Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.12.2011 00:35

...czy ta moczka to może coś w rodzaju poznańskich makiełek? :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.12.2011 00:43

majeczka napisał(a):...czy ta moczka to coś w rodzaju poznańskich makiełek? :D

Nie wiem co to są makiełki :?
Moczka to rozmoczona masa z piernika z dodatkiem dużej ilości różnego rodzaju bakalii.
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 18.12.2011 00:48

greenrs napisał(a): Starsi Ślązacy pamiętają może jeszcze siemieniotkę. To taka gęsta zupa robiona z przetartych konopii. Robiła ją jeszcze moja babcia, ale wiem, że w rodzinach gdzie tradycje są mocno zakorzenione, robi się ją do dziś.

ooo....trafiłeś w sedno.Zależnie od regionu zwane konopiotką.U mnie mus.
Smacznego
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.12.2011 00:48

...hmm, makiełki to natomiast wielkopolska potrawa wigilijna z maku, z dodatkiem mnóstwa bakalii i lekkiego pieczywa ewentualnie niekiedy makaronu :D

...w zasadzie niby to samo :wink:
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 18.12.2011 00:55

majeczka napisał(a):...czy ta moczka to może coś w rodzaju poznańskich makiełek? :D

Makiełki
Ponieważ wigilijne tradycje pochodzą od dawnych staropolskich, a nawet przedchrześcijańskich tradycji, w święta grudniowe nie może zabraknąć maku, miodu, potraw z grzybów i ze zbóż. Skąd takie potrawy? Chodzi o to, że w grudniu obchodzono święta ku czci zmarłych, odurzano się więc sokiem z makówki ; nazwalibyśmy to dziś kompotem z maku ;) . Nieświadomi korzeni tych tradycji sami zajadamy się przepysznymi makiełkami i makowcami, kutiami i makówkami; każdy region ma swoje wersje, a wraz z migracją ludności po wojnie wschodnie potrawy wymieszały się z zachodnimi tworząc miszmasz potraw z maku. Są takie potrawy, które kojarzą się z miejscem, jak nic innego; jak rogale marcińskie.Z Poznaniem kojarzą się makiełki.--cyt.z netu.

Niee,moczki nie można porównać do makiełek. :D
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 18.12.2011 01:06

Moczka wygląda mniej więcej tak:

Obrazek

...i w każdym domu ma inny smak i wygląd.
A potocznie mówi się: "jest dobra, kiedy kot po niej przejśc może"
:D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.12.2011 01:10

Do makiełek można natomiast porównać nasze makówki. Jak widzę z opisu to prawie to samo.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.12.2011 01:25

Prawdopodobnie masz rację, ponieważ wg wyżej ukazanej fotki Jacyntego moczka, to zdecydowanie nie makiełki :wink:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 18.12.2011 13:59

Witajcie! U nas choinka juz stoi. Wyjatkowo wczesnie w tym roku,ale z premedytacja ;)

A w Wigilie na stole pojawi sie barszcz z uszkami , grochowka -"wersja postna" (tu wplyw tradycji czeskiej ;) ) , pierogi z kapusta,pierogi z grzybami,
ryba z ziemniakami lub salatka wielowarzywna (tu znowu czeskie wplywy)
i surowka z kapusty kiszonej.

O deserze po takiej kolacji juz nikt nie mysli ;)

Gdyby jednak komus sie zachcialo , bedzie tort makowy i sernik.
I cale mnostwo roznych pierniczkow i ciasteczek :)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.12.2011 16:48

Basiulinek napisał(a):Witajcie! U nas choinka juz stoi. Wyjatkowo wczesnie w tym roku,ale z premedytacja ;)

A na czym ma polegać ta premedytacja, bo mnie takie przyspieszanie tradycji to trochę zalatuje supermarketem?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 18.12.2011 18:32

demi-duox napisał(a):
Basiulinek napisał(a):Witajcie! U nas choinka juz stoi. Wyjatkowo wczesnie w tym roku,ale z premedytacja ;)

A na czym ma polegać ta premedytacja, bo mnie takie przyspieszanie tradycji to trochę zalatuje supermarketem?

Powod bardzo prozaiczny , a mianowicie - po swietach choinki sa zbierane w jednym,jedynym terminie - zawsze w sobote po 06.01.
Jezeli tego dnia drzewka nie wystawie - mam problem,co z nim zrobic.
Pieca,zeby spalic,nie mam.
I dlatego,zeby moc dluzej nacieszyc sie choinka - postanowilismy w tym roku postawic ja o tydzien wczesniej...

Supermarket.........?
Chyba nie...
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.12.2011 19:06

A może jednak tam gdzie mieszkasz jest takie miejsce gdzie przyjmują odpady organiczne i dowóz indywidualny jest możliwy? 2 tygodnie to rzeczywiście mało czasu :(
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.12.2011 19:06

Jacynty napisał(a):Nie uwierzyłem i miałem rację.Twoje i Janusza korzenie są na wschodzie i dlatego sentymentem darzycie smaczną kutię.Nigdy nie zrozumiecie moczki i makówki.Możecie ją polubić....

Nie o to mi chodziło :wink:

Właśnie napisałam, że nie przepadam za kutią. Ale nawet gdybym chciała skosztować śląskich potraw, miałabym z tym w Gliwicach problem. Z tego co wiem, nikt z moich znajomych mieszkających w Gliwicach śląskich potraw nie jada ani Ślązakiem się nie czuje...
Bo też Gliwice to takie specyficzne miasto śląskie, które tak naprawdę śląskie nie jest. (Chodzi mi o stan faktyczny, nie o historię. Już z Mkm-em kiedyś "dyskutowaliśmy" o tym :wink: Zresztą wystarczy przyjechać i się przekonać, że gwary to nie słychać.)
W szkole, w której pracuję, ani dzieci, ani nauczyciele nawet nie potrafią "godać".

Jak chcemy zakosztować śląskich klimatów, jedziemy do znajomych do Rudy Śląskiej :)

Niestety (albo i stety :wink:) śląska kuchnia to dla mnie abstrakcja i taką już raczej pozostanie, bo prawie nie znam nikogo, kto by miał takie tradycje.

Śląska kuchnia w Gliwicach - po prostu mało prawdopodobne :D To chciałam powiedzieć :D

:papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.12.2011 19:33

Robią i moczka i makowki. Możesz sobie zamówić :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.12.2011 19:33

maslinka napisał(a):Śląska kuchnia w Gliwicach - po prostu mało prawdopodobne :D To chciałam powiedzieć :D
:papa:

To prawda. Przed wojną Gliwice leżały po niemieckiej stronie granicy i tuż po wojnie zostały opuszczone przez rdzenną niemieckojęzyczną ludność. Na ich miejsce najczęściej przyjechali przesiedleńcy z Kresów wraz ze swoją kulturą i kuchnią. Cóż, takie były czasy :( Podobny los spotkał też np. Wrocław.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Święta Bożego Narodzenia - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone