napisał(a) Kazimierz » 17.07.2010 10:59
Wczoraj wróciłem i podaje kilka informacji dla zainteresowanych.
Trasa przejazdu- jechałem z Lublińca przez Cieszyn, Mosty, Cadca, Zilina, Bratysława ,Rajka, Gyor, Szekesfehervar, Letenye, Gorican, Zagrzeb, Karlovac, Plitvickie Jezera, Gracac, Benkovać, Sv.Filip i Jakov. Trasa ok. 1180km. Tankowałem w Polsce przed granicą, następnie w Chorwacji. Na Słowacji paliwo po 1,23 euro za litr. Nie polecam tankowania na Węgrzech. Kolega z którym jechałem tankował właśnie tam i mówił ze samochód bardzo kiepsko jechał, dopiera jak zatankował w Chorwacji to było ok.
Opłaty za przejazd; Słowacja vineta 9,9 euro miesięczna , E-matrica na Węgrzech 7,8 euro ( z powrotem zapłaciłem na granicy 7 euro ) czterodniowa. Na Chorwacji od Gorican do Karlovac 52 kuna ( dwie bramki -odpowiednio 32 i 16 kuna) w jedną stronę.
Wymiana ero na kuna w Sv.F i J - najlepiej w banku (ok. 300 m od ośrodka), najlepszy kurs (9 lipca 1 euro-7,125 kuna). W Biurach podróży też można, ale kurs jest słaby (7,01 lub 7,05 kuna za euro) pomimo że piszą że nie pobierają prowizji ( prowizja chyba jest ukryta w kursie).
Apartamenty Croatia- wyposażone tak sobie, są sztućce, talerze, dwa garnki, patelnia,filiżanki,szklanki. Koniecznie trzeba zabrać czajnik bezprzewodowy bo nie ma. To tak po krótce na szybko. Jak macie pytania to piszcie na priva bo nie chce zaśmiecać forum, bo nie wszystkich to może interesować.Kazik