napisał(a) mkm » 18.12.2011 22:31
maslinka napisał(a):mkm napisał(a):No to sama wywołałaś wilka z lasa
Ja też chodziłem do szkoły w Gliwicach ... ale się tam fedrowało po śląsku jak u siebie w doma. Najwyższy czas , aby się zainteresować tą gliwicką edukacją i uświadomić upartych Gliwiczan , że nie żyją na żadnej wyspie , tylko na Górnym Śląsku
Hehe
Ale co mamy robić? Na siłę uczyć się gwary?
Chodziłam w Gliwicach do dwóch podstawówek, liceum, potem uczyłam w dwóch szkołach - praktycznie zero uczniów mówiących po śląsku (jakieś pojedyncze osoby zawsze się trafiły, ale mówię o przygniatającej większości).
Nie jesteśmy żadną wyspą, po prostu miastem z przewagą ludności napływowej, głównie ze wschodu, np. ze Lwowa, ale nie tylko.
P.S. A do której szkoły chodziłeś?
Może te kilka
lat temu sytuacja wyglądała trochę inaczej
Nic na siła ... ale ta moczka i makówki to byś mogła sie nauczyć warzić
Sam mosz przepis :
MOCZKA
Skład:
Woda 4l
Piernik 0,5 szt.
Czekolada gorzka 1szt.
Rodzynki 300g
Śliwki suszone 200g
Orzech włoski 300g
Migdały 100g
Morele 200g
Cukier do smaku
Cukier wanilinowy 1szt.
Sok z cytryny 50ml
Kompot truskawkowy 0,5l
Kompot agrestowy 0,5l
Masło 200g
Mąka pszenna 5 łyżek
Wykonanie:
Piernik pokroić w małą kosteczkę, następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika ciągle mieszając. W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały. Zrobić jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki pszennej, po czym dodać do moczki. Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno.
MAKÓWKI
Skład:
Mak zmielony 300g
Masło 100g
Bułka kajzerka 2szt.
Orzechy włoskie 100g
Migdały 50g
Rodzynki 100g
Mleko lub woda 600ml
Cukier
Cukier wanilinowy 1szt.
Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać masło, cukier do smaku i cukier wanilinowy, po czym powoli wsypywać zmielony mak. Doprowadzić do zagotowania, mieszać około 3 minut. Bułkę pokroić w paski o grubości 5 mm. Do naczynia wlać masę makową, posypać rodzynkami, orzechami i migdałami, na to układać kawałki bułki. Na warstwę bułek wlać masę makową i posypać bakaliami. Czynność powtórzyć kilka razy. Smacznego!