napisał(a) majeczka » 18.12.2009 19:31
Śledź na słodko, w sosie piernikowym z orzechami włoskimi
Proporcje dla mniej więcej 4 osób:
500 g solonych i wymoczonych w mleku , lub w wodzie z octem śledzi matjas, mogą być również norweskie
Marynata
1 szklanka octu winnego
1 łyżka imbiru
1 łyżka przyprawy do piernika Kamis
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziela angielskiego
4 liście laurowe
Sos:
1/2 kg czerstwego piernika
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy do piernika Kamis
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, może być ta przywieziona z Cro, grubo mielony pieprz, imbir
wszystko wg własnego smaku
Sposób przygotowania:
Ocet winny zagotować z pozostałymi składnikami marynaty, następnie wystudzić. Powstałą marynatą zalać śledzie i odstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wg siebie. Ułożyć na sosie pokrojonego matjasa. Przed podaniem danie posypać i udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisee, szczypiorkiem i korą cynamonową.
Podobno przepis dla degustujących jest niesamowity, może nieco innowacyjny, niestety jeszcze nie przyrządzałam.
Wszystkim, a przede wszystkim Tobie Maćku i Smoki3 oraz wielu innym życzę smacznego