Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta idą...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.11.2004 09:15

saturn3 napisał(a):A wracając do tematu : podoba mi się przepis Robertka na to piwko z rodzynkami :lol: :lol: :lol:
s3

A jadłeś kiedyś lembasy? To te sucharki, co Drużyna Pierścienia dostała od elfów. Pani Galadriela udzieliła mi pozwolenia na przytoczenie przepisu, to Wam zapodaję:

Składniki:

6 łyżek stołowych masła lub margaryny, lekko roztopione
2 filiżanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia
1 łyżka stołowa krystalicznego cukru
1/2 filiżanki rodzynek (opcjonalnie)
1 jajko, dobrze ubite
1/2 filiżanki mleka
4 łyżki stołowe tłustej śmietany
liście Mallorna

Sposób przyrządzania:

Pokrój nożem margarynę w misce z mąką dotąd, aż mikstura zacznie przypominać papkę. Rób to szybko, aby się nie roztopiło masło/margaryna. Dodaj cukru i pół filiżanki rodzynek. W małej miseczce ubij razem jajko z mlekiem. Zachowaj 1 łyżkę stołową tej mikstury, aby później pomalować nią wierzch lembasów. Do mąki dodaj śmietany i "jajecznej" mikstury i wymieszaj to, aż zacznie przypominać gęste, ale delikatne ciasto. Ugniataj je trzy lub cztery razy na powierzchni lekko posypanej mąką. Ugnieć je do 3/4" grubości i uformuj krajarką kucharską w kształcie liścia. Wszystko to umieść na lekko natłuszczonym arkuszu do pieczenia, zostawiając 1" odległości między każdym lembasem. Pomaluj wierzch lembasów wcześniej przygotowaną jajeczno-mleczną miksturą. Piec przez 12 - 13 minut w temperaturze 250 stopni w piecu.
Zapakuj oddzielnie każdego lembasa w świeżego i czystego liścia Mallorna. Jeśli liście te są nieosiągalne w twojej okolicy, to przechowuj lembasy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Porcja: około 1 1/2 tuzina lembasów.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.11.2004 09:25

Całe szczęście, że ten temat został poruszony już teraz, bo w przyszłym tygodniu pewnie nie mógłbym go czytać bez cierpienia w żołądku i duszy :( Właśnie planuję i przygotowuję się do przeprowadzenia u siebie od najbliższego poniedziałku 13-dniowej "diety kopenhaskiej", która mam nadzieję pozwoli mi na trwałe wrócić poniżej granicy 100kg

Pozdrawiam
Józek

P.S. Sorry, że chcę się wypisać z klubu "wielkich"..., ale mojemu kręgosłupowi łatwiej będzie żyć z mniejszym obciążeniem.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.11.2004 09:33

JoeF napisał(a):Całe szczęście, że ten temat został poruszony już teraz, bo w przyszłym tygodniu pewnie nie mógłbym go czytać bez cierpienia w żołądku i duszy :( Właśnie planuję i przygotowuję się do przeprowadzenia u siebie od najbliższego poniedziałku 13-dniowej "diety kopenhaskiej", która mam nadzieję pozwoli mi na trwałe wrócić poniżej granicy 100kg

Pozdrawiam
Józek

P.S. Sorry, że chcę się wypisać z klubu "wielkich"..., ale mojemu kręgosłupowi łatwiej będzie żyć z mniejszym obciążeniem.

Podeślesz przepis na dietę? Chociaż troszkę się połudzę :lol:
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.11.2004 09:49

volumen napisał(a):Podeślesz przepis na dietę? Chociaż troszkę się połudzę :lol:

Zaraz poszukam przez Google i zapodam linka do najlepszej wersji. Ja akurat w życiu też stosowałem różne diety (nawet skuteczna była dieta kapuściana lecz niezbyt przyjemna :( ) ale ta ma być inna. Widziałem to na moim koledze o podobnej masie i budowie osiągnął minus 7 kg w ciągu dwóch tygodni... Ta dieta podobno nie wyjaławia organizmu, który potem sobie to "odbija" czasem z nawiązką, lecz pobudza spalanie.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.11.2004 09:59

Może to nie jest najszczęśliwsze miejsce na podawanie takiego linka, no ale może przyda się przed świętami odrobinę profilaktyki :wink:

http://forum.dieta-optymalna.info/index ... ost_nr=435

Z tego co wiem od znajomych, to szpinak zastępuje się brokułami..., mięso też nie musi być akurat dokładnie takie. Ważne są przyprawy, oliwa do sosów i sałaty no i ta kawa posłodzona :( (ja od ponad 20 lat nie słodzę kawy ani herbaty), plus te 2 litry wody mineralnej dziennie na głowę.
Aby było łatwiej moja żona obiecała, że będzie się ze mną solidaryzować i stosować dietę równocześnie, tylko żeby po tej diecie coś z niej jeszcze zostało :) (żona kolegi zrzuciła 4 kg)

Pozdrawiam
Józek

P.S. Nie życzę smacznego...
Ale może założymy nowy wątek "Cro-odchudzanie" i będziemy wpisywać kolejne osiągnięcia i odczyty z wagi :)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 18.11.2004 10:13

volumen napisał(a):No właśnie, czy się nam podoba czy nie, Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Jeszcze dwa - trzy tygodnie i naród zachoruje na coś, co się zwie gorączką przedświąteczną [CIACH]

Nowlasnie... w marketach juz zachorowali.... 2 Listopada ubrali choinki :D

Pozdrav
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.11.2004 10:23

JoeF napisał(a):Może to nie jest najszczęśliwsze miejsce na podawanie takiego linka, no ale może przyda się przed świętami odrobinę profilaktyki :wink:

http://forum.dieta-optymalna.info/index ... ost_nr=435

Z tego co wiem od znajomych, to szpinak zastępuje się brokułami..., mięso też nie musi być akurat dokładnie takie. Ważne są przyprawy, oliwa do sosów i sałaty no i ta kawa posłodzona :( (ja od ponad 20 lat nie słodzę kawy ani herbaty), plus te 2 litry wody mineralnej dziennie na głowę.
Aby było łatwiej moja żona obiecała, że będzie się ze mną solidaryzować i stosować dietę równocześnie, tylko żeby po tej diecie coś z niej jeszcze zostało :) (żona kolegi zrzuciła 4 kg)

Pozdrawiam
Józek

P.S. Nie życzę smacznego...
Ale może założymy nowy wątek "Cro-odchudzanie" i będziemy wpisywać kolejne osiągnięcia i odczyty z wagi :)

Nieżle codziennie rano zaczynamy od stosunku.Codziennie tracimy przez to około 1000 kalorii już z samego rana..Żeby to nam codziennie wychodziło musimy w tym czasie zjeść 4 selery.Zjeść też 14 jaj i 9 główek sałaty i wypić 56 litrów wody.A gdzie piwo? :wink: Co to dieta dla konia? :lol: Proponuję zamiast tej sałaty i mandarynek drugi stosunek wieczorem.Mamy wtedy dziennie około 2000 kalorii.Zaoszczędzone kalorie poświęcamy na piwo. :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.11.2004 10:26

JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.11.2004 10:28

Przypomiałem sobie, że w tej "diecie kopenhaskiej" oprócz braku słodyczy jest jedno drakońskie ograniczenie (chyba nie ma tego napisanego w tych przepisach powyżej) przez 2 tygodnie "zero alkoholu" dlatego ważne aby te 13 dni nie kolidowało z żadnymi imieninami, urodzinami czy też wizytami u znajomych...
Troszkę inną wersję ale zawierającą różne pożyteczne uwagi (kiedy dieta zostaje uznana za przerwaną, kiedy można ją powtórzyć) znajdziecie tutaj:
http://www.sfd.pl/temat85833/
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.11.2004 10:28

JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.11.2004 10:41

platon napisał(a):Nieżle codziennie rano zaczynamy od stosunku.Codziennie tracimy przez to około 1000 kalorii już z samego rana..Żeby to nam codziennie wychodziło musimy w tym czasie zjeść 4 selery.Zjeść też 14 jaj i 9 główek sałaty i wypić 56 litrów wody.A gdzie piwo? :wink: Co to dieta dla konia? :lol: Proponuję zamiast tej sałaty i mandarynek drugi stosunek wieczorem.Mamy wtedy dziennie około 2000 kalorii.Zaoszczędzone kalorie poświęcamy na piwo. :lol:

Gdzie Ty znalazłeś taki przepis ? :) A tej wody do wypicia wypadnie tylko 26 litrów na głowę, to nie jest problem... niestety tego piwa i w ogóle alkoholu nie da się "przeskoczyć", gdzieś czytałem jakieś mądre uzasadnienie ale z pamięci tego nie dam rady powtórzyć...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.11.2004 17:11

saturn3 napisał(a):to "se" Karkuscitiusie zjrzyj do "Ile zarabiają Chorwaci?" i juz będziesz wiedział ..... :
s3

Idź ze, idź ze - :lol: Bajtloku jeden tam gdzie mieszkasz a na ostudzenie napij sie krachli i przegryź obwarzankiem :)
Pozdrawiam
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.11.2004 18:25

Odchudzanie przed wielkim ŻARCIEM świątecznym

sniadanie pomidor+ 2 jajka
II sniadanie -jablko
obiad pomidor+ 1 jajko
podwieczorek moze byc marchewka 8O

kolacja ------ Przez caly dzień wypić 2 litry wody mineralnej nie gazowanej
stosowac do wigilii swiat Bozego Narodzenia. Przynajmniej od 1-go Grudnia

o o wszlkich dietach najlepiej mowi takie powiedzonko:
"Sniadanie zjedz sam-obiadem podziel sie z przyjacielem-kolacje oddaj wrogowi"

Pomyslmego odchudznia zyczy wszystkim :twisted: Petris
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.11.2004 18:26

Odchudzanie przed wielkim ŻARCIEM świątecznym

sniadanie pomidor+ 2 jajka
II sniadanie -jablko
obiad pomidor+ 1 jajko
podwieczorek moze byc marchewka 8O

kolacja ------ Przez caly dzień wypić 2 litry wody mineralnej nie gazowanej
stosowac do wigilii swiat Bozego Narodzenia. Przynajmniej od 1-go Grudnia

o o wszlkich dietach najlepiej mowi takie powiedzonko:
"Sniadanie zjedz sam-obiadem podziel sie z przyjacielem-kolacje oddaj wrogowi"

Pomyslmego odchudznia zyczy wszystkim :twisted: Petris
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 18.11.2004 20:53

Ło !! Ło!! Przestańcie bo mnie zawstydzacie :oops:

Ale żeście szanowni cromaniacy temat znależli :lol:
Czy ktoś jest głodny :roll:

Proponuje iść spać a rankiem będzie śniadanko :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Święta idą... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone