napisał(a) zoohha » 22.12.2009 20:43
KARP W SZARYM SOSIE
Składniki ( wg ilości wykorzystywanej w naszym domu ) :
- 3 karpie ( łącznie ok 5 kg )
- ok 3-4 kg cebuli
- jarzyna ( duzy seler, 3 pietruszki, 1 nieduża marchew )
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- vegeta
- pieprz biały
Wykonanie:
- Głowy( bez oczek
i płetwy z karpi zalać zimną wodą (nie za duzo wody) .Dodać jarzynę, liść i ziarna. Postawic na gaz i na wolnym ogniu gotowac ok 3 godz. normalny rosół.
- Gdy rosół już gotowy wówczas przez sitko wszystko przecedzić zostawiając klarowny rosołowy wywar.
- Do wywaru dodać pokrojoną w kawałki cebulę i znowu gotowac ok 2 godzin.
- Pod koniec gotowania do cebulowego rosołu wkładać rybkę. Można w całości , można gotowe już dzwonka. Uwaga ryba gotuje sie szybko.
- Ugotowaną rybę wyjmowac i układać na półmiskach. Ugotowana ryba strzwarza możliwośc łatwego wyfiletowania.
Teraz co z tą cebulą?
- ugotowaną cebulę wylewamy na " durszlak" )
- cebulę z durszlaka należy przetrzeć pałką lub zmiksowac robotem. Powinna być konsystencji gęstej śmietany i głaaadziutka ) . Jeśli sos cebulowy po zmiksowaniu jest za gęsty to rozcieńczyc go wywarem.
Następnie gotowy, ciepły, sos doprawić solą, odrobiną cukru i białym pieprzem.
Sos powinien byc pikantny.
Ciepłym sosem zalać ułożone na półmiskach kawałki ryby.
Po wystudzeniu wsadzić do lodówki.
Jeść........... dnia następnego
Smacznego