Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5455
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.12.2009 22:31

Makówki , moczka i smażony karp ... A na deser dzieciątko , dla tych co zaslużyli oczywiście :D Powoli zbliża się ... :D
ANITA:)
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 798
Dołączył(a): 07.02.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 21.12.2009 23:07

U nas zaczeły się powoli świąteczne wypieki :) Właśnie skonczyłam robić babeczki i placek kajmakowy na jutrzejszą szkolną Wigilię mojego syna. Taki małe rozruszanie się przed środowym wielkim startem :)

Obrazek

Obrazek
renatalato
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4919
Dołączył(a): 04.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.12.2009 23:30

Anitko, a ten placek to łatwo się robi?
ANITA:)
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 798
Dołączył(a): 07.02.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 22.12.2009 09:55

renatalato napisał(a):Anitko, a ten placek to łatwo się robi?


super łatwo i super szybko. Zawsze robiłam sama kruche ciasto, ale jak pokazało sie w torebce Dr Oetkera "Kruche ciasto" które jest naprawdę dobre to poszłam na łatwiznę ;) Wiec pieczę się najpierw kruche, potem smarujesz masą krówkową (mozna już też gotową kupić w puszce, albo gotuje się wcześniej puszke mleka zagęszczanego słodzonego przez około 2h, ja gotowałam sobie kilka i trzymałam w razie czego w lodówce). Masę obsypuję pokruszonymi orzechami (można dodać też inne pokrojone bakalie) i polewam czekoladą. I ciacho gotowe :) Jest to ulubione ciasto mojego syna, a puszki to musze "kitrać", bo potrafi mi wyciągnąć i samą masę wcinać :)

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.12.2009 18:25

smoki3 napisał(a):
FUX napisał(a):A możesz jakiś mały słoiczek ze śledziami wysłać kurierem?
:mrgreen:


Oczywiście, chętnie poczęstuję póki jeszcze są. Podaj adres na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl wyśle pocztą priorytetem,
a inni niech żałują. Smacznego.

smoki3

Ps. Słoiczek jest już przygotowany.


Kolo 16-ej puk, puk do drzwi... 8O
Poczta Polska, paczka.
Ale ja nic nie zamawialem? Ile placę? Nic.
Patrze na nadawcę, baranieję, bo Czlowieka nie znam, czarna folia....
Odebrałem, pogmeralem; mysle Talibowie z Klewek cos okrąglego przysłali, bombę... :roll:
Otwieram i mym oczom ukazuje się weko a w nim ZAPRZERABIASTEGO COŚ PRZEPYSZNEGO!!!!!!!!
Daaaaawno nikt mnie tak nie zaskoczył!!!!!
Było to przewspaniałe uczucie!!!!!!!!!!

smoki3; JESTEŚ WIELKI.


Bardzo dziękuję. Adres zachowam, aby się móc zrewanżować.


Pozdrawiam.


FUX
zoohha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1195
Dołączył(a): 07.12.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.12.2009 19:04

Majeczko. Oczywiście, ale.........tak gdzieś za 2 godzinki. Własnie gotuję cebulę na sosik i jednocześnie piekę piernal)
:-) W międzyczasie wpadłam tutaj
zoohha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1195
Dołączył(a): 07.12.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.12.2009 19:05

O!!!!!!!! właśnie taki podobny piernal jak wyżej zdjątko Anitki
zoohha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1195
Dołączył(a): 07.12.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.12.2009 20:43

KARP W SZARYM SOSIE

Składniki ( wg ilości wykorzystywanej w naszym domu ) :
- 3 karpie ( łącznie ok 5 kg )
- ok 3-4 kg cebuli
- jarzyna ( duzy seler, 3 pietruszki, 1 nieduża marchew )
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- vegeta
- pieprz biały

Wykonanie:
- Głowy( bez oczek :) i płetwy z karpi zalać zimną wodą (nie za duzo wody) .Dodać jarzynę, liść i ziarna. Postawic na gaz i na wolnym ogniu gotowac ok 3 godz. normalny rosół.
- Gdy rosół już gotowy wówczas przez sitko wszystko przecedzić zostawiając klarowny rosołowy wywar.
- Do wywaru dodać pokrojoną w kawałki cebulę i znowu gotowac ok 2 godzin.
- Pod koniec gotowania do cebulowego rosołu wkładać rybkę. Można w całości , można gotowe już dzwonka. Uwaga ryba gotuje sie szybko.
- Ugotowaną rybę wyjmowac i układać na półmiskach. Ugotowana ryba strzwarza możliwośc łatwego wyfiletowania.

Teraz co z tą cebulą? :-)
- ugotowaną cebulę wylewamy na " durszlak" )
- cebulę z durszlaka należy przetrzeć pałką lub zmiksowac robotem. Powinna być konsystencji gęstej śmietany i głaaadziutka ) . Jeśli sos cebulowy po zmiksowaniu jest za gęsty to rozcieńczyc go wywarem.
Następnie gotowy, ciepły, sos doprawić solą, odrobiną cukru i białym pieprzem.
Sos powinien byc pikantny.
Ciepłym sosem zalać ułożone na półmiskach kawałki ryby.
Po wystudzeniu wsadzić do lodówki.
Jeść........... dnia następnego :-)
Smacznego
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 22.12.2009 21:00

To jeszcze ja szybciutko z małą przyjemnością - pyszność mojej mamy. Sos - świetny do ryby, ale ja go już jem nawet z drobiem w kolejne świąteczne dni :lol:

Mojej Mamy sos curry do ryby :D

- 2 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki przyprawy z curry
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki cukru
- sól
- zmielone orzechy włoskie
- natka z pietruszki.

Wszystkie składniki sensownie wymieszać - tzn zgodnie z kolejnością w przepisie :D , wszystko na ogień, a pietruszka już oczywiście na talerz :lol: Dla mnie bomba.
kleeberg
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8037
Dołączył(a): 08.01.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 22.12.2009 21:09

U nas zaczeły się powoli świąteczne wypieki


Gdy byłem dzieckiem ,w moim rodzinnym domu przestrzegany był obyczaj[szczególnie regorystyczna w tym była babcia], że do powrotu z Pasterki nie wolno było tknąć świątecznych ciast. Na stołach i kredensach pyszniły się, więc strucle, serniki, torty orzechowe lub migdałowe i nęciły wszystkich.Obrazek
Ale czujne oko Babci nie pozwalało uszczknąć ani kęsa z tych delicji.Obrazek
Za to tuż po zjedzeniu ostatniego dzwonka karpia na stół wjeżdżał prosty, ale niezwykle aromatyczny i wilgotny....piernik wigilijnyObrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.12.2009 21:14

zoohha napisał(a):
Wykonanie:
- Głowy( bez oczek :) i płetwy z karpi .....

ja wyjmuję również skrzela..ponoć jak się gotuje z nimi to wywar na galaretę jest gorzki....
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.12.2009 21:45

Hmm, Zoohha co nieco z Twojego karpia w szarym sosie przypomina mi karpia po żydowsku... :lol:
Bardzo Ci dziękuję, spróbuję przytoczyć Ci również przepis na karpia w migdałach

Karp w migdałach
Produkty:
2, 3 karpie (około 2,3 kg)
2,4 łyżki mąki
13- 16 dag masła
2,3 czubate łyżki majeranku 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
20 - 40 dag płatków migdałowych
sól, pieprz, etc...
Przygotowanie:Karpie unicestwić, oczyścić, natrzeć solą, /to zazwyczaj czynią nasi mężowie/... Pokroić na dzwonki. Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z papryką i innymi przyprawami. Obsmażyć dzwonki, następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać około 30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, uprzednio polawszy śmietaną... Smażyć i próżyć, aż nabiorą złocistego koloru. Migdałami ich płatkami posypać upieczone karpie. Po wyjęciu udekorować... :papa:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 22.12.2009 21:47

FUX napisał(a):... Otwieram i mym oczom ukazuje się weko a w nim ZAPRZERABIASTEGO COŚ PRZEPYSZNEGO!!!!!!!! ...

No proszę jaka ładna świecka tradycja nam się rozwija. Jak już się kwaterami wymieniliśmy to teraz wekami będziemy się wymieniać. . . ja podgrzybki lubię i bardzo chętnie kilka słoików przyjmę. Sam nie zbieram grzybów ale może ma ktoś kilka za dużo?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.12.2009 21:49

pasażer napisał(a):. Sam nie zbieram grzybów ale może ma ktoś kilka za dużo?

...trzeba było wcześniej friend napisać..olej (wiejski, rzepakowy do ziemniaczków) :)wysyłałem cromaniakowi to i Tobie bym grzybki podesłał....
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.12.2009 22:00

pasażer napisał(a): ja podgrzybki lubię i bardzo chętnie kilka słoików przyjmę. Sam nie zbieram grzybów ale może ma ktoś kilka za dużo?

Może i mam kilka słoików za dużo, / uwielbiam nawet w pobliżu Poznania, zbierać może nie do końca przetwarzać..., etc.../, ale dlaczego mam się z nimi dzielić z Tobą... Wszak jestem poznanianką, a o ile mi wiadomo Ty nas, lub mnie negujesz? Czyżby osobiste "uraz"? :papa:
Ostatnio edytowano 22.12.2009 22:03 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Święta Bożego Narodzenia - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone