Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.12.2008 18:45

Kutia to jest to...pszenica i mak już czekają :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 21.12.2008 19:54

krakuscity napisał(a):
plavac napisał(a): U nas tradycja trochę pomieszana: lwowsko-krakowska :)

Też kiedyś taka była, ś.p. moja mama ( lwowianka) robiła kutię i strudel jabłkowy - i po tych potrawach pozostał nam tylko smak.
Widziałem jak kilka razy mama robiła ciasto na strudel, było tak cienkie , że prawie sie rwało :wink:

Witaj!! Szkoda,że nie moge Ci przesłać,u mnie masz i kutie i strudel, też z cieniutkiego ciasta,ale i tak Twojej mamy będzie najlepszy :)

Ale,ale,co to nie możesz sam zrobić :?: :roll:

Wesołych Świąt.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.12.2008 20:18

petris napisał(a):Witaj!! Szkoda,że nie moge Ci przesłać,u mnie masz i kutie i strudel, też z cieniutkiego ciasta,
Wesołych Świąt.
Jak możesz to podeślij mi mailem (po świętach ) przepis na strudel, będzie na przyszły rok :D ( taki z jabłkami, rodzynkami itd.)

Dzięki :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 22.12.2008 21:14

krakuscity napisał(a):
petris napisał(a):Witaj!! Szkoda,że nie moge Ci przesłać,u mnie masz i kutie i strudel, też z cieniutkiego ciasta,
Wesołych Świąt.
Jak możesz to podeślij mi mailem (po świętach ) przepis na strudel, będzie na przyszły rok :D ( taki z jabłkami, rodzynkami itd.)

Dzięki :wink:

Petris, jeśli można, ja również poproszę o przepis. Dam żonie :) , bo ja bym pewnie z tego zrobił zapiekankę albo węgiel leczniczy :wink:
Dobrych Świąt 8)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 25.12.2008 14:56

Witam wszystkich Bywalców i Podróżników!

Właściwie to mój pierwszy post (bo drobiazgi z zamierzchłości się nie liczą). Witam się w tym świątecznym wątku, bo okoliczności o to aż się proszą i życząc wszystkim, tego co najważniejsze i najświąteczniejsze, proszę - napiszcie jakie są tradycje świąteczne w Chorwacji? Czy jest Wigilia? Czy też są 2 dni świąt? Co się je tradycyjnego? Jakie podobieństwa, jakie różnice z naszymi tradycjami? Szukałam tych informacji w necie i na Forum, ale nie znalazłam... Jeśli przeoczyłam - przepraszam i proszę o link.

Świąteczne serdeczności

Joanka
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 25.12.2008 17:14

Jo_asiu zajrzyj tutaj

I jeszcze cytat z naszego nieocenionego Leona: :D :D

Leon napisał(a):.....Swienta sie zblizaja. W moim dobu zanim sie nie chajtnole z Ania Polka Wigilia zawsze bila bardzo skromna i postna. W dalmacji wczoraj sie do talezow sieje zyto i zalewa woda, ma do wigili urosnoc i bendzie sluzilo jako swiecznik na 3 swiece. Tak zrobiony swiecznik sie zapala w wigilie, 1 dzien swiant, silwestra i kroli. Za kolacje wigilijna mamy rybe i "leszo" gotowane ziemiaki i blitve (liscie podobne do lisci burakow-bocwina). Poniewarz rodzice maja komin zapalamy drewno Badniak (Wigilija sie u nas naziwa Badnjak). Badniak klocek z ugrawerowanim znakem krziza sie zanosi do kosciola i poswienca, zapala sie w domu i od jego zaru sie zapala swiece. My sie nie dzielimy oplatkem ale sie wspolnie modlimy przi zapalaniu i zgaszeniu siwec. Wieksze jedzenie jest na 1 dzien swiant. W domu moich rodzicow tradicijnie jest to sarma (galabki z kiszonej kapusti i gotowane wedzone mieso). Po kolacji wigilijnej lub obiadu swiatencznim swiace sie gasza ale wynem czerwonim. Domownici sie modla a glowa rodziny moczy skurke chleba do wyna i kroplamy wyna gasi swiece. Teras wprowadziliszmy i troche polskich zwiczajow jak oplatek oraz gastronomicznich jak pierogi, ryba po grecku, sernik itp ale zawsze mamy problem z suszonimy grzibamy.Na razy tyle

Pozdrawiam Bożonarodzeniowo :D :D :papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.12.2008 18:36

wojan napisał(a):I jeszcze cytat z naszego nieocenionego Leona: :D :D

Leon napisał(a):.....Swienta sie zblizaja. W moim dobu zanim sie nie chajtnole z Ania Polka Wigilia zawsze bila bardzo skromna i postna. W dalmacji wczoraj sie do talezow sieje zyto i zalewa woda, ma do wigili urosnoc i bendzie sluzilo jako swiecznik na 3 swiece. Tak zrobiony swiecznik sie zapala w wigilie, 1 dzien swiant, silwestra i kroli. Za kolacje wigilijna mamy rybe i "leszo" gotowane ziemiaki i blitve (liscie podobne do lisci burakow-bocwina). Poniewarz rodzice maja komin zapalamy drewno Badniak (Wigilija sie u nas naziwa Badnjak). Badniak klocek z ugrawerowanim znakem krziza sie zanosi do kosciola i poswienca, zapala sie w domu i od jego zaru sie zapala swiece. My sie nie dzielimy oplatkem ale sie wspolnie modlimy przi zapalaniu i zgaszeniu siwec. Wieksze jedzenie jest na 1 dzien swiant. W domu moich rodzicow tradicijnie jest to sarma (galabki z kiszonej kapusti i gotowane wedzone mieso). Po kolacji wigilijnej lub obiadu swiatencznim swiace sie gasza ale wynem czerwonim. Domownici sie modla a glowa rodziny moczy skurke chleba do wyna i kroplamy wyna gasi swiece. Teras wprowadziliszmy i troche polskich zwiczajow jak oplatek oraz gastronomicznich jak pierogi, ryba po grecku, sernik itp ale zawsze mamy problem z suszonimy grzibamy.Na razy tyle

Pozdrawiam Bożonarodzeniowo :D :D :papa:

Grzybów co nieco możemy dostarczyć, cała reszta jednak w wersji Leona jest niesamowita.
Dla Was wszystkich jednak serdeczne pozdrowienia bożonarodzeniowe...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 25.12.2008 20:19

Zdrowych wesołych świąt Wam życzę :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 25.12.2008 20:40

Dzięki za informacje i ścieżkę do opisu. Bardzo piękny jest zwyczaj z Badniakiem. Ogień ma jakąś szczególną moc w tych najkrótszych dniach... Jednak dużo jest różnic w tradycjach.

serdeczności świąteczne znad łazanek z makiem
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 25.12.2008 23:22

Jo_Anna napisał(a):
serdeczności świąteczne znad łazanek z makiem

Pociekła mi ślinka ... :D :D :D
Pozdrav.
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 26.12.2008 10:28

Pociekła mi ślinka ...

:D Się nie dziwię - to tez moja ulubiona potrawa z naszej wigilii Białorusko-Lwowsko-polskiej ;)

pozdrav
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.12.2009 17:14

Już święta niedługo, czas się sposobić w gości.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.12.2009 17:19

Kulebiak...to tak vis-avis :wink: :lol:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.12.2009 21:51

darek1 napisał(a):Już święta niedługo, czas się sposobić w gości.

Fakt, nadchodzą święta...
Ale można je również spędzić co nieco inaczej.... Może w naszych Tatrach...? Aktualnie czekamy na prognozy, a te niestety nie są zbyt opytmistyczne.... Jednak wierz mi Darku, święta tam to istna magia... Zero stresu, bieganiny po sklepach i pichcenia w kuchni. Przyjeżdżamy nieco wcześniej, wyjeździmy się wówczas do bólu. W samą Wigilię jednak nieco krócej. W megafonach kolędy, wszędzie biało, góry zazwyczaj zasypane śniegiem, a ty się niczym nie przejmujesz... Do tego magia światełek, szopek, bieli... Doprawdy fantastyczny klimat... Sama Wigilia z góralami ma również nieco odmienny charakter, /wybieramy raczej prywatne apartamenty, nie pensjonaty/.
Biblia, sianko, opłatek, życzenia, kolędy i ich świetne góralskie pastorałki. Przed północą zazwyczaj wyruszamy na Pasterkę, często brniemy w niesamowitych zaspach.... Jest ona również zupełnie inna niż u nas, zwłaszcza jak miejscowi zaczną grać na tych swoich"smyczkach i gęziołkach"...... Do tego "oprawa", te ich kierpce, parzenice, chusty i ludowe szatki... Mają swoją charyzmę...
Pozostałe dni co nieco podobne, ale wierz mi na ogół życzliwość oraz niesamowicie sympatyczna, świąteczna atmosfera...
Nas w zasadzie wówczas najbardziej interesują stoki, jeździmy i zjeżdżamy gdzie się tylko da. Szymoszkowa, Butorowy Wierch, Szymkówka, Małe Ciche, Nosal, Murzasichle, czy Kotelnica lub Bania w Bukowinie Tatrzańskiej. Wracamy skonani na obiadokolację i winko przy kominku... Nazajutrz powtórka.
To lubię i za tym tęsknię... Tak od kilkunastu lat spędzam święta....
Do zobaczenia na stoku...:papa:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.12.2009 21:57

Nie udało mi się spędzać świąt w górach. Spędzam je u rodziny, dwa dni obżarstwa, a właściwie to trzy. Stoły nakryte i zastawione jadłem i piciem, goście tylko się przy nim zmieniają :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Święta Bożego Narodzenia - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone