te kiero napisał(a):- przemieszczanie się Dolmus, Taxi
W Side i okolicy (miasto Manavgat również) nie zauważyłem komunikacji publicznej innej niż busy - dolmus.
To w odróżnieniu od hoteli bliżej Antalya, może to być pewnym problemem; planując pobyt w hotelu Aska Lara już mieliśmy namierzone konkretne linie autobusowe.
Wskazywane przez wszystkich jest poruszanie się dolmuszami, ale czego doświadczyliśmy podczas naszego styczniowego pobytu:
- oczywiście całkowity brak rozkładów jazdy, kierowca decyduje kiedy jedzie (czasem czekał na innych pasażerów, a czasem jechał tylko z nami)
- oczekiwanie 20min na wskazanym przez rezydenta i rodaków przystanku nie przyniosło rezultatów
->zauważyłem, że więcej dolmuszy przemieszcza się inną ulicą
- po dojściu na przystanek, kolejne 15min bez dolmusa w interesującym nas kierunku
-> i tu eureka , no jasne, stanie na przystanku, który z logicznego i geograficznego punktu widzenia powinien prowadzić do naszego celu, jest zupełnie mylne
- zatem ruchem ręki zatrzymujemy przejeżdżający w drugą stronę dolmus i ten zawiezie nas do celu
- nie zawsze dolmus, który ma zapisany przystanek z nazwą miejscowości czy miejsca nas interesującego (z boku pojazdu), tam jeździ - trzeba upewnić się u kierowcy
- mało kto z lokalsów wie w jaki dolmus należy wsiąść przemieszczając się po takim Manavgacie
-po sezonie w takim styczniu dolmuszy jak się wywiedziałem jeździ zdecydowanie mniej i w okrojonych godzinach
-dolmus z ze Starówki SIDE w kierunku hoteli Side i Kumkoy jeździ max do 18tej o ile tak kierowca zdecyduje
-ważny szczegół: choć na GM Side ciągnie się dośc długo wzdłuż wybrzeża, to nie jest Side, ale Kumkoy oraz plaże, hotele przynależne do Evrenseki warto kierowcy powiedzieć nazwę swojego hotelu
-koszt zazwyczaj: 1, 1,5eur
Nie wiem czy tak jest we wszystkich przypadkach, ale sam sobie wyjaśniłem perturbacje jednym słowem... Turcja
Alternatywą są przejazdy taxówkami, których jest dość sporo jako popularny sposób zarobku w kurortach.
Taxi są widoczne, wszystkie którymi jeździliśmy były żółte; miałem zdjęcie kosztów w wielu kierunkach, ale chyba skasowałem - na pewno jest tabliczka w hotelu przy recepcji:
-lokalna jazda po Side/Kumkoy to rząd 10-15eur
-Side Otogar do Manavgat bazar to 15-20eur
-Side do Alanya: oficjalnie 80Eur, można zbić do 60eur, a jeśli w dwie strony, to kwota x2 z rabatem
-jazda w obrębie miasta Manavgat 10eur kurs, ale już lekko poza obręb np wodospad Manavgat to 15eur
Nie było w planach korzystać z tej formy transportu, ale w pewnych momentach byliśmy już zmuszeni. Na drugi raz zastanowię się czy nie wydłużyć okresu wynajmu samochodu...