Poniedziałek 10.07.17 W tym dniu zapadła decyzja
Przedłużamy pobyt o jeden dzień. Wcześniej już wiedziałem że następni lokatorzy przyjadą dopiero w sobotę. Nasza rezerwacja kończyła się w czwartek. Gospodarze ucieszyli się że zapełnimy lukę, a my byliśmy szczęśliwi z dodatkowych 48 h na wyspie
Przed nami jeszcze całe 4 dni na Pagu
Po załatwieniu formalności z Gordanem obieramy kierunek Metajna i ruszamy na jedne z najsłynniejszych plaż Pagu czyli : Rućica i Beritnica.
Droga bardzo dobra, wszystko świetnie oznaczone, widoki piękne i pogoda jak marzenie. Jakie będą plaże ?
Po drodze zjeżdżamy jeszcze na plażę Zrce, ale tam dojechaliśmy tylko do parkingu i zrobiliśmy od razu
zawrotkę. Wydało nam się tu zupełnie nie Chorwacko
Wszędzie jakieś barierki, szlabany, bardziej przypominało to komercyjne kąpielisko nad jeziorem, a nie piękną plażę nad Jadranem. Nie, zupełnie nie nasz klimat
Jednak to nie Zrce jest naszym celem tego dnia także nie martwimy się tym faktem i jedziemy dalej
tak wygląda plaża (zdjęcie z
netu)
Po drodze, za Caską trzeba uważać na mewy, które
żerują dosłownie na drodze
Latały tam jak opętane, niczym z filmu Hitchcocka. Drugie ostrzeżenie to sama Metajna
Warto zaraz na początku skręcić w lewo i nie pchać się do centrum, bo tam czeka nas niezła ściana do pokonania
Tu lepiej odbić w lewo
https://www.google.pl/maps/@44.5113235, ... 312!8i6656No w końcu dotarliśmy
Wybraliśmy parking przy drodze prowadzącej na plażę Beritnica
Droga na plażę Rucica
RucicaKilka ujęć ze wzniesienia znajdującego się z tyłu plaży
Drugi parking
Plaża idealna dla dzieci
Łatwy dojazd i zejście, miły drobny żwirek (buty out ), liczne towarzystwo do zabawy
Czy nam się bardzo podobała
Na pewno jest ładna, ale tak jak Zlatni Rat, mocno oblegana.
Zdecydowanie wybieramy zatoczki Bošany
Popłynąłem i zrobiłem sobie jeszcze
spacerek na Beritnicę , ale o tym w następnym odcinku