Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

suszone figi

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser
suszone figi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.12.2005 22:37

Spotkałem suszone figi !!!! Żona wysłała mnie po zakupy tuż przed samymi świętami - trzeba było kupić jakieś tam produkty do ciasta. szukam więc wypisanych na kartce produktów i widzę........ suszone figi :) Zainteresowanym powiem, że widziałem je w hipermarkecie Leclerc przy ul. Jutrzenki w Warszawie - 3 krążki suszonych fig, waga 750 g, cena 8,79 zł.
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 27.12.2005 22:45

Cześć!
Suszone to nie problem - bywają często i nawet powszechnie, ale w moim regionie (Kalisz) nigdy nie widziałem świeżych... Ech, niedługo znowu w Chorwacji - się człowiek rozmarzył...
Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski
-------------------------------------
MORKA - Szkoła Żeglarstwa
www.morka.pl
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.12.2005 23:07

W Polsce suszonych jeszcze nie spotkałem, stąd moje zaskoczenie

Pozdrawiam
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 28.12.2005 12:36

Suszone sa w każdym markecie od lat juz przynajmniej kilku, pokazal sie tez dzem figowy ( ale trzeba szukac po pólkach ).

Problemem jest dalej zdobycie w Polsce swieżych - a takowe udało mi się raz we wrześniu upolować w Auchan. Zniknęly natychmaist bo juz za dwa dni nie było ich. Niestety suszone - nie umywaja sie samakowo do świeżych :( i są nie-do-zastapienie w dalmatyńskich przystawkach.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 28.12.2005 15:44

Arek napisał(a):W Polsce suszonych jeszcze nie spotkałem, stąd moje zaskoczenie

Pozdrawiam

:lol: Chyba bardzo rzadko robisz zakupy. Suszone figi dość powszechnie pokazywały sie nawet 20-30 lat temu, a od kilkunastu to są zawsze przed świętamin i nie tylko. A w tym roku w Chorwacji miałem "niefart" - poza świeżo :) suszonymi udało mi się świeże spróbować tylko raz. Jeden "wysyp" się skończył, a następny się nie zaczął (a był początek sierpnia). I na dodatek te co spróbowałem były drogie i niezbyt dobre. Może w przyszłym...
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 28.12.2005 16:07

liwan napisał(a):

Pozdrawiam

:lol: Chyba bardzo rzadko robisz zakupy. Suszone figi dość powszechnie pokazywały sie nawet 20-30 lat temu, a od kilkunastu to są zawsze przed świętamin i nie tylko. A w tym roku w Chorwacji miałem "niefart" - poza świeżo :) suszonymi udało mi się świeże spróbować tylko raz. Jeden "wysyp" się skończył, a następny się nie zaczął (a był początek sierpnia). I na dodatek te co spróbowałem były drogie i niezbyt dobre. Może w przyszłym...

Nie odbierajcie Arkowi radości robienia zakupów i pomagania żonie :lol: :lol: :lol: . Te suszone figi faktycznie od lat można u nas kupić - o ile sie nie mylę większość sprowadzana z Turcji. Niestety - twarde to jakieś takie i nie bardzo...

Liwan! W tym roku w sierpniu tośmy też nie miały szczęścia i tak naprawde fig pojadłyśmy dopiero w Czarnogórze - w Ulcinju taaaaakie wielgachne i taaaakie słodkie! I jeszcze takie pyszne suszone - na sznurku - przywiozłyśmy.

Oby do wakacji! pa!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2005 18:42

Pozdrawiam

...Arku...zerknij czasami na balkon jak żonka wywiesi pranie... :wink: :lol:
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 28.12.2005 23:14

slapol napisał(a):

Pozdrawiam

Teraz to nie suszone a sztywne?!
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 29.12.2005 22:43

kominesku napisał(a):
slapol napisał(a):

Pozdrawiam

hehe nie mam balkonu :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.12.2005 23:25

Arek napisał(a):
kominesku napisał(a):
slapol napisał(a):

Pozdrawiam

hehe nie mam balkonu :D

No nie.. bez jaj :wink: gdzieś te "figi" musi żona suszyć! :wink:
To może zerknij do łazienki? :lol: (bo ją pewnie masz)
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2005 14:42

...i właśnie w taki sposób "umierają" tematy o żarciu... :lol: :lol: ...dla naszego zdrowia ... :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.12.2005 21:25

No to wraczmy do "żarcia" bo suszone figi są zdrowe:

Figi jak szklanka mleka
Suszone figi są najlepszym spośród produktów roślinnych źródłem wapnia. Ich szczególne walory odżywcze i lecznicze rekomendują dietetycy SGGW. Niech nie odstrasza nas biały nalot - to oznaka najlepszej jakości.
W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia ile w szklance mleka.
Ich dodatkowym atutem, który szczególnie podkreśla Dr Wojciech Kolanowski z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW, jest właściwy stosunek wapnia do fosforu, umożliwiający optymalne wykorzystanie obu pierwiastków przez organizm.
Dr Kolanowski wyjaśnia: "W wielu spożywanych produktach stosunek ten jest często niekorzystny, tzn. przeważa fosfor, a jego nadmiar w diecie może prowadzić m.in. do nieprawidłowej mineralizacji kości i nadmiernego zakwaszenia organizmu. W przypadku fig jest inaczej". Figi poleca się jako uzupełniające źródło tego składnika dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy. Wówczas zapotrzebowania organizmu na wapń jest największe. Warto, zatem rozważyć, czy nie zastąpić suszonymi figami ciasteczek i batonów.
Zdrowe, dorodne, soczyste figi pokrywa biały nalot. Często nie zdając sobie sprawy z jego pochodzenia rezygnujemy z kupna fig. Nic bardziej błędnego. Biały nalot na suszonych figach to wytrącający się cukier. Jego obecność świadczy tylko o tym, że owoc ma optymalnie wysoką wilgotność, czyli jest doskonałej jakości, a przede wszystkim jest miękki i smaczny.
Jest wiele argumentów, które powinny przekonać do tego, iż warto uzupełniać codzienną dietę o suszone figi. Charakteryzują się one najwyższą, wśród suszonych owoców, zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą poprawiać perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Odgrywa to ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego.
Suszone figi mogą także przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Tę ostatnią właściwość potwierdziły badania prowadzone na uniwersytecie Rutgera w New Jersey, które pozwoliły na ustalenie, że figi zawierają fitosterole. Dzięki tym z
wiązkom figi posiadają one zdolność obniżania syntezy cholesterolu w organizmie, dzięki czemu wpływają na spadek jego ogólnego poziomu we krwi.
Figi są pomocne przy niestrawnościach. Pomagają w prawidłowym trawieniu białek i łagodzą tym samym niekorzystne objawy żołądkowo-jelitowe. Natomiast m.in. dzięki niskiej zawartości fosforu figi ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ma to bardzo istotny wpływ na organizm, gdyż niestety przeciętna dieta oparta na mięsie, zbożach i ziemniakach raczej zakwasza organizm. Sugeruje się, iż figi mogą też ułatwić "rzucanie palenia". Pociąg do papierosa jest silniejszy w stanie zakwaszenia organizmu, a zneutralizowanie tego stanu zmniejsza chęć palenia, czemu właśnie mogą sprzyjać figi.
:la:
No no kupujemy i zajadamy
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 30.12.2005 21:33

No no kupujemy i zajadamy :D

I tak trzymać :D
Właśnie zajadam chyba piątą. :lol:
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 05.03.2006 10:44

FIGI mniam mniam ....
teraz kupie z tone !!!
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 11.03.2006 20:32

Również należę do łasuchów,założyłem link o dżemie figowym. Co do dostępności fig czasami kupuję w workach po 1 kg w makro w cenie ok,kilkunastu pln,właśnie udam się na poszukiwanie.Te luzem w woreczku 1kg są lepsze od prasowanych w zbite krążki i mają biały nalot o którym pisze forumowicz z jedynego miasta z toastem w nazwie - no - wysącz- pozdrawiam serdecznie.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne