Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Styczniowe SIDE i okolice

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.01.2025 05:59

Günaydın

wróciłem z Side Turcja, pierwszy raz taki szok temperaturowy, ale nam się spodobała taka ucieczka i ją powtórzymy na pewno :) choć były tuż przed wyjazdem dwie potężne nie wiadome na miejscu spowodowane naturą :?

Gdyby Ktoś potrzebował info w zakresie jak poniżej to służę uprzejmie:

- wypożyczalnia samochodów bez karty kredytowej i kaucji -> region Riviery Tureckiej
- parkowanie darmowe, blisko Teleferik -> Alanya
- tani parking blisko Kaleici -> Antalya
- bazar Manvgat, czy warto...
- sprawdzony hotel w Side, my jesteśmy zadowoleni, korzystaliśmy wg swojej wersji wycieczki UltraAI z R.pl
- fakultety z BP czy samemu ogarniać wycieczki
- przemieszczanie się Dolmus, Taxi
- gdzie jechać w okolice, wycieczki itp
- pogoda, temperatura, kąpiel w morzu...
- inne...

Oczywiście info ze Styczniowego wyjazdu, bo w sezonie letnim sobie nie wyobrażam.
Relacji nie przewiduję, bo znam reakcję na inny kierunek niż Cro oraz AllIn, poza tym pewnie czasu nie będzie po powrocie do pracy.
Może rozwinę powyższe wpisy, wstawię parę zdjęć na zachętę ;)
:hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.01.2025 08:37

Byłem w Side z biura Itaka w maju klika lat temu.
Ciekawe jak jest w styczniu z R.p ?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.01.2025 13:51

Zainteresowany zdjęciami, szczegółami informacjami praktycznymi !
Kapales się w morzu? :)

Ps jakbym miał się przejmować, że nie relacja z Cro i małą ilością komentarzy to mało relacji stworzyłbym ;) a parę jest.
Napisz tak dla siebie, abyś mógł do niej kiedyś wracać :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.01.2025 18:54

Też jestem zainteresowana, więc pisz i wstawiaj zdjęcia.
Chodzi mi po głowie taki wyjazd w lutym, tylko nie wiem, czy w tym roku damy radę.
Ale jak nie, to uzyskana od Ciebie wiedza będzie zalążkiem na wyjazd w późniejszym terminie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.01.2025 19:53

Janusz Bajcer napisał(a):Byłem w Side z biura Itaka w maju klika lat temu.
Ciekawe jak jest w styczniu z R.p ?

Tak pamiętam, poza tym widziałem Twoje wpisy jak szukałem info na forum.
Jest obszerna relacja Vjetara z tamtych okolic, ale zdjęcia wyparowały i trochę jednak czasu temu to już było.

tony montana napisał(a):Zainteresowany zdjęciami, szczegółami informacjami praktycznymi !
(...)
Napisz tak dla siebie, abyś mógł do niej kiedyś wracać :)

ok napiszę :)

tony montana napisał(a):Kapales się w morzu? :)

No jak nie jak tak :faja:
rok temu w styczniowej Chorwacji się nie udało, ale teraz w Turcji było jednak znacznie cieplej.

megidh napisał(a):Też jestem zainteresowana, więc pisz i wstawiaj zdjęcia.
Chodzi mi po głowie taki wyjazd w lutym, tylko nie wiem, czy w tym roku damy radę.
Ale jak nie, to uzyskana od Ciebie wiedza będzie zalążkiem na wyjazd w późniejszym terminie.

Ok to coś skrobnę, choć zapewne są lepiej obeznani, tylko nie piszą relacji.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.01.2025 20:37

te kiero napisał(a):choć były tuż przed wyjazdem dwie potężne nie wiadome na miejscu spowodowane naturą :?

To może na początku rozwieję wątpliwości dotyczące powyższego wpisu...

:arrow: 1.
Na 1,5 tygodnia przed terminem wyjazdu dowiedzieliśmy się o powodzi jaka nawiedziła Side i najbliższą okolicę. Spowodowana była bardzo obfitymi opadami deszczu. Najbardziej ucierpiało miasto Manavgat, leżące parę km od Side. W samym Side największe zniszczenia widać było na plażach i w ich okolicy.

Filmy widziane w internecie nie napawały optymizmem i czekaliśmy na info o odwołaniu wycieczki. Współczuliśmy osobom, które były wtedy na urlopie na miejscu...

od min.8:30

Operator jednak nie odwołał imprezy, a pogoda zaczęła się znacznie poprawiać i wyjazd doszedł do skutku.

---
:arrow: 2.
Siedząc już na lotnisku po kontroli bezpieczeństwa, odpaliłem jeszcze internet, by przeczytać o trzesieniu ziemi jakie nawiedziło o poranku Antalię i okolice.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/trzesi ... ym/xmvc0gv

Wyjścia już nie było, bo samolot klubu piłkarskiego Antalyaspor stał u wrót gate'u i wkrótce zmierzaliśmy do Antalii.

Pierwszy raz doświadczyliśmy takich niepewności do co wyjazdu, jednak finalnie w żaden sposób nie wpłynęły one na nasz wypoczynek :spoko:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 13.01.2025 20:39

Uwielbiam takie zimowe ucieczki w stronę słońca. Chętnie poczytam, zwłaszcza że do tej pory uciekałem w inne rejony południowej Europy, Turcji kompletnie nie znam.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 13.01.2025 20:46

Region traktowany trochę po macoszemu, a sam byłem zaskoczony jak wiele w bliższej i dalszej okolicy jest atrakcji, bardzo dobrze zachowanych starożytnych miast/budowli? Ciekawe jak z pogodą w styczniu na riwierze, bo ja mam średnie szczęście do zimowych terminów.
Ostatnio edytowano 13.01.2025 21:02 przez _Piotrek_, łącznie edytowano 1 raz
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 13.01.2025 21:01

Witam
Ja też jestem ciekawy, bo też mnie takie szoki temperatury interesują.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.01.2025 21:13

Turcja w styczniu? To ja też jestem ciekawy. Na przestrzeni lat kilka razy w tym okresie widziałem dobre oferty, ale zastanawiałem się czy nie jest tam za zimno.

:piwo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.01.2025 06:37

Krzychooo napisał(a):Uwielbiam takie zimowe ucieczki w stronę słońca. Chętnie poczytam, zwłaszcza że do tej pory uciekałem w inne rejony południowej Europy, Turcji kompletnie nie znam.

Witam Krzycha,
w zeszłym roku uciekliśmy tak do Chorwacji, teraz żona wymyśliła Turcję; początkowo byłem sceptyczny, ale przyjechałem zadowolony i jak już napisałem chętnie pojedziem jeszcze nie raz. Z wiekiem zapotrzebowanie na ciepełko rośnie :)

Odnośnie Turcji to ja również kompletna zieleń, ale warto. Co prawda to nie ten ład i porządek, ale ciepełko, ciekawe miejsca i inna kultura robią robotę.

_Piotrek_ napisał(a):Region traktowany trochę po macoszemu, a sam byłem zaskoczony jak wiele w bliższej i dalszej okolicy jest atrakcji, bardzo dobrze zachowanych starożytnych miast/budowli? Ciekawe jak z pogodą w styczniu na riwierze, bo ja mam średnie szczęście do zimowych terminów.

Właśnie pojechałem, by zobaczyć z bliska kilka starożytnych miejsc. Finalnie czasu wystarczyło na Side Antik, Aspendos Theater oraz Perge Antik Kenti :cfaniak: no i parę Köprüsü

W zakresie pogody to myślę, że zdjęcia będą najlepszym wyjaśnieniem :) no a jak dodam że było i kąpanie to sami wydedukujcie ;)
Konkret podam wraz z odpowiedzią na zagadnienia z pierwszego postu.

lotnikwsk napisał(a):Witam
Ja też jestem ciekawy, bo też mnie takie szoki temperatury interesują.

No na pewno nie będzie to szok temp jak przy egzotycznych wojażach lub co najmniej Egipcie, ale dla nas mimo wszystko był; max dwadzieścia kilka stopniu różnicy pomiędzy lądowaniami.

ziemniak napisał(a):Turcja w styczniu? To ja też jestem ciekawy. Na przestrzeni lat kilka razy w tym okresie widziałem dobre oferty, ale zastanawiałem się czy nie jest tam za zimno.

:piwo:

Tak oferty były bardzo dobre, pogoda jak ruletka, kto pojechał na święta, tak jak my planowaliśmy miał sztorm i intensywne opady deszczu, na Sylwka niewiele lepiej, więc po powrocie będą pewnie odradzać zimową Turcję. My wręcz przeciwnie :D
T-Shirt i szorty na luzaka ;)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.01.2025 07:24

Turcja to ciekawy kierunek. Chętnie poczytam i pooglądam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.01.2025 17:13

empire13 napisał(a):Turcja to ciekawy kierunek. Chętnie poczytam i pooglądam.

Cześć, ciekawy, ale mi nie do końca po drodze, na pewno mało jest świeżych, szybkich relacji, więc coś tu będzie, może nie stricte relacja, ale zbiór info, parę zdjęć, opisów :czytaj:

Wieczorem wrzucę zajawkę ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.01.2025 18:51

Witaj , bardzo mnie ciekawi frekwencja wschodnich nacji w tym terminie

te kiero napisał(a):

Cześć, ciekawy, ale mi nie do końca po drodze, . . .

Bardzo chętnie poczytam i pooglądam :)

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.01.2025 20:00

piotrf napisał(a):Witaj , bardzo mnie ciekawi frekwencja wschodnich nacji w tym terminie

Na pewno sporo Niemców ze starszego pokolenia oraz niemieckich Turków, a "języki wschodu" słyszane na każdym kroku w Alanii i Antalii. Nawet pokusiłem się o stwierdzenie, że Alanya dla Rosjan, to jak taka Makarska dla Polaków :)
W Side królował niemiecki i w taki hotel celowałem, ale wiem że inne kurorty jak Kundu, Lara bardzo pod Rosjan a tu przykład klik

piotrf napisał(a):
te kiero napisał(a):

Cześć, ciekawy, ale mi nie do końca po drodze, . . .

Bardzo chętnie poczytam i pooglądam :)

Pozdrawiam
Piotr

A cóż ja mogę dodać do Twoich tureckich wojaży Piotrze :D
Następna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone