Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 24.12.2007 13:17

Niech zbliżające się Święta Bożego Narodzenia spędzone w gronie najbliższych przyniosą Wam wszystkim wiele radości, ciepła i optymizmu. Życzę również niezapomnianych wrażeń i nowych doświadczeń podczas kolejnych podróży w nadchodzącym Nowym 2008 Roku!
Obrazek
Ostatnio edytowano 24.12.2007 17:11 przez zygi, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.12.2007 15:57

FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.12.2007 18:41

Wszystkim maniakom (cro :wink: ) złym i dobrym, pracowitym i leniwym, wysokim i niskim, grubym i chudym, bogatym i bogatszym-ZDROWIA po 10-kroć !!!!!
Abyście zobaczyli widoki, których jeszcze nie widzieliście, trunków, których nie piliście, doznań, których żeście nie zaznali, wakacji wspaniałych.

Życzy FUX z Rodziną.

Do zobaczenia w Cro lub gdziekolwiek indziej.....
nawet nad Baltykiem :roll: :wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.12.2007 22:57

krakuscity napisał(a):
Jolanta Michno napisał(a):Sretan i blagoslovljen Božić. Puno sreće, ljubavi, mira, zdravlja i blagoslova u novoj 2007 godini.
Szczęśliwych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo szczęścia, miłości, pokoju, zdrowia i błogosławieństwa w Nowym 2007 roku .

Sretan i blagoslovljen Božić vama i vašoj obitelji i neka 2007 godina bude godina sreće, ljubavi, mira i božjeg blagoslova!
Szczęśliwych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia Wam/Tobie i Waszej/Twojej rodzinie, i niech 2007 rok będzie rokiem szczęścia, miłości, pokoju i Bożego błogosławieństwa.

Pozdrav
Jola

Pewnie to ubiegłoroczne życzenia bo Nowy Rok będzie 2008 ! :D

Faktycznie. :D
Jak ten czas leci!!! :lol: :lol: :lol:

Najlepszego Wam na te Święta! :D

Pozdrav
Jola
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 15.12.2008 13:08

Podnoszę temat do góry, bo sam szukałem zyczeń po chorwacku i myślę że innym też mogą się przydać :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2008 13:28

witki napisał(a):

a z potraw wigilijnych to będzie śledzik, śledź pod pierzynką, barszcz z pasztecikami (własnej roboty), pierogi z grzybami i pierogi ze słodką kapustą, kapusta z grochem lub z grzybami, karp smażony, grzyby w cieście, susz, kutia, piernik.....

Nie żebym się czepiał, ale czy dobrze rozumiem---tylko paszteciki własnej roboty :?: reszta kupna :?:
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 15.12.2008 14:42

"Gdy na zimowym niebie Gwiazda Betlejemska zaświeci,
przy Wigilijnym stole siadają dorośli i dzieci.
Życzenia sobie składają opłatkiem się łamiąc,
mówią o przyszłości i Tych co odeszli wspominają.
Do tych życzeń serdecznych i my się przyłączamy:
niech zdrowie, szczęście i miłość zawsze będą z Wami."
Życzymy Wszystkim Cromaniakom Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!!!!!!!! :papa:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 15.12.2008 14:45

darek1 napisał(a):Proponuję otworzyć temat dotyczacy Świąt Bożego Narodzenia. Gdzie zamierzacie je spedzić w tym roku i co znajdzie się na waszych wigilijnych stołach. Mile widziane przepisy kulinarne. Pozdrawiam Darek1

No tak święta tuż, tuż i ten szał zakupów też się już zaczął. Nie przysłoni komercja i marketowy opłatek magii świąt....

Na moim stole obowiązkowo:
- pokrojony w dzwonka i usmażony karp
- karp w galarecie
- śledzie w łagodnej zalewie ostowej
- obowiązkowy Czerwony barszcz z uszkami
- pierogi z kapustą i grzybami
- kutia
- makowiec
- piernik
- kompot z suszonych owoców
- a przez męża , który ma korzenie poznańskie specjalnie dla niego makiełki.

Po kolacji pod choinką są drobne prezenty, które rozdaje Mikołaj, mąż się trochę buntuje , bo u niego w/g tradycji Gwiazdor, ale jakoś dochodzimy do porozumienia. :wink:

Później śpiewamy kolędy i idziemy na Pasterkę.

A jak u Was :?: :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2008 15:14

Już od prawie 30 lat Wigilia u nas w domu. Rodzina, rodzice moi i żony, jej siostra z mężem i dziećmi, babcie i jeszcze kilka osób-w takim gronie rozpoczynaliśmy świętowania. Teraz, niestety ubyło nas trochę, babcie, wspomniana siostra i jej jedna córka już nas opuściły. Pozostali dopisują, chociaż, syn już po podstawowym posiłku ucieka do narzeczonej--jak zachowa się (zachowają) w przyszłym roku (ślub w sierpniu), chyba pogodzą jednych i drugich rodziców, czyli trochę tu, trochę tam.
Od lat stałe potrawy:
Karp w galarecie w dzwonkach
Karp po żydowsku (faszerowany)--dla mnie koniecznie jeden dodatkowy półmisek
Kilka (3/5 ) smaków śledzi, także na słodko (po szwedzku)
Kawior z ikry łososia bałtyckiego (ostatnio mam z nim problem, albo zbyt ciepły Bałtyk w odpowiednim czasie, albo sztormy, albo rybacy zmyślają--czytaj nie chcą sprzedawać ikry)
Wątróbki dorszowe--oczywiście bałtyckie
Pierogi z kapustą i grzybami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa grzybowa z łazankami
Ziemniaki z karpiem smażonym
Kutia, jakieś makiełki--nie jadam
Sernik
Makowiec
Kompot z suszu
Dla spragnionych białe wino
Chyba jest jeszcze kilka potraw, zapomniałem, już niedługo sobie przypomnę, jak je zobaczę.
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 15.12.2008 15:30

Wymyśliłem te śledzie, bo dzieciaki nigdy nie chciały jeść podczas Wigilii marynowanych. :( Można robić z nimi różne kombinacje, letnie i zimowe. Mogą być z papryczką lub z pieczarkami. Ja wolę te z oliwkami. :lol: :P

Smażone filety śledziowe z oliwkami.
Filety śledziowe moczyć 2x (2-3 godz.). Dobrze opłukać i osuszyć. Pokroić na ok. 7 cm kawałki. Obsypać słodką papryką, bazylią, czosnkiem mielonym i pieprzem ziołowym ( wszystkie przyprawy w ilości zależnej od wykonawcy).
Przygotować:
1. Cebulę pokrojoną w talarki.
2. Cytryna.
3. Sos sojowy 1 łyżka ( najlepiej grzybowy)
4. Oliwki pokrojone w oczka.
5. Zieleninę: koper, pietruszka lub świeża bazylia.
6. Olej; najlepiej z oliwek, ale może być słonecznikowy.
Rozgrzać patelnię wlać oliwę, tak, aby przykrywała całą patelnię ( lepiej więcej). Do rozgrzanej oliwy dodać łyżkę sosu sojowego. Smażyć obustronnie- 0,5 minuty - przyprawione filety. Usmażone filety układamy w salaterce warstwami skrapiając każdą warstwę sokiem z cytryny, posypując cebulą, oliwkami i zieleniną. Na koniec smażenia całość zalewamy olejem z patelni, tak, aby po przyciśnięciu śledzie zakryła oliwa (można uzupełnić świeżą oliwą). Potem pod przykryciem do chłodnego miejsca na dobę i jest super!!!!
Smacznego.!!!:lol:
Ostatnio edytowano 15.12.2008 19:32 przez dagiesza, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2008 17:12

Wigilia zawsze w domu a na stole specjalność z naszych stron ziemniaki pieczone w oleju:
ok.5 kg obranych, suchych ziemniaków (żeby nie były mokre)
1/3 litra oleju (musi być rzepakowy, taki kupowany na targu nie lniany)
4 duże cebule pokrojone w kostkę
sól i dużo pieprzu mielonego
duży garnek wykłada się na spodzie folią alu (bo zawsze przywiera trochę i lubią się lekko przypalić)
to wszystko wkładamy do garnka, kładziemy pokrywkę i ok 1,5 do 2 godzin na niedużym ogniu pieczemy, od czasu do czasu należy potrząsnąć garnkiem nie zdejmując pokrywki.
Pewnie niezdrowe ale smaczne niesamowicie, u mnie w domu nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tych ziemniaków pieczonych , podajemy je do śledzi
W pierwszy dzień Świąt planujemy wyjazd do Poznania do syna
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.12.2008 18:23

Lider16 napisał(a):Podnoszę temat do góry, bo sam szukałem zyczeń po chorwacku i myślę że innym też mogą się przydać :)

http://www.hic.hr/bozic-hrvata.htm
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 15.12.2008 20:27

Jak co roku ,przyjedzie siostra ze swoją rodziną, przyjda teściowie, moja mama .J choć urobie się jak wół przed świętami,to kiedy widzę wszystkich razem przy stole przechodzi zmęczenie ,i Bogu dziękuje,że jesteśmy wszyscy,że nie zabrakło nikogo.
Mam nadzieję,że w tym roku też tak będzie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.12.2008 20:29

gosku24 napisał(a):Jak co roku ,przyjedzie siostra ze swoją rodziną, przyjda teściowie, moja mama .J choć urobie się jak wół przed świętami,to kiedy widzę wszystkich razem przy stole przechodzi zmęczenie ,i Bogu dziękuje,że jesteśmy wszyscy,że nie zabrakło nikogo.
Mam nadzieję,że w tym roku też tak będzie.

A ja do teściowej...ale w kupie siła :wink:
Fajnie usiąść z rodzinką
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 15.12.2008 20:54

A ja z mezem i synem przezyje te Swieta jak zwykle pół na pół,tzn;pół po chorwacku a pół po polsku-i juz nie moge doczekac sie sarmy!!!!Radosnych i Zdrowych Swiat zycze Wszystkim Cromaniakom!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Święta Bożego Narodzenia - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone