Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Super Brela!!! czyli podziękowanie za cynk od Greka :)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brombers
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombers » 03.10.2005 21:26

Taaaa
co tu dużo pisać, dzięki temu postowi https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=7945&start=0 wakacje się nam udały jak mało które, spędziliśmy w opisanym miejscu wspaniałe 2 tygodnie - również dzięki PRZEsympatycznemu właścicielowi, który w swoją pracę wkłada tyle serca ile może i dopieszcza swoich gości bez umiaru.

Trochę konkretów:
faktycznie miejsce trochę na uboczu, po jakieś większe zakupy najlepiej podjechać do Baska Voda do marketu :) ale za to pusto i spokojnie (w ostatnich 2. tygodniach września w zasadzie byliśmy w tej częsci Breli tylko my - jako goście + jakieś niedobitki z Czech i Niemiec).
Widoki i punkt wypadowy na wędrówki bliższe czy dalsze jak i na "dziką plażę" - i d e a l n e.
Koszt za 'apartament' = pokój z łazienką i kuchenką i balkonem, z widokiem na morze, przyzwoicie wyposażony -> 25 euro /dobę. Dodatkowo miałem do dyspozycji garaż zamykany na pilota :)

To w zasadzie tyle, szczegóły dalsze w postach Greka, moje zdjęcia w drodze, zapewne coś przypnę.

Do Greka:
Nikolo strasznie miło Cię wspominał i cały czas o Tobie gadał nie wiem coście tam robili razem :) ale niewątpliwie było miło :lol: tak czy inaczej nie ma do Ciebie maila i prosi o kontakt.

pzdr, brombers
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 04.10.2005 07:43

Witam

Czy to był pokój dwuosobowy?
Wrzuć może jakieś fotki lub na maila, bo w przyszłym roku zainteresowany jestem tą miejscowością.

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 05.10.2005 19:45

BARDZO się cieszę, że byłeś w Breli i moje informacje się bardzo Tobie przydały, zwłaszcza te dotyczące apartamentów u Nikoli Jakira.
Od dłuższego czasu zamierzam napisac do niego kila słów i wysłać trochę zdjęć, które zrobiliśmy podczas zorganizowanej przez niego uczty rybnej.
Twoje info na pewno mnie do tego umotywuje.
Czekam w takim razie na Twoje zdjecia i oczywiście jakąś relację z pobytu w Breli.
gorąco pozdrawiam
grek

PS. Miałeś "czwórkę", czy którąs z "dwójek"? A może ten odlotowy apartament u góry (4+2) ze wspaniałym widokiem na morze?
Czy Nikola również częstował Cię tym wspaniałym winkiem "Peljasac" z Makarskiej?
brombers
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombers » 06.10.2005 08:23

grek napisał(a):[...]
Czekam w takim razie na Twoje zdjecia i oczywiście jakąś relację z pobytu w Breli.

No ja tez się cieszę, bo naprawdę było super - a o mały włos wylądowalibyśmy gdzieś indziej , na szczęście Nikola przybył z Makarskiej w rekordowym czasie :)

W zasadzie relacja mogłaby wyglądać: plaża - wino - wyro - plaża - wino - wyro - gdyby nie Dubrovnik, Sv. Jure (genialna sprawa!), wycieczka na Hvar (pojechaliśmy autem) i na końcu Plitvice.
Myślę że Dubrownik i Plitvice są nieźle opisane na forum, natomiast o pozostałych coś napiszę wkrótce.

grek napisał(a):PS. Miałeś "czwórkę", czy którąs z "dwójek"? A może ten odlotowy apartament u góry (4+2) ze wspaniałym widokiem na morze?

tą dwójkę z widokiem na morze właśnie, w tej czwórce to przesiadywaliśmy wieczorami :)

grek napisał(a):Czy Nikola również częstował Cię tym wspaniałym winkiem "Peljasac" z Makarskiej?

a i owszem, z resztą przytargaliśmy mnóstwo wina i rakiji na jesienne wieczorki :)

pzdr, brombers
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 06.10.2005 08:42

"(...)a i owszem, z resztą przytargaliśmy mnóstwo wina i rakiji na jesienne wieczorki "

o moim zapasie wina z Cro mogę powiedzieć w czasie przeszłym. Praktycznie rozeszło się w ciągu tygodnia po przyjeździe (nie dziwię się, bo piłem to wino jak tylko miałem pragnienie).
Nikola miał rację, mówiąc, ze to ich wino najlepiej smakuje, gdy się je spożywa w Chorwacji.
W Polsce smakowało mi troszkę mniej.
Została mi na szczęscie butelka rakiji, którą otworze jak tylko przyjda mrozy.

Napisz jak było z pogodą podczas Twojego pobytu w Breli. Coś więcej o plażowaniu. Która z plaż przypadła Tobie najbardziej do gustu. A może któraś z tych "dzikich" ?
Co Cię mile zaskoczyło podczas pobytu, a co rozczarowało?

pozdr.
grek
brombers
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombers » 07.10.2005 14:00

W Polsce smakowało mi troszkę mniej.
Została mi na szczęscie butelka rakiji, którą otworze jak tylko przyjda mrozy.

No wczoraj właśnie zszedł literek :) a myśmy schodzili dzisiaj rano :):):)
A rakijka czeka tak jak i u Ciebie :twisted:

Napisz jak było z pogodą podczas Twojego pobytu w Breli. Coś więcej o plażowaniu. Która z plaż przypadła Tobie najbardziej do gustu. A może któraś z tych "dzikich" ?

Raz padało, kiedy to pojechaliśmy do Dubrovnika > niestety zdjęcia stamtąd wyglądają dlatego właśnie szaro buro y ponuro ...
A drugi raz się pochmurzyło dzień przed wyjazdem, zaczęło wiać jak diabli .

Co do plkaż to łaziliśmy w zasadzie tylko na tą dziką, zaraz za plażą nudych Czechów y Austriaków :))) - prywatne 10 m^2 kamyczków :P
Na tej plaży na dole bezpośrednio nie byliśmy się wylegiwać, tylko spacerować :)

Co Cię mile zaskoczyło podczas pobytu, a co rozczarowało?

Przeraziła mnie widoczna ilość zniszczeń wojennych - zarówno na wybrzeżu jak i w "interiorze" - całe wypalone opuszczone wioski (w drodze do Plitvickich) oraz zniszczone przedmieścia Karlovaca ... Strasznie to przygnębiające wrażenie robi. No i kontrast między Chorwacją i Słowenią.
Było bardzo mało ludzi, tylko w centrum Breli plątała się masa znudzonych emeryten-niemców - ale tam byliśmy tylko raz i to wieczorem :)

W sklepach jest drogo - aczkolwiek niektórych wędlin i serów musiałem spróbować, bardzo dobry Paski Sir (z Pagu :) ), Trapistów i pare innych - mniam + w drodze powrotnej napad na półkę z bryndzą w słowackiej Billi ... to se nevrati :)
Ponadto zażerałem się ajvarem (w zasadzie dodawałem go do wszystkiego oprócz herbaty :D ).

Ludzie w Cro generalnie mili natomiast niewiem czemu niektórzy patrzą na Polaków wilkiem, co wielokrotnie odczułem ...

A oto i zdjęcia; niestety film z większością zdjęć ze Sv Jure się uwalił jednak - więc stamtąd mam tylko szczątkowe jakieś :\ Ale przynajmniej mam powód do pojechania tam jeszcze raz :)
http://212.160.237.11/~kubas/photoz/Chorwacja2005/
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 07.10.2005 14:25

Dzięki Twoim zdjeciom przeżyłem małe 'deja vu', zwłaszcza widząc grającego na gitarze Nikolę.
Ja też mam z nim kilka zdjec, musze mu je posłać.
Zdjęcia super!!!
Zazdroszczę Ci, że udało się wjechać na Sv.Juve i być w Plitwickich Jeziorach.
pozdr.
Grek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Chorwacja Brel

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.11.2005 09:59

:o Zwracam się do grek'a oraz brombers'a. Wspaniale przedstawiliście uroki Breli. Powiało zapachem lasów piniowych, spalonych słońcem traw i ziół południa. Coś pieknego :lol: . Ja osobiście jestem globtroterem, zawsze część urlopu poświecam na podróże w różne części Europy, najczęściej z uwzględnieniem ciepłego morza. Przyznam się, że nie byłem jeszcze w południowej Chorwacji- co planuję zrobić w roku przyszłym. Interesuje mnie okolica riwiery Makarskiej, tam gdzie można wypocząć nad pięknym morzem w otoczeniu ładnych plaż, jednocześnie zobaczyć coś ciekawego. Wybieram zwykle miejsca spokojne, mam już trochę lat i widziałem w Europie prawie wszystko i wiem gdzie nie da się odpocząć i spać w nocy. Zainteresowała mnie wizja Breli oraz domu, w którym mieszkaliście. W 2006 w przełomie sierpnia i września planuję wyjazd samochodem w dwie pary, dlatego też interesujemnie, czy apartament Jakir jest przystosowany do niekrępującego współistnienia 2+2 osób, bo nie ma zamieszczonego planu w emailowym ogłoszeniu, jaki jest rozkład sypialni? Serdecznie proszę o garść wiadomości. Grzegorz z Lublina.
pzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzi » 22.09.2007 20:55

grek napisał(a):Ja też mam z nim kilka zdjec, musze mu je posłać.

Chociaż nie czytałem wcześniej ani wątku greka ani brombersa traf chciał, że mój pobyt w Breli, który zakończył się dwa dni temu spędziłem właśnie u Nikoli, który Was obu bardzo mile wspominał i żałował, że nie ma do Was telefonu.

Moje wspomnienia i fotki zamieszczę niedługo w osobnym temacie, jak posortuję zdjęcia.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 23.09.2007 08:49

no no- zdjęcia super,mnie tez przypomniał sie klimat Breali tego lata,chyba zaraz przegladnę ponownie swoje zdjęcia 8) 8) 8)
brombers
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombers » 23.09.2007 20:58

eee tam, nie ma ... jak nie ma jak wczoraj do mnie dzwonił :P
pzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzi » 24.09.2007 06:15

a to widocznie nie ma tylko do greka

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone