłeś tylko na tym jednym kampingu ? Zamierzam przejechać wybrzeże wschodnie i południowe. Intertesują mnie kampingi ciekawie położone, blisko morza, raczej małe rodzinne, z ciekawym wybrzeżem, np. do nurkowania, ale także tzw. wypadowe. Na jeden dwa dni , by móc do południa sie wylegiwac na plaży , albo pływać a wieczorem dojechać samochodem i coś zwiedzić.
Jeśli możesz coś więcej napisać, to czekam. Mogą byc także namiary na jakieś strony w interecie, lub osoby, które były na kampingach Sycylii i zwiedziały w ten sposób wyspę.
Przeglądam strony włoskich kampingów, ale to jak zwykle nijak się ma do rzeczywiskości. Własne opinie są o wiele bardziej cenne.
Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 29.05.2006 12:24

Czesc,
napiszcie przede wszystkim jakie są ceny kampingów na Sycylii.
Też jestem zainteresowany wyjazdem w te rejony:-)
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 30.05.2006 11:08

Ale ja naprawdę "Mieszkałem raz na kempingu nieopodal Taorminy" :D, choć w kontekście całego topiku rzeczywiście brzmi to dość zabawnie.;)

Byłem na tym jednym i obawiam się, że w całej okolicy ten jeden może być równocześnie jedynym. Poszukam w zapiskach z podróży, może znajdę jego adres, rachunek, albo cokolwiek innego, co pozwoli go zidentyfikować.
Ta część wybrzeża Sycylii to istne mrowisko, więc raczej zapomnij o przytulnej piaszczystej plaży pozwalającej na "odrobinę prywatności". Wszędzie mnóstwo hoteli i pensjonatów, a każdy kawałek wybrzeża, o ile dostępny z lądu bez zjeżdżania na linie, to pozostaje wykorzystany w 150%.
Jeszcze jedno. Wyruszając dokądkolwiek samochodem spędzisz wieczór w korku lub szukając miejsca do zaparkowania, a poruszanie się zarówno po mieścinach, jak i między nimi wymaga anielskiej cierpliwości i samozaparcia. Tak więc chcąc udać się na wycieczkę należy jak najkrótszą drogą dojechać do autostrady i pojechać nią najbliżej celu, jak tylko się da, a po zjechaniu z niej możliwie szybko zaparkować. Na miejsce lepiej dojść na piechotę niż łudzić się, że uda się sprawnie dojechać. Oczywiście mam tu na myśli zwiedzanie miast i mniejszych miejscowości, czyli np. wycieczkę z kempingu do Taorminy.

Pamiętajcie też, że wszystko, co napisałem dotyczy połowy sierpnia, czyli szczytu sezonu, gdy połowa Włoch przyjeżdża na Sycylię.

Barthser, za dwie dorosłe osoby, dziecko (7l.), namiocik i samochód płaciliśmy (o ile dobrze pamiętam) ponad 30E/dobę. Po 25 sierpnia ceny spadają mniej więcej o 30%.

Jeżeli zaś interesuje Was kemping na stacjonarne wakacje praktycznie na plaży to polecam Capo Vaticano na cyplu Tropea - ok 60km na północ od Kalabrii nad Morzem Tyrreńskim. Wprawdzie jeszcze droższy, bo za naszą ekipę wypadało 40E/dobę, ale tam można naprawdę zapomnieć o bożym świecie. Nic tylko piasek, wielkie fale, przepływające w oddali statki i majaczące na horyzoncie czubki wulkanów Wysp Liparyjskich za którymi wieczorem zachodzi słońce..
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 30.05.2006 11:28

Sycylia też ma spokojne zakątki, ale jak kolega pojechał w szczycie sezonu i to jeszcze na najbardziej zatłoczony fragment wybrzeża to sie nie dziwię że wspomnienia nie najlepsze. Ja mam mete koło Pachino, sam dół przy rezerwacie Vendicari i w miejscu gdzie plaże piaszczyste przeplatane kamienistymi ciągną się kilometrami. Z tego co udało mi sie ustalić tłoku w czerwcu obawiać się tam nie muszę ;)
PZDR
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 30.05.2006 15:19

Dlatego też zaznaczyłem, że bawiłem na Sycylii w połowie sierpnia czyli w szczycie sezonu. :)
Zwiedzaliśmy wtedy wulkany i tamten wyjazd miał na celu wejście na Etnę. Osobny wyjazd na poznanie reszty wyspy też mam w planach, ale innym razem.
Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 30.05.2006 18:51

Dzieki von Laos, troche mi to naświetliło "sprawę" Sycylii:-)

Pozdrawiam, Bartek
Stanisław
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanisław » 30.05.2006 19:27

Witam
Byłem na Sycyli w 2002 roku, samochodem. Zwiedziłem południowe i zachodnie rejony wyspy, i oczywiście wschodnie (Etna,Taormina). Na poczatku czerwca zaskoczyła mnie zimna woda w morzu. Piekne widoki, środek wyspy skalisty i suchy jak Afryka, na południu w okolicy Eracloa Minoa (koło Agrigento) piękne białe klify, wspaniałe plaże. Na południowym wschodzie (kompleks Kartibubbo koło Mazara del Vallo- bardzo tanie apartamenty 115 Euro za tydzień;basen leżaki, piękny świetnie zagospodarowany teren ośrodka ) burze piaskowe z nad Sachary (niegroźne). Wspaniałe widoki ze wschodniego wybrzeża, okolice Trapani (niestety tam wyluzowana włoszka rozbiłanam samochód). Sporo zabytków kultury Greckiej (notabene ciekawszych niż w samej Grecji). Taormina to standard, Etna - koniecznie trzeba podjechać samochodem do góry na parking i wejść trochę pieszo(są znaki zakazujace wchodzenia dalej, włoski luz pozwala trochę podejść) olśniewające wrażenia bogactwa roślinnego (żyzne popioły) i niesamowite, księżycowe rumowiska po erupcjach wulkanu.Kempingi koło Etny, zaniedbane, śmierdzące trzeba szukać. My znaleźlismy domek czysty i zadbany za 32 Euro (3 osoby w tym dziecko 6 lat). Po drodzena kontynencie super widoki w zimnej Kalabrii,koniecznie Monte Cassino, warto objechać Amalfi, do Sorrento, trasa według mnie przebija Chorwacką Jadrankę.
Mała uwaga do Twojej oceny Toskani,moje wrażenia są odmienne,byłem tam 2 tygodnie w 2001roku.
Podrawiam
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 31.05.2006 06:49

Z Toskanią mam zamiar jeszcze kiedyś zweryfikować swoje poglądy :wink: bardzo dziekuję wszystkim za informacje o Sycylii i proszę o jeszcze :lol: przewodniki i internet dostarczaja sporo informacji ale opinie tych którzy w danym miejscu byli są o wiele cenniejsze :)
PozdraVki
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 31.05.2006 17:29

Również dziękuję, za wszelkie informacje o Sycylii. Ma podobne zdanie, nie ma jak własne wrażenia i opinie, nawet jeśli są one sybiektywne.
Bo jeden woli np. kemping spokojny, gdzie można odpocząć, a inny wypoczywa wtedy, gdy są na nim trzy dyskoteki do rana.
Sam 6 lat temu wybierałem się pierwszy raz do Chorwacji,
i muszę powiedzieć, że najważniejsze informacje, opinie, podpowiedzi brałem z tej strony. www.cro.pl. Wtedy Chorwacja nie była jeszcze tak popularna. Dziś sam mógłbym po pięciu wyjadach do Chorwacji, pisać przewodnik i dzielić się opiniami. Gdzie i dlaczego warto jechać, który kemping i dlaczego wybrać itd.
Stąd moje dalsze prośby, podobnie jak innych, którzy zamierzają wybrać się na Sycycję. Jeżeli ktoś był, organizował sobie sam wypoczynek. Niech pisze !!!!!!

Życzę udanych wakacyjnych wypraw !!!.
arek_s
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_s » 09.06.2006 07:14

jezeli ktos jest jeszcze zainteresowany Sycylia to prosze zadawac pytania, bo wschodnia czesc wyspy objechalem autem wiec cos moge powiedziec :)
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 13.06.2006 20:54

Skoro byłeś to pewnie wiesz, a może jeszcze pamiętasz.
Ceny - jedzenie, owoce, woda , benzyna, itd. Głównie ceny żywości - jakie są relacje do polskich. Czy jest bardzo drogo i jadąc samochodem warto jak najwięcej zabrać z Polski, po to aby wydawać na coś innego, czy też ceny są niewiele większe od naszych i nie warto ładowac samochodu pod dach.
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 13.06.2006 20:55

?????? i co
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.06.2006 08:46

No Kochani moi - czas już nadszedł :) Jutro o tej porze będziemy już gdzieś na niemieckich autostradach.. Start 6-rano, pierwszy nocleg nad Gardą, potem w Pompejach. Na Sycylii będziemy w sobotę wieczorem i zostajemy na 2 tyg. Z powrotem 3 dni w Rzymie i 1 nad Gardą.
Po powrocie jak to mam w zwyczaju nie omieszkam spisać relacji :lol:
PozdraVki :)
PS. Orka jeszcze na Sycylii nie byłem ale po dokladnym rekonesansie i informacjach uzyskanych od stałych bywalców - nie opłaca się zabierać "włoskiego" żarcia czyli makaronów, sosów, pomidorów w puszkach, o rybach czy owocach morza nie wspominając. Te rzeczy nie dość że sa tam smaczniejsze to jeszcze czesto tańsze. Na Sycyli jest duzo hipermarketów więc z tańszyi zakupami nie ma problemów. Zdecydowanie tansze niż na pólnocy Włoch są campy- 2 osoby z całym ekwipunkiem transportowo pobytowym nie zapłacą z reguły wiecej niż 20 euro-na pólnocy ciężko zmmieścić sie w 30.
Jak będzie zobaczymy - w pierwszej połowie lipca na forum będzie relacja :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 14.06.2006 11:48

Maciej napisał(a):No Kochani moi - czas już nadszedł :) Jutro o tej porze będziemy już gdzieś na niemieckich autostradach.. Start 6-rano, pierwszy nocleg nad Gardą, potem w Pompejach. Na Sycylii będziemy w sobotę wieczorem i zostajemy na 2 tyg. Z powrotem 3 dni w Rzymie i 1 nad Gardą.
Po powrocie jak to mam w zwyczaju nie omieszkam spisać relacji :lol:
PozdraVki :)
PS. Orka jeszcze na Sycylii nie byłem ale po dokladnym rekonesansie i informacjach uzyskanych od stałych bywalców - nie opłaca się zabierać "włoskiego" żarcia czyli makaronów, sosów, pomidorów w puszkach, o rybach czy owocach morza nie wspominając. Te rzeczy nie dość że sa tam smaczniejsze to jeszcze czesto tańsze. Na Sycyli jest duzo hipermarketów więc z tańszyi zakupami nie ma problemów. Zdecydowanie tansze niż na pólnocy Włoch są campy- 2 osoby z całym ekwipunkiem transportowo pobytowym nie zapłacą z reguły wiecej niż 20 euro-na pólnocy ciężko zmmieścić sie w 30.
Jak będzie zobaczymy - w pierwszej połowie lipca na forum będzie relacja :)

No to może będziemy się mijać gdzieś na włoskich autostradach...
My ruszamy dzisiaj wieczorem!
Szerokiej drogi! :D
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia