Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia 2010...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
janusz.w.
Cromaniak
Sycylia 2010...

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.01.2011 09:55

Standardowy początek. Długa droga daleka...

W tym roku padło na Sycylię. Trzecia już, nasza wyspa Morza Śródziemnego, licząc te duże... Długa droga, daleka, przed nami :wink: . Od Opola do portu w Villa to prawie 2300 km. Skład ekipy tradycyjny. Skody też tradycyjnie z tym, że jedna trochę nowsza :) . Obładowani i w dobrych nastrojach wyruszyliśmy 16/07 ok. godziny 20. Kierunek na początek - Wiedeń, potem Villach, Rzym, Salerno i Villa San Giovanni. Droga w sporej części znana, bezproblemowa no i jeszcze w tym roku po raz pierwszy z dodatkowym pomocnikiem zwanym gdzieś tu panią Becker, a u nas Jolą... gdyż po kilku 'akcjach' nasunęło się nam bezpośrednie skojarzenie z niejaką... Rutowicz :wink: . Po drodze 'zarejestrowałem' nowy kawałek autostrady przed Wiedniem, a tak poza tym, to od tankowania do tankowania, drzemka za Wiedniem i już Italia :).

W okolicach Mestry, Boloni, Florencji bardzo duży ruch, ale na szczęście bez stania w korkach. Na stacjach benzynowych i parkingach wielki tłok! Pogoda oczywiście upalna. Gdzieś tak w pobliżu Rzymu załoga nr 2 odmówiła dalszej współpracy... Zmęczenie dało znać o sobie i panie koniecznie chciały zrobić tzw. międzynocleg na jakimś kempingu... No cóż, jak mus to mus. Najbliżej było na kemp w Cassino. Zajechaliśmy już po ciemku (1650 km od domu). Kemping w zasadzie pusty. Nawet nie chciało się nam rozbijać namiotów. Jakieś jedzenie, piwko, prysznic i sen.

Obrazek

Obrazek

W nocy 2 pobudki... Expres Neapol - Rzym czy jak :?: Rano okazało się, że tuż przy kempie są tory kolejowe no i piękny widok na Monte Cassino :).

Obrazek

W drogę. Ruch coraz mniejszy, coraz więcej remontowanych odcinków... Nuuudaaa :wink: , po 2 godzinach jazdy spać mi się zachciało, zamieniłem się z Asią i zaraz zasnąłem, po godzinie jazdy obudziło mnie... jakieś takie zbyt wolne tempo... Oprócz remontu drogi w remoncie były również stacje benzynowe :? Asia stosując ekodrajwing :wink: dotoczyła się w końcu do jakiejś czynnej. Mi na pewno dawno by już paliwa zabrakło. Wlałem trochę ponad 58 l. (bak ma 60). Spać mi się odechciało, a za oknami pojawiło się morze :) .
Gdzieś tak około 15 byliśmy w porcie. Licznik pokazał dokładnie 2222 km od Opola. Koleja do kas była spora, a do promu jeszcze większa! Ale ponieważ promy pływają co chwilę to nie było problemu. Jeden prom załadowany, chwila i podpływa następny. Wylądowaliśmy na 2 poziomie i zanim zdążyliśmy dopić kawę już trzeba było zjeżdżać.

Obrazek

Obrazek

Zjechałem pierwszy, Iwka kilka samochodów za mną... I niestety - awaria! Tuż za bramą portu jeszcze w korku przed najbliższymi światłami, podbiegła Elwirka i powiedziała żebyśmy zjechali na najbliższy parking bo mają flaka. Pomyślałem tylko, że nie ma co parkingu szukać i od razu zjechałem na pobocze :? Opona była trafiona z boku, rozerwana praktycznie :cry: . Szkoda, nówka o przebiegu 2228 km... Przy zjeździe z promu Iwka musiała źle wyjść z ostrego zakrętu i zaczepiła o coś ostrego. Panie zastanawiały się czy opona będzie się dała załatać, ja raczej zastanawiałem się czy felga przeżyje. Postanowiliśmy nie kombinować z assistance i założyć zapas. Dramat! Cały bagażnik wyładować na drogę... na domiar złego śruby były piekielnie mocno dokręcone. Nie daliśmy rady nawet moim ponadstandardowym 'krzyżakiem', ale zrobiłem 'przedłużkę' z tego standardowego klucza i jakoś poszło :!:

Obrazek

Obrazek

Pojechaliśmy w kierunku Taorminy. Droga, góry, ładne widoki i bardzo ciasna zabudowa - ot pierwsze spostrzeżenia :) . Tuż przed Taorminą zjechaliśmy na kemping. Ruch na bocznej drodze wielki, ale Jola spisała się tym razem dobrze i trafiliśmy bezbłędnie. Kemping całkiem przyjemny i... dosyć drogi. Zostajemy :) ,dobrze bo po akcji 'guma' jakoś tak późno się zrobiło!

Obrazek

Spało nam się rewelacyjnie mimo wysokiej temperatury. Od rana oczywiście okupowaliśmy plażę :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.01.2011 10:15

Fajna rejestracja

:wink:

Spanie na powietrzu to jest to no chyba, że:
Sherlock Holmes wybrał się z Dr Watsonem do lasu. W pewnym momencie w nocy Holmes budzi Watsona i pyta:
- Drogi Watsonie, czy śpisz?
- Nie..
- A co widzisz nad sobą, drogi Watsonie?
- Widzę miliony gwiazd drogi Sherlocku.
- I co ci to mówi, drogi Watsonie?
- Zależy jak na to spojrzeć: z astronomicznego punktu widzenia mówi mi to, że są miliony galaktyk z miliardami gwiazd; z astrologicznego punktu widzenia widzę, ze wchodzimy w znak Byka; z meteorologicznego punktu widzenia mówi mi to, że jest szansa na dobrą pogodę jutro; z futurystycznego punktu widzenia sądzę, że kiedyś ludzie będą latać do gwiazd... A cóż Tobie to mówi drogi Sherlocku?
- Mnie to mówi, drogi Watsonie, że ktoś nam ukradł namiot!

No ale widzę, że to tylko taki kaprys...

Pzdr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.01.2011 10:18

Sycylia! :hearts:
Czytam i czekam na ciąg dalszy. Ta cześć świata woła mnie już od dłuższego czasu :)

I nawet namiot mamy taki sam ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2011 10:22

Na Sycylii byłem tylko parę dni, w ramach miesięcznego objazdu Włoch - a i to w poprzednim życiu. Chętnie przypomnę ją sobie, zwiedzając ją teraz z Wami. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.01.2011 10:28

Witam :D

Jacek S napisał(a):Fajna rejestracja

:wink:

Oj Yac... :wink: , Ty zawsze znajdziesz ciekawy szczegół na zdjęciu :lol: :wink: ...ciepło było to się rozpłynęła :wink: :lol:

Roxi napisał(a):Sycylia!
Czytam i czekam na ciąg dalszy. Ta cześć świata woła mnie już od dłuższego czasu

Duuuża wyspa :!: Szykuj długi urlop :wink: Nasz był zdecydowanie za krótki :?

pozdr
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 13.01.2011 10:54

Nooo.. piękna Sycylia na paskudną styczniową pogodę, to jest to :!:
Z przyjemnością przyłączę się do czytających :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 13.01.2011 11:10

Ooo, a ja chciałam się Ciebie nieśmiało zapytać u siebie, czy będzie ta włoska, a raczej sycylijska, relacja, ale rezygnowałam, bo za marudę nie chciałam robić :wink:
A tu proszę !

Ubawił mnie Asi ekodrajwing, bo... siebie za kierownica zobaczyłam. Ja też uważam, że ekodrajwing jest kul! :wink: :lol:

No i zmiana opony w zapakowanym po brzegi samochodzie :roll:

pozdrawiam
:D
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 13.01.2011 11:15

Zasiadamy do czytelni. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.01.2011 11:24

janusz.w. napisał(a):Oj Yac... :wink: , Ty zawsze znajdziesz ciekawy szczegół na zdjęciu :lol: :wink:

On ma na myśli tę nalepkę na szybie, która się nie rozpłynęła ... :wink:

O, załapałem się na pierwszy rządek 8O

janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.01.2011 11:49

Franz napisał(a):Na Sycylii byłem tylko parę dni, w ramach miesięcznego objazdu Włoch - a i to w poprzednim życiu. Chętnie przypomnę ją sobie, zwiedzając ją teraz z Wami. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

Witam MISTRZA :D (i imiennika :wink: ).

Dromader napisał(a):Nooo.. piękna Sycylia na paskudną styczniową pogodę, to jest to

Zdjęcia i relacje to mój sposób na paskudną pogodę :wink:

Tymona napisał(a):Ooo, a ja chciałam się Ciebie nieśmiało zapytać u siebie, czy będzie ta włoska, a raczej sycylijska, relacja, ale rezygnowałam, bo za marudę nie chciałam robić
A tu proszę !

...wobec mnogości i jakości relacji miałem pewne dylematy, ba, nadal je mam :wink:

smoki napisał(a):Zasiadamy do czytelni.

weldon napisał(a):On ma na myśli tę nalepkę

Ciii... :lol:

pozdr
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 13.01.2011 11:56

ja też jestem :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.01.2011 12:32

Gdyby nie te tony śmieci...
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 13.01.2011 13:20

W oczekiwaniu na ciąg dalszy, zasiadam wygodnie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.01.2011 16:54

Jestem i ja :D
Sycylii za dużo na cro.pl nie było (kojarzę Macieja i JoAnnę :roll: ) zatem poczytamy, pooglądamy.....

janusz.w. napisał(a):Od Opola do portu w Villa to prawie 2300 km.

Hmm kawałek jest....
Ciekawiło mnie o ile dalej byłoby gdyby jechać przez Niemcy i potem Austrię (Innsbruck). Z Wrocławia wyszło mi 2320......

janusz.w. napisał(a):nie chciało się nam rozbijać namiotów.

Nam też przestało się chcieć :lol:
Ale na taki pomysł noclegu pod chmurką jeszcze nie wpadłem 8O . Wypróbujemy :cool:

janusz.w. napisał(a):Wlałem trochę ponad 58 l. (bak ma 60)

Bak ma 42. Nieraz już wlewałem coś około 43 :wink: :lol:

PS Skody górą :D . Nawet te nowsze :wink: :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.01.2011 17:03

janusz.w. napisał(a):miałem pewne dylematy, ba, nadal je mam :wink:

Nie masz :) i mieć nie możesz :wink:, tak jak nie mamy my wszyscy, którzy wiernie będą towarzyszyć Waszej wyspiarskiej wyprawie. Wspominałam już kiedyś, że uwielbiam wyspy :?:
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia 2010...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies