Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sviety Filip i Jakov

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
muszkowski
Turysta
Sviety Filip i Jakov

Nieprzeczytany postnapisał(a) muszkowski » 01.07.2004 09:49

Witajcie,

Wybieramy sie ze znajomymi do tej mieścinki w 1 połowie września.
Był tak może ktoś z Was ? Jakieś opinie nt. misateczka ?

Prawde powiedziawszy wybraliśmy to miasto, bo spodobało nam mieszkanko w którym bedziemy mieszkać, jednak z opinii forumowiczów wynika ze nie jest to popularna mieścina i raczej wybieracie te bardziej znane.

pozdrawiam,
Maciej
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 02.07.2004 22:23

witam

byłam tam 2 lata temu sierpniową porą- wrażenia b. pozytywne. B.ładna staróweczka -malutka,ale przytulna, rózne imprezki plenerowe, ale nie hałasują do rana. Pusto to tam nie jest. Plaża wybetonowana z prysznicami, jeżowców jak na lekarstwo, woda czyściutka, plaza tez. Dobre miejsce na baze wypadową - blisko sibenik, kornati, krka, zadar - troche dalej do trogiru i splitu ale warto! Nie zanudzicie sie! Jeśli jeszcze jakieś szczegóły - to pytaj
Moze sie zobaczymy po drodze , bo tez sie wybieram w tamte okolice - na Murter - własnie z poczatkiem września :papa:

pozdr
dusia
muszkowski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muszkowski » 05.07.2004 08:32

Wielkie dzięki za te garść informacji.
Powiedz jeszcze proszę - bo zamierzamy ponurkować troszke - jest tam jakieś przyjemne miejsce coby popływać z rurką i maską ? Liczymy oczywiscie na jakieś miłe podwodne widoki ! :)

I jeszcze jedno pytanie - w ogłoszeniu dot. wynajmu domu, znalazła sie informacja o piaszczystych plażach i to był jeden z mocniejszych argumentów coby wunająć domek właśnie w tej miejscowości.
Możesz coś napisać o tych plażach - jak są duże, czy płatne ?? czy daleko oraz wszystko to co może sie okazać przydatne dla nas.

Wielkie dzięki !!!
m.
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 05.07.2004 22:55

hej!

niestety jeśli myślisz o jakimś bardziej zaawansowanym nurkowaniu, to Ci nie pomogę, bo my tylko brzuchem w dół i to przy brzegu i tylko przy tej wybetonowanej części plaży, wiec rewelacji nie było. Ale byc moze bardziej w strone Biogradu, gdzie jest wiecej dzikiego wybrzeża (czyt. nie zagospodarowanego) mozna zobaczyc cos ciekawego. A co do plaż to o piaszczystych szczerze mówiąc nie słyszałam, chyba, że gdzies wysypali piasek (to sie zdarza -robia sobie taki fragmencik piaskowy z milutkim zejściem do wody). Od centrum Sv Filipa i J. w strone Biogradu ciągnie się przez ok.200 lub 300 m wybetonowane nadbrzeże, a w głębi trawniki + drobne wysypane kamyczki, dalej zaczyna sie skaliste wybrzeże i maleńkie zatoczki żwirowe - wszystko b. puste. Plaże sa bezpłatne, a plusem tych wybetonowanych, miejskich sa prysznice.
A gdzie macie miec ten domek? Bardziej w centrum, czy w stronę Biogradu czy Sukosanu? Daleko od wody? My mieszkaliśmy na kempingu i mieliśmy namiot z 50 m od morza i plaży. Ale właśnie wzdłuż plaży ciągną sie kempingi, a prywatne domki zazwyczaj są bardziej oddalone.
Jak masz adresik stronki do tego domku to zapodaj - obejrze sobie - może mi sie coś skojarzy.
pozdrowionka
dusia
muszkowski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muszkowski » 06.07.2004 08:53

Witaj,

Dzięki za te informacje, a szczególnie za tą o betonowej plaży !!!! Jednym z podstawowych waunków dla jakich wybraliśmy Sv. FiJ było to ze jest tam plaża piaszczysta. Zreszta tu jest zdjęcie miasta z lotu ptaka http://www.jaderske.cz/svdal/pict/svfilip.JPG i jak byk widać na nim plażę !
Mam nadzieje ze zmieiło sie troszeczke od Twojego pobytu w tym mieście i plaże tam jednak są :))

Co do nurkowania, to podobanie ja Ty zamierzamy podziwniać podwodny świat w sposób bardzo amatorski, tj za pomocą rurki i maski. Szukamy jakiegoś fajnego miejsca, z ciekawymi widoczkami - jakaś ciekawa architektura dna, rafy ??? ew. inne ciekawe i warte obejrzenia miejsca.

Jeśli natomiast chodzi o mieszkanko to korzystamy z usług interhome i nasz mieszkanko to Dom "Kelava", 400 m od centrum, 200 m od morza. Do wspólnego użytku: grill. Miejsca parkingowe obok domu. Sklep, restauracja 400 m. Plaża piaszczysta, plaża żwirowa 200 m.

BTW - dawno tam byłaś ? Napisz proszę kilka informacji nt. cen w tej miejscowości. Ostatnimi czasy rozmawiamy z wieloma osobami nt cen w chorwacji i z ich relacji wynika ze ceny są bardzo zróżnicowane w zależności od miasta. Czy to mistao było droższe/tańsze od innych w których byłaś. Jedni z naszych znajomych mówią o cenie 20 kun za chleb, drudzy natomiast płacili za niego 5,5 kuny. Takich i podobnych różnic była cała masa stąd nasze zaniepokojenie. Jeśli mozesz to napisz kilka słow na ten temat. Thanks from the mountains. :))

Jeśli chodzi natomiast o samą podróż to startujemy z Warszawy 2-go września ok 2:00. Via Cieszyn i Wiedeń aż do Moriboru, w którym planujemy nocować. Po nocce wyjazd i bladym świtem wieżdzamy do HRK na ichniejszy, nowootwarty highway i po 3 godz jesteśmy w naszej mieścinie.
A Wy którędy jedziecie ?

pozdr,
m.
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 06.07.2004 20:54

No, głowy sobie uciąć nie dam, że tam piaszczystej plazy nie ma (zwłaszcza, że znalazłam kilka zdjęć w necie), ale wg mnie są tylko wybetonowane i kamieniste i żwirkowe, a piasek jest chyba tylko przy miejskiej plazy blisko centrum. na zdjeciu plaże widać owszem, i z lotu ptaka wygląda jak piaskowa, ale załączam kilka adresików to sobie z bliska na nie popatrzcie. http://www.kroatien-buchungsservice.de/ ... +Jakov.htm http://www.sv-filipjakov.hr/en_files/en_index.htm http://dalmacija.net/sv_filip_jakov/photo_svfj.htm http://www.croatia.sk/sv_filip_jakov/1sfj.ph
znalazłam natomiast info o plazy w Pakostane - to kilka kilometrów za Biogradem - i tam jest piaseczek. - zobaczcie sami http://www.kroatien-buchungsservice.de/ ... ostane.htm .
my bylismy w sv filipie w 2002 roku i jesli chodzi o ceny to absolutnie nie były wyzsze od tych w innych miastach - po prostu przeciętnie, czasem cos było droższe, a cos mozna było wytargowac - np owoce.
Tym razem mamy ruszyc 1 wrzesnia i jedziemy jak zwykle przez słowacje i wegry - z krakowa chyba tamtędy blizej, i tez na noc, zeby ruch był mniejszy i żeby słoneczko tak mocno nie prażyło :lol: .
pozdr
dusia
muszkowski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muszkowski » 12.07.2004 07:44

Wielkie dzięki za wszelkie informacje.

pozdr,
m.
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 08.06.2005 22:10

Dusia napisał(a):witam

byłam tam 2 lata temu sierpniową porą- wrażenia b. pozytywne. B.ładna staróweczka -malutka,ale przytulna, rózne imprezki plenerowe, ale nie hałasują do rana. Pusto to tam nie jest. Plaża wybetonowana z prysznicami, jeżowców jak na lekarstwo, woda czyściutka, plaza tez. Dobre miejsce na baze wypadową - blisko sibenik, kornati, krka, zadar - troche dalej do trogiru i splitu ale warto! Nie zanudzicie sie! Jeśli jeszcze jakieś szczegóły - to pytaj
Moze sie zobaczymy po drodze , bo tez sie wybieram w tamte okolice - na Murter - własnie z poczatkiem września :papa:

pozdr
dusia

A ja mam pytanie innego typu - z jakim wydatkiem na opłaty autostradowe w Chorwacji trzeba się liczyć, aby dojechać do tych okolic (Zadar, itp.)?
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.06.2005 06:43

Przemolo napisał(a):A ja mam pytanie innego typu - z jakim wydatkiem na opłaty autostradowe w Chorwacji trzeba się liczyć, aby dojechać do tych okolic (Zadar, itp.)?

Ludzie, no ile razy można. Nawet na stronie głównej Cro.pl jest teraz cennik. A jak mało to s.v.p.http://www.hac.hr,http://www.hak.hr

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone