Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.12.2009 21:54

Warto spróbować, ale zamiast folii położę duży liść/liście kapusty. A może nie, może kapusta zbytnio wpłynie na smak ziemniaków :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2009 21:55

kapusta da Maćku wodę..a to się ma upiec..a nie gotować....
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 10.12.2009 22:00

sroczka66 napisał(a):Smutno się zrobiło w tym wątku świątecznym. Ale taki urok tych Świąt, że właśnie wtedy, chyba częściej niż zwykle, myślimy o tych, których zabrakło...

Te słowa towarzyszą mi co rok, od kiedy zabrakło z nami mojego ukochanego Taty

A kiedy zasiądziecie do stołu
w ten najpiękniejszy wieczór roku,
wieczór choinki i blasku świec,
wieczór kolęd i płatków śniegu,
pomyślcie o mnie, bo będę blisko -
- będę na odległośc myśli

I jeszcze kolęda, która tak wiele mówi:

kolęda dla nieobecnych

Moje święta też będą takie smutne, we wrześniu odszedł tak nagle mój tatuś. Dziękuję za piękną kolędę, ona bardzo wiele mówi. Pozdrawiam serdecznie Wedera
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.12.2009 22:14

lubelski napisał(a):kapusta da Maćku wodę..a to się ma upiec..a nie gotować....

:D :D Tyle "żarcia" robię, w różnych warunkach, a o wodzie nie pomyślałem :D :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 10.12.2009 23:01

Mam nadzieję, ze świąt nie utożsamiacie jednak "z samą degustacją potraw"... Bardzo, bardzo sobie cenię rodzinne święta, czasami to nawet Wam zadroszczę, bo może i postałabym troszeczkę w kuchni,
/ lepszy w te klocki niestety jest mój mąż /... Jednak od kilkunastu lat nie żyje już mój Tata, natomiast Mama jest niesamowicie tolerancyjna... To bardzo, bardzo mądra kobieta. Organizuję Jej i moim Teściom wspólne święta w moim domku, ewentualnie zabieramy wszystkich razem. Wówczas jedziemy dwoma samochdami; jedni na stok, drudzy na spacer... W tym roku w zależności od śniegu i ich życzeń ewentualnie innych opcji... Niestety prognozy meteo nie są zbyt optymistyczne... :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2009 05:08

majeczka napisał(a):Mam nadzieję, ze świąt nie utożsamiacie jednak "z samą degustacją potraw"...

.......to tylko tak przy okazji. Zawsze świeża choinka....ubrana poprzedniego dnia, nigdy wcześniej i zapalana tuż przed dzieleniem się opłatkiem, biały obrus na stole...prezenty od Aniołka pod drzewkiem.... jedno nakrycie wolne dla wędrowca....opłatek na talerzyku tym samym od ho ho iluś tam lat... no i te jedzenie..barszczyk z domowymi uszkami, pieczone ziemniaki do śledzi....karp w galarecie i smażony w ilościach nieprzyzwoitych (smażony , mój ulubiony) i radość że znowu siadamy do stołu od paru lat w niepomniejszonym składzie...pozdrav
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.12.2009 10:18

Rodzina, rodzina :D :D jedzenie to tylko dodatek, jakże jednak smakowity, ale dodatek.
Z Lubelskim różni nas to, że nasza radość z siadania do stołu z rodziną jest wielka, jednak pomniejszona o zmniejszający się skład. Ból z powodu odchodzących osób jest zawsze duży, u nas powiększył się o to, że odchodzącymi byli młodzi. Radością jest to, że nasi rodzice, nadal w wyśmienitej kondycji, są z nami i to, że jednak rodzina powiększa się, mamy synową, mamy nadzieję na "więcej".
Lubelski--jutro robię próbę z ziemniakami :D
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.12.2009 20:47

Ten przepis na ziemniaki strasznie pobudza ślinianki - cały czas przełykam :D
A w dodatku taka postna potrawa. I ja spróbuję - z pewną modernizacją( ciut mniej kilogramów :wink: ).

A co do jedzenia - w Wigilię to jeden z bardzo ważnych elementów Tradycji - ale przecież tylko jeden z wielu. Po cóż by się tyle pracy w to wkładało - gdyby nie - ludzie, którzy zasiąda przy tych potrawach.
A najpierwsza potrawa - opłatek.
Jakim się łamiecie - suchym czy tak jak lwowska tradycja przekazuje - posmarowanym miodem ?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 11.12.2009 22:47

plavac napisał(a):Jakim się łamiecie - suchym czy tak jak lwowska tradycja przekazuje - posmarowanym miodem ?

Moja śp mama była lwowianką , ale zawsze łamaliśmy się suchym.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.12.2009 12:07

plavac napisał(a):P.S.
Ale taka maszynka to musi być sprytne urządzenie 8O

Ojcowska Ręka (Papa's Hand) się to nazywa, a podstwową zaletę ma taką, że w miarę precyzyjnie można kontrolować wielkość rozdrobnionych kawałków.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.12.2009 12:15

majeczka napisał(a):Mam nadzieję, ze świąt nie utożsamiacie jednak "z samą degustacją potraw"...

Aby degustować, należy je najpierw przyrządzić...
Polecam tą ostrzałkę do noży.

http://fiskars.com.pl/product_info.php?products_id=3238

Obrazek

Jest genialna, najlepsza, jaką dotychczas mialem!!!
Jedyny problem jest taki, że trzeba mieś przyzwoite noże...
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.12.2009 12:17

Jeszcze jeden zwyczaj - nasz, osiedlowy.

Obrazek

Od kilku lat po kolacji wigilijnej, a przed Pasterką spotykamy się
u któregoś z sąsiadów i śpiewamy kolędy.
Mamy już zgromadzone śpiewniki i nie kończy się na pierwszej zwrotce.
Jeden z sąsiadów zapewnia akompaniament.

Mam nadzieję, że ta "nowo narodzona tradycja" przetrwa nas,
bo już teraz dzieci też na tych spotkaniach bywają.

Krzysztof
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 13:03

FUX napisał(a):
Obrazek

Jest genialna, najlepsza, jaką dotychczas mialem!!!
Jedyny problem jest taki, że trzeba mieś przyzwoite noże...

Dobre noże to też firmy. syn właśnie kupił, mówi, że krojąc chleb na deskę musi uważać, łatwą ją przeciąć. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.12.2009 13:05

Ja korzystam od 20 lat z noży Dick. Są super!
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.12.2009 13:12

Cóż to - "Alternatywy 4"

Czyżbyś był gospodarzem bloku ???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Święta Bożego Narodzenia - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone