Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 03.07.2020 23:12

lotnikwsk napisał(a):Byłem dzisiaj, ta nowa kładka super, robi wrażenie, ogólnie cały wjazd na Sveti Jure dużo kilometrów a mało serpentyn ale dla świeżych kierowców na trening może być

Kolego, możesz potwierdzić, że wejście na Skywalk jest w cenie biletu do Parku?
Czy nie ma problemu z zaparkowaniem auta? czy jest jakieś ciśnienie, żeby szybko schodzić ze Skywalk - żeby zrobić miejsce kolejnym? Jakaś kolejka? Tłok? O której godzinie byłeś?

Sorry za natłok pytań, ale bardzo jestem ciekaw tej atrakcji :oops: :D
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 04.07.2020 06:32

Ja byłem z kumplem w środę 1 lipca na sv. Jure z buta. Na szlaku nie spotkaliśmy nikogo(oprócz 20 kozic)ale w sumie to tak samo jak 2 lata temu. Natomiast najdziwniejszy był brak kogokolwiek na szczycie. Zero ludzia,samochodu, roweru... W 2018 w tej samej dacie parking był pełny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2020 07:16

marciajn napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):Byłem dzisiaj, ta nowa kładka super, robi wrażenie, ogólnie cały wjazd na Sveti Jure dużo kilometrów a mało serpentyn ale dla świeżych kierowców na trening może być

Czy nie ma problemu z zaparkowaniem auta? czy jest jakieś ciśnienie, żeby szybko schodzić ze Skywalk - żeby zrobić miejsce kolejnym? Jakaś kolejka? Tłok? O której godzinie byłeś?

Między innymi w linku poniżej piszą, że wejście na Skywalk jest w cenie biletu do parku Biokovo, a jednocześnie może wejść na kładkę 30 osób. Czytałem gdzieś, że przy gorszej pogodzie mają gapiom rozdawać jakieś papucie żeby szyb kładki buciorami nie porysowali. :mrgreen: Natomiast sama kładka wytrzymuje nacisk przynajmniej 15 ton (też gdzieś o tym wyszperałem). :)
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/zanimljivosti/nebeska-setnica-na-biokovu-ispred-vas-pogled-od-milijun-dolara-a-ispod-vasih-nogu-stotine-metara-provalije---611129.html
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.07.2020 08:00

robines napisał(a):Ja byłem z kumplem w środę 1 lipca na sv. Jure z buta. Na szlaku nie spotkaliśmy nikogo(oprócz 20 kozic)ale w sumie to tak samo jak 2 lata temu. Natomiast najdziwniejszy był brak kogokolwiek na szczycie. Zero ludzia,samochodu, roweru... W 2018 w tej samej dacie parking był pełny.

Którędy wchodziliście? Z Veliko Brda czy przez Makar i Vošac?
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 04.07.2020 08:31

marciajn napisał(a):

Wejście jest w cenie biletu, jest duży parking, nikt nikogo nie wygania, nie ma tłoku, co prawda jakiś gość stoi ale nic nie robi, byłem w godzinach 8-10
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 04.07.2020 11:51

Bravik napisał(a):
robines napisał(a):Ja byłem z kumplem w środę 1 lipca na sv. Jure z buta. Na szlaku nie spotkaliśmy nikogo(oprócz 20 kozic)ale w sumie to tak samo jak 2 lata temu. Natomiast najdziwniejszy był brak kogokolwiek na szczycie. Zero ludzia,samochodu, roweru... W 2018 w tej samej dacie parking był pełny.

Z veliko brda.
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 04.07.2020 13:43

Dzięki za odpowiedzi.
Ja rozważam Sv Jure i skywalk na ok. 10. sierpnia. Tak, więc ludzi pewnie będzie już więcej, ale może unikniemy tłumów :D
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.07.2020 14:55

O której godzinie ?
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 04.07.2020 15:17

W rejonie szczytu byliśmy między 9.30 a 11.Byłem szczerze zdziwiony brakiem kogokolwik. W Zaostrogu w którym jestem aktualnie też turystów niewielu. Na szlaku Zaostrog-Viter-Podaca-Zaostrog we wtorek też nie spotkałem nikogo. Tam żądzą tylko pająki i to takie naprawdę duże.
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 10.07.2020 14:48

robines napisał(a):
Bravik napisał(a):

Z veliko brda.

Witam.
Ile wam to czasu zajęło??
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 10.07.2020 15:36

Ruszyliśmy o 5 a o 14 byliśmy spowrotem przy aucie. Najtrudniejszy jest odcinek początkowy,taki piargowy z obsypujacymi się kamieniami, żwirem. Za nim trochę wspinania podobnego do np.naszego tatrzańskiego Grzesia/Wolowca.Później już spokojna wędrówka z większym tylko przewyższeniem przed samym szczytem. Dla chodzących po górach żadne szaleństwo choć ważne są: wyjście przed lub w okolicach wschodu słońca, okrycie głowy i minimum 3 litry wody. Pozdrav.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 10.07.2020 16:34

robines napisał(a):Ruszyliśmy o 5 a o 14 byliśmy spowrotem przy aucie. Najtrudniejszy jest odcinek początkowy,taki piargowy z obsypujacymi się kamieniami, żwirem. Za nim trochę wspinania podobnego do np.naszego tatrzańskiego Grzesia/Wolowca.Później już spokojna wędrówka z większym tylko przewyższeniem przed samym szczytem. Dla chodzących po górach żadne szaleństwo choć ważne są: wyjście przed lub w okolicach wschodu słońca, okrycie głowy i minimum 3 litry wody. Pozdrav.

Witaj,
Możesz wstawić mapę z trasą Twojej wędrówki ??
Najlepiej opis całego wyjścia od parkingu do samego szczytu.

Pozdrav :papa:
Best.ever
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Best.ever » 10.07.2020 16:52

max21 napisał(a):
robines napisał(a):Ruszyliśmy o 5 a o 14 byliśmy spowrotem przy aucie. Najtrudniejszy jest odcinek początkowy,taki piargowy z obsypujacymi się kamieniami, żwirem. Za nim trochę wspinania podobnego do np.naszego tatrzańskiego Grzesia/Wolowca.Później już spokojna wędrówka z większym tylko przewyższeniem przed samym szczytem. Dla chodzących po górach żadne szaleństwo choć ważne są: wyjście przed lub w okolicach wschodu słońca, okrycie głowy i minimum 3 litry wody. Pozdrav.

Witaj,

Dołączam się do pytania, jak również mam kolejne. Czy jest opcja na wjazd rowerem z veliko czy będzie to jakiś hardcore? :D
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 10.07.2020 16:55

Trasa była taka jak w relacji w linku. Gość opisuje ze szczegółami. Przy czym jeżeli ktoś się wybiera to te piargi, radzę iść nie środkiem jak w relacji poniżej tylko z prawej strony,tuląc się wręcz do skały.Samo podejście szczytowe moim zdaniem lepiej zrobić szlakiem (jest puszczona linka która trochę pomaga) a nie asfaltem. https://chorwacjacafe-pl.cdn.ampproject ... biokovo%2F
Ostatnio edytowano 10.07.2020 17:09 przez robines, łącznie edytowano 2 razy
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 10.07.2020 17:01

Best.ever napisał(a):
max21 napisał(a):

Witaj,

Dołączam się do pytania, jak również mam kolejne. Czy jest opcja na wjazd rowerem z veliko czy będzie to jakiś hardcore? :D

Rowerem nie ma szans, no chyba ze byłeś nim np. na Wołowcu, Kościelcu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone