Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia 2010...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 02.04.2012 11:33

Dzięki, fajna stronka, ale nie zupełnie o to mi się rozchodziło...

Bardziej mnie interesują szlaki, czasy wyjścia, dokąd dochodzi wyciąg, dokąd można dojechać autem i czy warto inwestować w autobus. Dlatego nawet skan planu który zapewne jest dostępny przy wejściu do parku byłby dla mnie pomocny.

PS: znalazłem w necie jakiś planik ale nie jest on do końca czytelny.
http://www.skiinfo.pl/mapka-narciarska/ ... 5-pl.jhtml
Poza tym dotyczy zimy i nart a ja chciałbym w lecie się na tą górkę "wygiełgać". I jeszcze do tego czteroosobową rodziną. :?
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 02.04.2012 12:01

No to witam w klubie :) Ja na Etnę uderzam w lipcu z córką i żoną. Mam nadzieję że w końcu uda mi się odwiedzić Sycylię, "projekt" odwleka się już chyba trzeci rok.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 02.04.2012 13:17

Fuzi napisał(a):No to witam w klubie :) Ja na Etnę uderzam w lipcu z córką i żoną. Mam nadzieję że w końcu uda mi się odwiedzić Sycylię, "projekt" odwleka się już chyba trzeci rok.

To czekam na relację z wyjazdu :!:
Ja się tam wybieram dopiero w drugiej połowie sierpnia. W planie są Stromboli, Vulcano i oczywiście Etna :D . Także Twoja relacja będzie dla mnie bezcenna!
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 02.04.2012 13:29

W takim razie postaram się pozbierać trochę więcej informacji w pobliżu Etny, po powrocie dam znać :) Pozdrawiam !
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 09.05.2012 13:41

Tyle wyczytałem o Etnie:

1. kolejką do góry i 2,5 godziny (wg Janusza) do Torre,
lub
2. autobusikiem do Torre
i z Torre do krateru południowego.

I tu mam pytanie do Janusza W. Jak daleko jest z Torre do Krateru Południowego?

Aby wybrać opcje właściwą muszę jeszcze znaleźć aktualne ceny wyciągu lub autobusiku. Moje ograniczenie polega na tym że jadę z cztero osobową rodziną.

Kilka przydatnych linków:
http://www.pbase.com/corrina/image/101981053
http://forum.gazeta.pl/forum/w,206,86219191,86228316,Re_wejscie_na_Etne.html
http://www.decarider.com/forum/viewthread.php?tid=4051

Pozdrawiam Paweł :D
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 24.08.2014 21:19

Mnie Sycylia jednak zainteresowała - wybieram się za rok.... to będzie już 2015.

Szukam ciekawego sposobu dotarcia na wyspę, trasę można wyznaczyć sobie w google maps i pojechać... ale macie, bywalcy Sycylii pewnie jakieś sprawdzone trasy.. może grom z Genuii? Może inaczej, coś zwiedzić po drodze?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.08.2014 21:26

Musisz zadać sobe pytanie, na jak długo tam się wybierasz.
Jest wiele do zobaczenia po drodze. I nie chodzi o Toskanię czy Rzym.
:wink:
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 24.08.2014 21:37

Zwykle uciekamy z domu na ok 18 dni...
W Toscanii byliśmy już w tym roku:-), pojechaliśmy (popłynęliśmy) z CRO do Włoch - Dubrovnik <-> Bari, nocleg w Rzymie ze zwiedzaniem i reszta w Toscanii. Teraz czas na Sycylię - raczej większość czasu chcemy spędzić na Sycylii... na razie zbieram informację i przystępuje do planowania:-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.08.2014 21:39

No to się nie rozdrabniaj, tylko do celu.
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia 2010... - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies