napisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 19:22
Śledzie w miodzie.
Przepis z 4 kg śledzi.
4kg śledzi;
1, 5kg cebuli;
0, 5kg - 0, 75kg miodu;
40g majeranku;
Musztarda sarepska lub jakaś gruboziarnista;
Pieprz.
1l-1, 5l oleju.
1.Śledzie kilkakrotnie płuczemy w wodzie (do smaku - zasolenia), odsączamy z wody ( najlepiej przekładając płukane śledzie do durszlaka);
2.Kroimy obraną cebulę w plastry;
3. Na dno słoika układamy plastry cebuli;
4. Na cebulę układamy w jednej warstwie trzy - cztery płaty śledzi (zależnie od wielkości słoika);
5. Płaty śledziowe polewamy miodem;
6. Dodajemy dwie łyżki stołowe majeranku, plus malutka szczypta pieprzu, oraz dwie łyżki stołowe musztardy ( mieszamy to wszystko na śledziach z miodem, zalewamy pierwszą warstwę olejem, ale tylko tak by olej delikatnie pokrył wierzch zalewy - masy śledziowej.)
Następnie powtarzamy czynności 3 - 6 aż do zapełnienia naczynia, zalewamy olejem.
Śledzie muszą odstać minimum trzy dni.
Smacznego.
Z 4kg śledzi wychodzą dwa słoje.
Pozdrawiam.
smoki3