Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drzin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzin » 12.12.2007 14:08

keruj7 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):No właśnie. Jaki procent Polaków (katolików) wie z jakiego powodu w ogóle są te święta. Czy sprowadza się je tylko do zakupów przedświątecznych, prezentów, obżarstwa i opilstwa i długiego weekendu :? Ech!

Zgadzam sie! Ja nie jestem 100% katolikiem i wlasnie tak jak Ty widze swieta. Wiekszosc ludzi robi to (Swieta) z tradycji. Mama robila to ja takze. Drazni mnie jednak, ze czesc ludzi, ktorzy na co dzien malo z naukami Chrystusa maja do czynienia wlasnie w Boze Narodzenie objawiaja sie jako wielcy katolicy. A po Swietach dalej swoje...
A wracajac do tematu. Jedziemy cala rodzina na Swieta do rodzicow i spedzimy je jak zawsze przy stole, przy choince jedzac karpia, barszcz, salatki no i oczywiscie moja ulubiona potrawe- sledzia w oleju z cebulka a do tego bimber cioci Krysi. Ona wie jak to sie robi....
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.12.2007 14:35

drzin napisał(a):a do tego bimber cioci Krysi....

alkohol w Wigilie??? oooooooo nie, nigdy z życiu...
my święta spędzimy rodzinnie, Wigilia u siostry (ze wzgledu na małe dzieci), najpierw wspólna modlitwa, potem dzielenie sie opłatkiem, minimum 12 postnych potraw, potem Mikołaj dla dzieci, no i o północy pasterka....
a w I dzień świąt cała świta do mnie przyjeżdża na obiad
za to w II dzień my odpoczywamy......

a z potraw wigilijnych to będzie śledzik, śledź pod pierzynką, barszcz z pasztecikami (własnej roboty), pierogi z grzybami i pierogi ze słodką kapustą, kapusta z grochem lub z grzybami, karp smażony, grzyby w cieście, susz, kutia, piernik.....
drzin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzin » 12.12.2007 14:39

Witki nie chce, zeby wygladalo to jak tlumaczenie ale nie jest tego alkoholu duzo(w Wigilie), pomaga to w spozywaniu potraw. :wink:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.12.2007 14:42

drzin napisał(a):Witki nie chce, zeby wygladalo to jak tlumaczenie ale nie jest tego alkoholu duzo(w Wigilie), pomaga to w spozywaniu potraw. :wink:

spoko, spoko - rozumiem
u mnie jednak staramy się tego alkoholu nie spozywać
dopiero w II dzień może być winko do obiadu czy jakis pyszny likierek do tortu orzechowego (mojej roboty)
drzin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzin » 12.12.2007 14:49

witki napisał(a):u mnie jednak staramy się tego alkoholu nie spozywać
dopiero w II dzień może być winko do obiadu czy jakis pyszny likierek do tortu orzechowego (mojej roboty)

Moja zona zawsze byla przeciwna spozywaniu alkoholu w Wigilie lecz u mnie w domu zawsze byl i nie mam z tego powodu jakis niemilych wspomnien. Wiec i mnie tak zostalo.. :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.12.2007 21:27

AndrzejJ. napisał(a):Temat Wigilia ,a ten ciągle je i je. :wink: Przepisy takie jak twoje są na wigilia pl.A po co na Pasterkę chodzisz ?

Przepisów nie musisz czytać, nie zmuszam cię do tego. A na Pasterkę chodzę bo zawsze chodziłem, ale ty nie musisz - widocznie masz poglady ateistyczne bliskie marksizmowi i engelsowi. :D :?
IPiw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IPiw » 12.12.2007 22:29

Dla mnie Święta to czas magiczny, ukochane trzy dni w roku .Moja mama potrafiła stworzyć wspaniałą atmosferę .
Teraz ja staram się stworzyć taką moim dzieciom. Chyba mi się udaje .
Na Pasterkę chodzę bo czuję taką wewnętrzną potrzebę.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.12.2007 16:04

darek1 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Temat Wigilia ,a ten ciągle je i je. :wink: Przepisy takie jak twoje są na wigilia pl.A po co na Pasterkę chodzisz ?

Przepisów nie musisz czytać, nie zmuszam cię do tego. A na Pasterkę chodzę bo zawsze chodziłem, ale ty nie musisz - widocznie masz poglady ateistyczne bliskie marksizmowi i engelsowi. :D :?

,,Ptaki niby dzwoneczkami cieszą się kolędą -
Chrystus nam się narodził i nowe dni będą.

Do stajni Betlejemskiej aż do brzegów Wisły
Z ptakami smukłe sarny dziwować się przyszły.

Wiewiórka zęby szczerzy i w niebo się patrzy,
Jak dwa gołębie płyną na błękitnej tarczy.

I kwiaty, choć to zima, czas mroźny i cichy.
Niosą myrrę, kadzidło i złote kielichy.

I pawie przyfrunęły z krajów cudzoziemskich,
By swe pióra przyrównać do skrzydeł anielskich.

A mały Chrystus smutny w drzwi patrzy i czeka,
By wśród witających zobaczyć człowieka.''
pepedro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepedro » 17.12.2007 16:38

Mam prośbę - coś nie umiem znaleźć życzeń świątecznych po chorwacku. Chciałbym wysłać znajomym i wydaje mi się, że byłoby lepiej w ich języku niż po angielsku. Czy to możliwe, żeby nie było tego tematu na tym forum ? Pomóżcie proszę.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 17.12.2007 18:17

pepedro napisał(a):coś nie umiem znaleźć życzeń świątecznych po chorwacku

Jeżeli Ci to pomoże ????? http://www.hrt.hr/arhiv/bozic/vase.htm to będę się cieszył :))))

Powodzenia :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.12.2007 18:30

pepedro napisał(a):Mam prośbę - coś nie umiem znaleźć życzeń świątecznych po chorwacku. Chciałbym wysłać znajomym i wydaje mi się, że byłoby lepiej w ich języku niż po angielsku. Czy to możliwe, żeby nie było tego tematu na tym forum ? Pomóżcie proszę.

Takie "ogólnowojskowe". :lol: :D

Sretan i blagoslovljen Božić. Puno sreće, ljubavi, mira, zdravlja i blagoslova u novoj 2007 godini.
Szczęśliwych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo szczęścia, miłości, pokoju, zdrowia i błogosławieństwa w Nowym 2007 roku.

Sretan i blagoslovljen Božić vama i vašoj obitelji i neka 2007 godina bude godina sreće, ljubavi, mira i božjeg blagoslova!
Szczęśliwych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia Wam/Tobie i Waszej/Twojej rodzinie, i niech 2007 rok będzie rokiem szczęścia, miłości, pokoju i Bożego błogosławieństwa.

Pozdrav
Jola
pepedro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepedro » 17.12.2007 19:33

mirek109 napisał(a):Jeżeli Ci to pomoże ????? http://www.hrt.hr/arhiv/bozic/vase.htm to będę się cieszył :))))

Powodzenia :)

Dzięki Mirku, duży wybór, tylko trochę się boję, że jakiś osobisty szczegół zawarty w tych życzeniach, którego nie zrozumiem może spowodować konsternację lub wybuch śmiechu u czytających :)

Moja znajomość chorwackiego jest na poziomie "hvala", "ciao", "pozdrav".

Rozumiesz :D :D :D :?:
pepedro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepedro » 17.12.2007 19:42

Jola,

Dziękuję za "gotowca", w moim przypadku to będą bardzo długie życzenia w języku, którego mam zamiar się dopiero uczyć.

Myślisz, że jak jutro wyślę to doleci kartka na święta, bo z Chorwacji jak wysyłałem kartki (w sezonie wakacyjnym) to do Polski docierały po ok. dwóch tygodniach. Czy może w tamtą stronę szybciej ? Masz jakieś "pocztowe" doświadczenia ?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :papa:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.12.2007 20:07

:D

W sumie można krócej... Sretan Božić i vesela Nova Godina.
Takie jak nasze najzwyklejsze Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku, a tu nawet szczęśliwych i wesołego. :D

Myślę, że może nie dolecieć tak szybko, to tylko tydzień czasu, ale mogę się mylić.
Ale nawet jak doleci później, to też na pewno będzie miło. :)

Pozdrav
Jola
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.12.2007 19:28

Jolanta Michno napisał(a):Sretan i blagoslovljen Božić. Puno sreće, ljubavi, mira, zdravlja i blagoslova u novoj 2007 godini.
Szczęśliwych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo szczęścia, miłości, pokoju, zdrowia i błogosławieństwa w Nowym 2007 roku .

Sretan i blagoslovljen Božić vama i vašoj obitelji i neka 2007 godina bude godina sreće, ljubavi, mira i božjeg blagoslova!
Szczęśliwych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia Wam/Tobie i Waszej/Twojej rodzinie, i niech 2007 rok będzie rokiem szczęścia, miłości, pokoju i Bożego błogosławieństwa.

Pozdrav
Jola

Pewnie to ubiegłoroczne życzenia bo Nowy Rok będzie 2008 ! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Święta Bożego Narodzenia - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone