Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 14.09.2009 10:28

Sv Jure w tym roku zaliczony, widoki wspaniałe, droga ... ciekawa bardzo i robiaca wrazenie ( jak dla mnie duzo bardziej ekstermalna niz na Hvar ) Najgorsze jets to, że nikt tam nad ruchem nie panuje i jest problem z mijankami i miejscem parkingowym na górze.
A wjazd tam wieczorem / noca podziwiam
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 14.09.2009 10:51

woojtekg napisał(a):A wjazd tam wieczorem / noca podziwiam

My byliśmy z samego rana ale pomysł świetny. Kiedyś trzeba będzie wybrać się tam przed zachodem i zaczekać z butelką wina na gwiazdy :)
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 14.09.2009 22:13

W pierwszych dniach września z płw. Peljesac widziałem raz autko zjeżdżające ze Sv.Jure po zachodzie słońca. Była to pora kolacyjna, góra na wprost naszego tarasu, punkt obserwacyjny był niezły. Czyli raczej jeżdżenie nocą nie jest tam w zwyczaju. A droga może wąska, widoki ładne, lecz 512 dalej na Vrgorac, choć posiada barierki, robi chyba większe wrażenie - szczególnie jeśli rzucisz okiem na skały nad szosą :roll: , podczas gdy wszyscy patrzą w prawo na morze i urwiska za barierą, podnosząc sobie adrenalinkę. 8O
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 14.09.2009 22:54

Nie wiem czy myślimy o tym samym ale nieopodal jest szczyt który wisi nad Makarską i nazywa się Vosac. można dostać się tam pieszo. jest tam betonowa platforma z ławeczkami i mała murowana chatka z opiekunem (ratownikiem?). barierek brak, jest kawałek liny ale zabezpiecza tylko skrawek, a jest gdzie spadać. w domku są dwa miejsca noclegowe. już teraz dokładnie nie pamiętam ale chyba 50 kn za noc mówił mi ten jegomość, który tam dyżurował. to jest gdzieś ~1400 mnpm. Niżej przy drodze (również z budką) jest ładny pkt widokowy o nazwie Ravna Vlaska ~1200 mnpm. postaram się jakoś to zilustrować tylko muszę ogarnąć te gigabajty fotek by wybrać kilka sensownych.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.09.2009 23:11

Na tym zdjęciu widać przebieg owej drugiej trasy (na Kozicę) "wiszącej" ponad Podgorą. Zdjęcie z kajaka.
Obrazek

Ravna Vlaśka (kurde flaszka!) jest mniej więcej tu:

Obrazek
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 20.07.2010 04:58

Fatamorgana napisał(a):Na tym zdjęciu widać, że ty go nie zrobiłeś !!!! Zdjęcie z kajaka.
Obrazek
Ravna Vlaśka (kurde flaszka!) jest mniej więcej tu:

Obrazek

Mały, Rutkowski - terrorysto !!!!!!!!!!!!!!
Przestań wciskać "fatamorganę"
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 30.07.2010 15:45

pomyłka
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.08.2010 15:35

Uuuu...
I to kretyńska... :)
No ale czegóż się spodziewać? :lol: :wink:

Przywykłem, że jak komuś brakuje i argumentu i rozumu, to szuka byle czego, a nawet zupełnie niczego, żeby sie wyłącznie złośliwie przypieprzyć- nawet jak o czymś nie ma pojęcia.

I właśnie tak wychodzi się na ... :wink:
Augi_86
Autostopowicz
Wjazd skuterem na sv. Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Augi_86 » 29.08.2010 18:59

Hej;) Mam takie pytanie mianowicie czy widzieliscie kogos kto by wjezdzal na szczyt SV.JURE skuterem wypozyczonym w np. makarsce lub tucepi ?

Drugie pytanie to ile mniej wiecej chociaz kosztuje wypozyczenie takiego skuteru i jakie trzeba miec dokumenty ? Czy trzeba zatankowac w wlasnym zakresie czy juz mamy z pełnym bakiem, czy po wypozyczeniu skuteru pozwolą nim wjechac w dwie osoby na szczyt ? :)))

W tej chwili jestem w Tucepi i plaujemy taka wlasnie mala wycieczke;)

Pozdrawiam wszystkich! !!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.08.2010 19:25

Augi_86 napisał(a):W tej chwili jestem w Tucepi i plaujemy taka wlasnie mala wycieczke;)

Jesteś w Tucepi i nie możesz się o to spytać? 8O

A nie wiesz czasem, jaka pogoda w Warszawie? :lol:
Crayfish
Cromaniak
Re: Wjazd skuterem na sv. Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 01.09.2010 14:08

Augi_86 napisał(a):Hej;) Mam takie pytanie mianowicie czy widzieliscie kogos kto by wjezdzal na szczyt SV.JURE skuterem wypozyczonym w np. makarsce lub tucepi ?

Drugie pytanie to ile mniej wiecej chociaz kosztuje wypozyczenie takiego skuteru i jakie trzeba miec dokumenty ? Czy trzeba zatankowac w wlasnym zakresie czy juz mamy z pełnym bakiem, czy po wypozyczeniu skuteru pozwolą nim wjechac w dwie osoby na szczyt ? :)))

W tej chwili jestem w Tucepi i plaujemy taka wlasnie mala wycieczke;)

Pozdrawiam wszystkich! !!

Ja wjeżdżając na szczyt mijałem takie pojazdy skuterowe.
Są też wjazdy busami.
Spytaj w punkcie informacyjnym koło przystani.
mika281
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mika281 » 07.09.2010 14:24

ja wjeżdzałam z mężem skuterkiem na sv. jure dwa lata temu. polecam, dużo lepiej niz samochodem bo w niektórych momentach jest bardzo wasko i samochodem ciężko się wyminąć. polecam tylko te mocniejsze skuterki, chyba 100 bo 50 to troche za słaby
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 14.02.2011 17:12

troche odswieze temat.
autem A6 za bardzo mi sie nie usmiecha latac po sv jure :wink:
skuterem moze sie zdecyduje :wink:

ale co mnie rajcuje to wejscie na pieszo, byl juz moze ktos z was na piechote ???
napiszcie jak bylo, ile czasu potrzeba, wody, cierpliwosci, slowem wszystko.

gdzies na forum wyczytalem ze jest jakis szlak turystyczny ale po 20 minutach przerwali wycieczke bo juz wody nie mieli,czy to prawda czy nie nie wiem
ludziska piscie jezeli byliscie albo ktos z znajomych byl z fussa na sv jure
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2011 17:52

andrzej.k napisał(a):gdzies na forum wyczytalem ze jest jakis szlak turystyczny ale po 20 minutach przerwali wycieczke bo juz wody nie mieli,czy to prawda czy nie nie wiem

To musieli wcale wody nie zabrać :wink: .

Jeżeli z Makarskiej na Vosac jest 3,5 godziny to na Sv. Jure może być około 5,5 do 6 godzin.

Wody trzeba według własnych potrzeb. Ja na taką całodzienną wycieczkę w tamtych warunkach, potrzebowałbym minimum 5 litrów.

Pozdrawiam.

P.S. O tej porze roku też może być tam ciekawie... :wink:

Obrazek
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 14.02.2011 20:12

tamci tez mieli chyba 5 litrow ale na wszystkich hehehe

mam nadzieje ze zaraze piechota moja zone zeby mi nie za nudno bylo :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone