Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2011 22:41

To jest ciekawsze, także droga na Sv. Jure w marcu. :)

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.02.2011 22:48

Wow!
No nieźle! :D Mariusz, świetna fota!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2011 22:59

maslinka napisał(a):Wow!

Polecam Ci stronę : http://www.summitpost.org/biokovo/images/p-151261 tam je wyniuchałem.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 15.02.2011 21:39

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):Wow!

Polecam Ci stronę : http://www.summitpost.org/biokovo/images/p-151261 tam je wyniuchałem.

super stronka, warto wrócić na Biokovo zimową porą (wirtualnie):)
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 14.03.2011 22:33

Wybieramy się na św. Jurka na początku maja, zależy nam również na pochodzeniu po okolicy, nie tylko na samym wjeździe. Stąd moje pytanie - będzie jakiś problem z zostawieniem auta na parkingu pod szczytem na cały dzień? (planujemy przejście Sv.Jure - Sv.Ilje i powrót tą samą drogą). Da się gdzieś wcześniej sprawdzić o której otwierany jest szlaban? Chcielibyśmy wyjechać jak najwcześniej, a boję się, że z okazji "pozasezonowości" może być coś zmienione.
Zastanawiam się jeszcze, jakie jest ryzyko śniegu/oblodzeń na drodze i na szlakach o tej porze roku. Wiem, że ciężko wróżyć cokolwiek, ale nie orientuje się ktoś, czy da się gdzieś znaleźć informację o aktualnej grubości pokrywy śnieżnej itp., coś w stylu komunikatów turystycznych wydawanych u nas przez TPN ? Będę wdzięczna za każde informacje :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2011 22:44

Baszka napisał(a): Da się gdzieś wcześniej sprawdzić o której otwierany jest szlaban? Chcielibyśmy wyjechać jak najwcześniej, a boję się, że z okazji "pozasezonowości" może być coś zmienione.

Na początek informacja o godzinach otwarcia:
http://www.biokovo.com/?show=6509
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2011 22:53

Baszka napisał(a): Wybieramy się na św. Jurka na początku maja, zależy nam również na pochodzeniu po okolicy, nie tylko na samym wjeździe. Stąd moje pytanie - będzie jakiś problem z zostawieniem auta na parkingu pod szczytem na cały dzień?

Patrząc na godzinę otwarcia plus czas na wyjazd, to bedziecie dosyć późno na szczycie. Potem trzeba z niego zejść a na powrót ponownie się wdrapać...

Baszka napisał(a):(planujemy przejście Sv.Jure - Sv.Ilje i powrót tą samą drogą).

Czy jest to mozliwe do zrobienia w jeden dzień? Macie informacje ile zajmuje droga w jedną stronę?

edit: Chyba można, znalazłem taki opis:

descent to Lokva hut via 2nd option in Veliko brdo route which follows panoramic ridge between Sv.Jure and Lokva hut (1.30h from Sv.Jure refuge, 2h from summit). From Lokva hut follow Sv.Ilija direction which will take you to by Motika pass (1.15h). Our path doesn’t reach the very edge of Motika pass but it is worthy few minutes long detour (towards left). View from pass is amazing. From pass is 2h to Sv.Ilija. Descent via Sv.Ilija from Bast route (4h). Once down in Bast continue down to Adriatic road (40mins).

Baszka napisał(a):Zastanawiam się jeszcze, jakie jest ryzyko śniegu/oblodzeń na drodze i na szlakach o tej porze roku. Wiem, że ciężko wróżyć cokolwiek, ale nie orientuje się ktoś, czy da się gdzieś znaleźć informację o aktualnej grubości pokrywy śnieżnej itp., coś w stylu komunikatów turystycznych wydawanych u nas przez TPN ? Będę wdzięczna za każde informacje :)

Można spróbować napisać lub zadzwonić do GSS w Makarskiej, czyli odpowiednika GOPR-u. http://www.hgss-makarska.hr/

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.03.2011 02:27

Widziałem auta zaparkowane poniżej masywu samego Sv. Jure, przy takiej kamiennej chatce na siodle. Jest kawałek na szczyt, ale to nie taki problem ruszyć na wycieczkę, uprzednio pozostawiwszy samochód w miejscu, gdzie nie ma kłopotu z miejscem, stromizną, ilością przejeżdżających itd. Poza tym, sam szczyt można wpierw zaliczyć autem.
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 15.03.2011 16:33

Interseal, Fatamorgana piękne dzięki za informacje :)
Interseal napisał(a):
Czy jest to mozliwe do zrobienia w jeden dzień? Macie informacje ile zajmuje droga w jedną stronę?

Z map, które znalazłam wyczytałam, że jest ok 4,5 h w jedną stronę. Nawet przyjmując, że czasy są dla galopujących po górach i przeciętny człowiek się w nich nie wyrobi, to trasa jest do zrobienia w jeden dzień. Niestety, ze strony parku wynika, że szlaban jest w maju otwarty tylko 8-16, więc muszę wymyślić coś innego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2011 17:18

Baszka napisał(a): Niestety, ze strony parku wynika, że szlaban jest w maju otwarty tylko 8-16, więc muszę wymyślić coś innego.

Proponuję nie iść na łatwiznę :wink: i podreptać znad morza.

Z Makarskiej na Vosac to jakieś 3.5 - 4 godziny potem chyba około dwóch - trzech na Sv. Jure.

Można też zostawić samochód w wiosce Bast i zrobić pętelkę przechodząc pod Sibenikem na przełęcz pod Korenikem, dalej na Sv. Ilija, dalej w kierunku Miljetnjaka i zejść do Bast, zamykając pętelkę.
Mnie zajęło to jakieś 12 godzin, ale dla sprawniejszcyh nóg i lepszej kondycji, będzie to najwyżej 10 godzin.

Pozdrawiam.
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 15.03.2011 18:45

Interseal niestety będziemy w Chorwacji tylko 4 dni, a ja chciałam zarówno pójść w góry, jak i przejechać się tą drogą i z tytułu oszczędności czasu pomysł startu na szczycie wydawał się bardzo kuszący :) niemniej chyba rzeczywiście wybierzemy się Twoimi śladami na Sv.Ilje. W każdym razie, wielkie dzięki za pomoc :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2011 00:53

W takim razie czekam w tym miejscu na zdjęcia z majówki w Biokovie! :)

Powodzenia i pozdrawiam.
Interseal
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 19.03.2011 21:18

jeżeli mogę poradzić ,, najlepiej wybrać się pieszo a dojechać autem pod kościół w Makarze tj nad MAKARSKĄ droga na szczyt 3- 4,5 h a jakie widoki a po drodze schronisko na Vosaczu , naprawdę warto , nie wszyscy wysiadający z samochodów na szczycie mieli "radosny wyraz twarzy" jedynie odradzam powrót na W.BRDO , ruchome rumowiska skalne , dodatkowy plus to wejście bez opłat....warto
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 20.03.2011 17:18

Czarna stopa dzięki za info. Obczaiłam trasę, wg mapy wychodzi ok 6 h w jedną stronę (4 h odcinek Makar-Vosac). Chodzicie jakoś bardzo szybko po górach, czy mam mapę z długimi czasami?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.03.2011 21:38

prawdę mówiąc minęliśmy po drodze ok 10 osób czyli chodzimy szybko ale bez Vosacza (trochę w bok szlaku) 4 h wystarczy (no może 4,5) , oczywiście można trochę wolniej , trzeba wyjść b. wcześnie ( w południe nieźle grzeje) a w Makarze k. kościoła jest miejsce (powiedzmy parking) na samochód , przy odrobinie szczęścia zobaczysz...kozice , nam się to udało ,udanej wyprawy, warto
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone