consett0805 napisał(a):nikt nic nikomu nie zrobi jeśli będzie jechał na światłach do jazdy dziennej
I o to chodzi, że to wcale nie jest pewne na 100%
Adam,K napisał(a):Odpowiedź z ambasady słowackiej:
Dzień dobry,
uprzejmie informuję, że na terenie Republiki Słowackiej obowiązuje używanie żwiateł mijania przez 24h cały rok.
Z poważaniem
Teresa Kaminska
Bocian napisał(a):Adam,K napisał(a):Odpowiedź z ambasady słowackiej:
Dzień dobry,
uprzejmie informuję, że na terenie Republiki Słowackiej obowiązuje używanie żwiateł mijania przez 24h cały rok.
Z poważaniem
Teresa Kaminska
I co , sądzisz Adaś, że jak będę jechał swoim na światłach do jazdy dziennej to mnie zatrzymają? Teraz praktycznie wszystkie nowe samochody wchodzą w ten gadżet...
Marsallah napisał(a):Wytłumaczcie mi, proszę, co was to swędzi, że właczycie światła mijania? Zbiedniejecie o 15 gr w skali roku, czy co?
Marsallah napisał(a):Wytłumaczcie mi, proszę, co was to swędzi, że właczycie światła mijania? Zbiedniejecie o 15 gr w skali roku, czy co?
Stiopa napisał(a):Bo z jednej strony od lutego 2011 r. każdy nowo rejestrowany pojazd w UE ma być wyposażony w światła do jazdy dziennej, (...)
kozak napisał(a):Świateł do jazdy dziennej nikt się nie czepia - właśnie tych o których piszesz (nic na ten temat nawet nie słyszałem) natomiast o jeździe na światłach (mijania) w dzień może być problem np w Grecji więc szerokiej drogi.
Tylko mała uwaga - mają być zamontowane zgodnie z przepisami ! homologacja na lampach to nie wszystko.
Mają się samoczynnie zapalać po uruchomieniu pojazdu oraz samoczynnie gasić po włączeniu świateł. Takie homologowane sterowanie nie zawsze jest w komplecie z lampami.
Oczywiście trzeba mieć pecha aby ktoś Cię tak skrupulatnie sprawdzał ale jeśli pytasz to tak mówią przepisy.
W moim aucie już jakiś misiaczek sprawdzał czy i jak zapalają się te światła .. i zdziwił się - było OK.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi