Side promenada i plaże...
Cóż jakie są plaże każdy widzi, Chorwacja to to nie jest, bałtyckie również; piasek jest mocno zbity i moim zdaniem lepi się do stopy bardziej niż ten bałtycki w dodatku jest rudy, więc wygląda nie najlepiej na nieopalonej nodze
Plaże już trochę pokazałem, pokaże nieco promenady, choć moja Pani ma więcej zdjęć. Niestety sztormowa pogoda z grudnia i powódź dała się mocno we znaki tutejszym plażom, palmom oraz szczególnie bananowcom i czasem nie wyglądało to za dobrze.
Ale niektóre obejścia hoteli wyglądają jak nietknięte...
Właściwa dla Side promenada zaczyna się tutaj. Wcześniej jest przejście tylko plażą, gdzie co jakiś czas trzeba pokonać jakąś rzekę, strumień, deszczówkę wpadający do morza, mam nadzieję, że nic innego
Mimo, że GM zaznacza na mapie Side jeszcze dużo wcześniej to de facto są tam plaże mieścin Kumkoy oraz Evrenseki, to ważny szczegół przy przemieszczaniu się dolmuszami, dopiszę w poście...
Promenada Side ciągnie się wzdłuż plaży, hoteli przez 3,4km i dochodzi się nią do cypla starówki Side. W ciągu promenady w styczniu działało jedno WC - mniej więcej pośrodku - płatne 1eur lub 30lir, jest kilka otwartych barów, kilka restauracji, więc jednak lepiej niż w kilku miejscach w styczniowej Chorwacji.
Teraz już pogled
Mój ulubiony przy plażowy hotel Sunrise Queen... wtedy nieczynny.
I z plaży...
W raz z większą ilością słońca uruchamia się więcej punktów usługowych przy plaży i promenadzie, hotele wystawiają swoje sprzęty plażowe i organizują na plaży różne animacje.
Promenada kończy się micro parkiem, skąd rozpościera się taki pogled...
Przy końcu jest muzeum Side i zaczyna się gęstwina knajpek, ale nie wszędzie obsługa jest zainteresowana klientami