Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
perejra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perejra » 31.07.2014 19:32

A czy jest tylko jedna droga wjazdowa do parku? Będziemy stacjonować w północnej części Makarskiej i google pokazuje alternatywny wjazd niż ten za Tucepi. Czy to być może jest właśnie ten skręt przy Konzumie?
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 31.07.2014 20:18

perejra napisał(a):A czy jest tylko jedna droga wjazdowa do parku? Będziemy stacjonować w północnej części Makarskiej i google pokazuje alternatywny wjazd niż ten za Tucepi. Czy to być może jest właśnie ten skręt przy Konzumie?

Wjazd jest tylko jeden.Tą samą bramą się wjeżdża jak i wyjeżdża.Było ekstra zwłąszcza gdy stadko koni zablokowało droge i za żadne skarby nie chciało przepuścić,hehe
Kto może niech jedzie nie będzie zawiedziony
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 04.08.2014 09:54

Nie wiem czy ktoś publikował film z wjazdu na szczyt. Jeśli nie to proszę zobaczyć moje nagranie z zeszłego roku. Data i godzina nagrania przypadkowa (nie ustawiona). Film przyspieszony 4 razy.
http://youtu.be/rYMtJak0eBU
CroTisiU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroTisiU » 04.08.2014 10:12

Film świetny rewelka choć nie oddaje tego co widać na żywo :D pamiętam jak wjeżdżaliśmy tam cabrioletem he he ale jazda była kto nie był niech zaliczy Koniecznie naprawdę warto 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.08.2014 10:31

Cabriolet to na Capri polecam...
:mrgreen:
jacaj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacaj » 04.08.2014 11:28

FIlmik super, daje dobry obraz tego co może czekac.
Mam tylko takie pytanie, czy na tych mijankach obowiązują jakieś zwyczajowe zasady?
Mam na myśli taką ogólna zasadę, że w górach jadący z góry ustępuja pierwszeństwa tym wspinającym się, wiadomo dlaczego - pod górę trudniej ruszyć.
Na filmiku widać w kilku momentach, że z tym bywa różnie, raczej to autor musiał się cofać przy wjeździe. kto ma bliżej do mijanki, albo po czyjej stronie jest zatoczka, są jakies takie niepisane zasady?
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 04.08.2014 11:50

Dwa autokary poprzedzał pilot z "kogutem" wymuszając zatrzymanie się jadących z góry na mijankach. Generalnie tak się składało, że ja miałem bliżej aby cofnąć. Racjonalnym pomysłem jest podana wyżej zasada ustępowania ale czasami nie za bardzo działa. Ja jechałem z samego rana i nie było dużego ruchu - widać to na parkingu, że są wolne miejsca. Sam przejazd od punktu poboru opłat jest dość długi ale początkowo prosty i nie widokowy bo w lesie. Nachylenia trasy też nie są jakieś ekstremalne. Moim zdaniem nawet średni kierowca da radę a podstawową trudnością jest mieszczenie się w zatoczkach szczególnie jeśli jedziemy większym samochodem tj suw van.
edit mimo wszelkich obaw warto wjechać - widoki rewelacja.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 04.08.2014 12:28

wiklos napisał(a):... mimo wszelkich obaw warto wjechać - widoki rewelacja.

Czy może zdarzyć się tak, że na samej górze nie będzie miejsca gdzie zaparkować?
O której konkretnie godzinie wjeżdżałeś i w jakim miesiącu?
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 04.08.2014 12:59

Wjazd jest płatny i tylko jeden przy drodze D512 - można zerknąć na google - jest nawet widok street view. Ja byłem tam na początku września i przy punkcie poboru opłat około godziny 9.20. Parking na szczycie jest niewielki i pewnie może się blokować. Część parkingu jest za bramą przy wieży nadajników i podobno jest w miarę potrzeby udostępniany. Ponieważ na samym szczycie raczej nie ma poza podziwianiem widoków nic do robienia to rotacja pojazdów na parkingu jest spora. Uwaga na temperatury na dole 30 stopni na górze 12.
Rychu-007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rychu-007 » 04.08.2014 13:40

Zasada jest jedna, podobnie jak przy wsiadaniu do autobusu: wysiadający maja pierwszeństwo tak i tu zjeżdżający z góry mają pierwszeństwo przed wjeżdżającymi. Miłym gestem jest że zjeżdża osoba która ma bliżej, łatwiej do "zatoczki", miejsca te najczęściej są oznaczone czerwono-białymi tyczkami. Często widać było już z daleka że ktoś się zbliża więc można zatrzymać się w dogodnym miejscu i poczekać chwilę.
Jeśli się ktoś waha czy jechać, naprawdę polecam. Coś pięknego.
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 04.08.2014 14:34

Rychu-007 napisał(a):... miejsca te najczęściej są oznaczone czerwono-białymi tyczkami

Nie będę się upierał ale chyba z tymi tyczkami nie masz racji.
Np. tu https://www.google.pl/maps/@43.319815,17.055502,3a,75y,230.78h,70.72t/data=!3m4!1e1!3m2!1simi3RMwovi-kaxSohSUVUA!2e0?hl=pl

Moim zdaniem wyznaczają skraj drogi przy zaleganiu śniegu.
Rzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rzenka » 04.08.2014 15:08

Witajcie! :)

Mam pytanko odnośnie wjazdu na Jure suv'em. Czy naprawdę jest aż tak ciężko? Przeczytałam cały wątek, obejrzałam ponad poł h filmik i zaczęłam nabierać podejrzeń czy w ogóle zmieścimy się na drodze :(
Wyjazd za tydzień, nie chciałabym (pomimo ogromnego lęku wysokości), rezygnować z takiej atrakcji, tym bardziej, że moje drugie 0.7 na pewno nie chciałoby tego przegapić. Mowa o cx-9 - szerokość ok. 190 cm bez lusterek. Szukałam nawet danych o szerokosci tej ścieżki, no ale nie znalazłam.. Długość ok. 510cm, 13m średnica zawracania bez paru cm, więc zakręty chyba na 4x :D

Pozdrawiam!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2014 15:20

Tam nawet małe autobusy wjeżdżają :mrgreen:
Rzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rzenka » 04.08.2014 15:23

Anielski74 napisał(a):Tam nawet małe autobusy wjeżdżają :mrgreen:

A to spoko :p, dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź. :) Myślę, że to już rozwiało moje wszelkie wątpliwości, jednak chyba i tak siądę z tyłu na czas drogi i będę się przesiadać z boku na bok, w zależności z której strony będą przytulne skałki :).
Choć podejrzewam, że te mini autobusiki mają trochę więcej wprawy w pokonywaniu tej drogi :)
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 04.08.2014 15:32

Wjechałem rav4 toyotą - szerokość 1.845
Promień skrętu moim zdaniem nie będzie problemu - zakręty 360 stopni są dość szerokie.
Mnie najbardziej stresowało podjeżdżanie prawą stroną do skał przy mijankach. Może dlatego, że tym samochodem wcześniej niewiele jeździłem. W dwu przypadkach prosiłem pasażerkę o wyjście z samochodu i popilotowanie. Jedź jak najwcześniej możesz.
Tam praktycznie nie ma miejsc gdzie droga bez barierek graniczy z przepaścią.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone