napisał(a) RadamiaN » 28.08.2014 17:04
Witam
Byłem w połowie sierpnia 2014r. i mogę polecić Suhi Potok (Jesenice) każdemu kto szuka spokoju i ciszy na plaży. Mała mieścinka z jednym sklepem "studenac" ale bardzo dobrze zaopatrzonym. Do wyboru kilka mniejszych plaż plus niewielka grobla w morze. Na jednej tylko plaży prysznic ze słodką wodą.Kamyczki na plażach żróżnicowane w wielkosći od jajek przepiórczych po piaseczek z którego mojemu synkowi udało się zbudować zamek
. W wodzie trochę jeżowców. Na plażach Nasi, Czesi, Słowacy, Niemcy i Chorwaci.
Zależało nam na apartamencie z grillem i gospodarzem posiadajacym ogródek warzywny. Pomidory u Pani Nives poezja smaku. Minusem dla nas w SP był brak targu rybnego -najbliższy bardzo dobrze zaopatrzony w Omisiu. Tam też zrobiliśmy zaopatrzenie w rybki i inne owoce morza
. Niestety dwie moje wyprawy do najbliższych rybaków po ryby zakończyły się ciepłym pozdrowieniem...
Najbliższa restauracja około 2km w stronę Omis to "Posejdon" w miejscowości Sumpetar gdzie możliwe jest dojście plażą, ulicą spaceru nie polecam (duży ruch, wąska droga i brak chodnika). Restauracja z ładnym widokiem na morze i góry jednak dania bardzo słabej jakości i małej ilości wprost przeciwnie do wyśrubowanych cen. Jedyne co bardzo dobre to ręcznie krojone frytki ze słodkich ziemniaków na które czekaliśmy 45 minut. Pozostałe co jedliśmy to Brbavice 16 muszelek w rosole jakby z kostki, Lignje na żaru, lignje prżene i z tego nic godnego polecenia. Malutkie wręcz głodowe porcje, Lgnije 2 sztuki na talerzu bez żadnych dodatków jeszcze z kręgosłupem a prażone gumiaste.Obsługa ślamazarna i tak zakręcona, że kelner zapomniał co nam podawał... wszytsko pewnie przez to, że brakuje tutaj gastronomicznej konkurencji. Jedzenie poza domem mogę polecić w Omisiu rest. Milo (ulica K.Kacicia 15) przepyszne jedzenie, porcje jak należy i super obsługa.
Samochód po przyjeździe ruszył dopiero przy powrocie do PL- korzystaliśmy z miejscowej komunikacji.
Transport doskonały - w dwie strony stale kursują busy i autobus Split - Omis. Cena biletu do Omisia w autobusie 12 kun w busie 10 kun. Rozkład jazdy umowny. Jeśli wybierać się w tym kierunku to rano w granicach godz.9 lub po 17. Nasz ostatni wyjazd do Omisia godzina 11 i godzina jazdy (7 km).
Reasumując - Suhi Potok spokój i cisza nad Chorwackim morzem koniecznie z grillem i dobrym gospodarzem.
Ostatnio edytowano 27.11.2014 09:03 przez
RadamiaN, łącznie edytowano 1 raz