Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Swiss 2012

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 18.01.2013 20:59

[quote="Ewa Zuber"]Witaj Fresz!
Mówisz - masz :D Od Schwarzsee to tylko 2 godziny drogi. A widok stamtąd - bezcenny 8O

Już się prawie dałem skusić :D :D Ale policzyłem na palcach 2 i 2 = około 4 :( :(
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 08.02.2013 21:14

A jednak i ja mam czasem pogode. Na Eggishornie bylo tak, jak widac ale deszcz byl tez - wieczorem
Załączniki:
SAM_3363.JPG
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 09.02.2013 17:22

A nad górami latał sobie paralotniarz z Polski, jak co roku zresztą. Ale nie może latać nad lodowcem - nie ma tam noszenia i można spaść z wysoka.
Załączniki:
20120820438.jpg
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.02.2013 20:34

Ewa, pisz dalej bo Ci ludzie wątek wzbogacają o swoje i za chwilę będzie to relacja Fresza... :lol: :wink:

P.S. Bardzo ładnie nad tym morzem lodu było Fresz. :) :) :o
Zanim wyschnie/stopnieje dalej jeszcze trochę czasu upłynie.
A mam pytanie odnośnie tego:
Ale nie może latać nad lodowcem - nie ma tam noszenia i można spaść z wysoka.

Czy to jest związane z tym, że lodowiec jest w dolinie i są nad nim inne masy powietrza (bardziej wilgotne i chłodne)? Jak to wygląda nad lodowcem leżącym na grzbiecie górskim? :?:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 10.02.2013 08:58

Fatamorgana napisał(a):Ewa, pisz dalej bo Ci ludzie wątek wzbogacają o swoje i za chwilę będzie to relacja Fresza... :lol: :wink:

P.S. Bardzo ładnie nad tym morzem lodu było Fresz. :) :) :o
Zanim wyschnie/stopnieje dalej jeszcze trochę czasu upłynie.
A mam pytanie odnośnie tego:
Ale nie może latać nad lodowcem - nie ma tam noszenia i można spaść z wysoka.

Czy to jest związane z tym, że lodowiec jest w dolinie i są nad nim inne masy powietrza (bardziej wilgotne i chłodne)? Jak to wygląda nad lodowcem leżącym na grzbiecie górskim? :?:

To pierwsze zdanie jak najbardziej popieram :D :D
Aletsch to lodowiec którego Ewa nie widziała z sąsiedniej górki Bettmerhorn (3 godziny pieszkom z Eggishorn), bo oczywiście chmurki zasłaniały, jak to w górach bywa i często niestety zdarza się. Na pewno nie wyschnie ten lodowiec za naszych czasów , bo ma jeszcze ponad 200 m w dół.
Wsiadając do gondoli zauważyliśmy, że niektórzy z tobołami się nam tu wpychają, jakby się je bali zostawić na mieszkaniu. Ale te toboły były takie wysokie, że coś nam tu nie pasowało - kto w Polsce np. ładuje do worka narty lub deskę? Z kłopotu wymyślania tego to powodu wybawił nas Polak, który sam osobiście zagadnął i całą swoją historię z paralotnią opowiedział - że latać można tutaj tylko na licencji, płaci się za to że udostępniają na górze miejsce startowe, że wznoszenie bezpieczne to dopiero od 11.00 itd. Mnie zainteresowała możliwość robienia zdjęć - można je robić tylko i wyłącznie specjalnym aparatem zamocowanym na sprzęcie. A nad lodowcem jest niebezpiecznie ponieważ nie ma prądów wznoszących i spada się po prostu. Nad lodowcem można lecieć helikopterem - co widziałem osobiście.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 18.02.2013 19:28

Fatamorgana napisał(a):Ewa, pisz dalej bo Ci ludzie wątek wzbogacają o swoje i za chwilę będzie to relacja Fresza... :lol: :wink:

Nie mam nikomu za złe jeśli dopisuje się do mojej relacji. Wręcz odwrotnie, każda dodatkowa informacja czy zdjęcie są tu mile widziane :D :D :D
Skoro temat nadal żyje postaram się go dokończyć w najbliższym czasie :papa:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.02.2013 21:47

Cierpliwie czekam więc... :)
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 24.03.2013 14:33

A ja czekam niecierpliwie i wpuszczam tropiące zwierzątko :D :D
Załączniki:
SAM_4638.JPG
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 19.01.2015 23:40

Cześć
tak sobie myślę, żeby w lutym zaatakować Lodowcowy Express i
mam takie pytanie... jak wygląda parkowanie w Zermatt coś gdzieś mi przemknęło, że tam w ogóle samochody nie mają wjazdu? zastanawiam się po prostu nad logistyką gdzie jak zostawić samochód jak dostać się na stację? jak to w ogóle wygląda?
No i jak wrócić z St Moritz do samochodu drogą inna niż ten sam pociąg ? chodzi o powrót tego samego dnia czy to możliwe ?
A w ogóle czy zimą taka atrakcja to dobry pomysł ?

edycja:
tak czytam czytam i prawie po drodze mam "Zugspitze Bahn " byliście kiedyś? czy tam zimą to wszystko normalnie działa czy zasypane ?

Ps wiem, że te pytania mogą być dla niektórych głupkowate ale nie jeżdżę na nartach więc to dla mnie obcy świat.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 20.01.2015 00:30

Do Zermatt nie da sie dojechać autem.Trzeba je zostawić na płatnym parkingu w Tasch.Koszt około 5-10 CHF ( do sprawdzenia).
Ja podróżowałam Glacier Ekspresem mając wykupioną 5 dniową ErlebnisCard.Dopłacałam tylko do miejscówki - coś koło 30 CHF. W ramach tej karty przejazd masz na trasie Zermatt -Disentis.Powrót normalnym pociągiem. Podróź Glacierem jest fascynująca o kaźdej porze roku.W pozostałe dni kartę możesz wykorzystać na inne artakcje w Wallis.
Najlepiej napisz do mnie na maila,to przedstawię Ci jak ja bym to ugrgzła.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 24.01.2015 21:11

dziękuję za odpowiedź i propozycję pomocy na tą chwilę "wypad w góry" stoi pod dużym znakiem zapytania ( praca... ) więc jak tylko coś się wyjaśni to na pewno się odezwę i skorzystam z pomocy, jeszcze raz dziękuję
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies