Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[Audi a4 1.9tdi 140km]Stukanie po przekroczeniu 160km/h

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tutusik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tutusik » 07.08.2013 02:30

Witam ,
Pojechałem do Chorwacji i mam problem iż po przekroczeniu 160km/h trzęsie jakby koło miało odpasc. Przy jeździe 120-140km/h nic sie nie dzieje. Co to moze byc ? Ostawiam na przegub albo lozyska. Pomóżcie bo chce bezpiecznie wrócić do domu :D
P.S ma ktos nr do zaufanego mechanika w Chorwacji na wyspie Pag albo w poblizu?Nie chce zeby mnie skroili :(
P.S2 nie skorzystalem z szukajki bo ledwo mi internet zipie :/
P.S3 sprawdziłem tego http://autozeko.wix.com/damir# ale nie smiga :(
roverek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roverek » 07.08.2013 04:34

No to stukanie czy trzęsienie ??
Łozysko będzie ci wyło w pewnych zakresach prędkości.Najczęściej między 60 - 120 km/h.

Dodatkowo - mocno padnięte łożysko przy tzw "teście łosia" będzie nasilać buczenie.

Przegub zewnętrzny zdiagnozujesz sam : spróbuj pojechać na wolnym biegu przy pełnym skręcie - w jedną a potem w drugą stronę. TYLKO POWOLI! Będziesz słyszał wyrażne chrupanie w jednym z kół.

Moje zdanie to albo przydzwoniłeś w jakiś krawężnik, dziurę , itp i felgi trzeba sprawdzić. Jakie masz - alu czy stalówki? Może ciężarki się przesunęły?
Albo raczej pada przegub wewnętrzny (wówczas powinno być drżenie kiery podczas przyspieszania).

Jest jeszcze "szansa", że zgrzałeś tarcze hamulcowe i którąś zwichrowało. Przy większej prędkości będzie mieć bicie
Ostatnio edytowano 07.08.2013 16:04 przez roverek, łącznie edytowano 2 razy
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 07.08.2013 06:50

tutusik napisał(a):Witam ,
Pojechałem do Chorwacji i mam problem iż po przekroczeniu 160km/h trzęsie jakby koło miało odpasc. Przy jeździe 120-140km/h nic sie nie dzieje. Co to moze byc ? Ostawiam na przegub albo lozyska. Pomóżcie bo chce bezpiecznie wrócić do domu :D
P.S ma ktos nr do zaufanego mechanika w Chorwacji na wyspie Pag albo w poblizu?Nie chce zeby mnie skroili :(
P.S2 nie skorzystalem z szukajki bo ledwo mi internet zipie :/

Podnieś auto na podnośniku tak aby koło które huczy było w górze i zakręć nim najpierw ręką,następnie dwie łapki na koło-najpierw góra-dół następnie lewa-prawa,dla porównania możesz koło po przeciwnej stronie potem podnieść aby porównać i już będziesz wiedział czy to wina łożyska(choć nie wydaje mi się aby łożysko zaczynało wyć przy 160km). Jeśli chodzi o przegub to zrób tak-wrzuć jedynkę a następnie z maksymalnie skręconą kierownicą(lewo,prawo) spróbuj dynamicznie ruszyć(bez buksowania) to samo powtórz na wstecznym(większe obciążenie). W przypadku przegubów należy sprawdzić stan manszet oraz czy nie wyciekł smar z przegubów(wszystko wokół smarem będzie uwalone).Co do Twojej awarii to trochę dziwna że są to stuki i dopiero przy takiej prędkości,ja osobiście podjechałbym do mechanika aby mi luzy na układzie kierowniczym oraz zawieszeniu sprawdził,prostym sposobem na pobieżne sprawdzenie luzów jest parę kopów w koło z przodu(jeśli drży to siedzą silentblocki wahaczy) oraz próby najechania na krawężnik pod różnymi kątami.Do poważniejszych oględzin potrzeba dwóch osób,kanału bądż podnośnika i łyżki do kół.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2013 07:58

tutusik napisał(a):...P.S3 sprawdziłem tego http://autozeko.wix.com/damir# ale nie smiga :(

Co znaczy nie smiga :?:
Byłeś na miejscu (Krneza) i warsztat zamknięty :?:
Telefonowałeś +385 91 578 5522 ‎ :?:
Pytam bo korzystałem z tego warsztatu 2 czy 3 lata temu i był w porzo.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 07.08.2013 11:33

Koła masz niewyważone. Przy mniejszych prędkościach nie będziesz odczuwał bicia. Po przekroczeniu pewnej prędkości na kierownicy będziesz czuł bicie.
Wyważ koła, nie przekraczaj 140 i powinno być OK.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.08.2013 11:39

po przekroczeniu 160km/h trzęsie jakby koło miało odpasc. Przy jeździe 120-140km/h nic sie nie dzieje. Co to moze byc ? Pomóżcie bo chce bezpiecznie wrócić do domu :D

8O :o :roll:
Rozumiem, że jedziesz przez Niemcy?
Bo jak nie...
To nie jedź jak wariat a będzie ok...
Popisujecie się który szybciej który krócej a potem macie. :twisted:
Życzę spotkania z drogówką i solidnego mandatu...!!!
senatorusa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) senatorusa » 07.08.2013 11:50

A może dolna osłona silnika Ci się odkręca i powoduje stukanie... :(
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 07.08.2013 11:55

Jedź z prędkością, przy której nic się nie dzieje- zdecydowanie wystarczy 120-140 km/h :)
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 07.08.2013 14:24

Może to Anioł Stróż wali młotkiem w podwozie ;)
bouli1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bouli1978 » 07.08.2013 14:29

Pooglądaj opony, może lekkie wybrzuszenie. Przejedź ręką po oponie, bo wzrokowo możesz tego nie zauważyć.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 07.08.2013 21:12

Tak jak przedmówcy pisali: zwichrowane tarcze hamulcowe - po przegrzaniu, zwichrowana felga, zgubione ciężarki i co za tym idzie zle wyważone koło ( koła ) wybrzuszenie na którejś z opon ( czasami na skutek przegrzania, wad technologicznych puszcza wzmocnienie opony - po stronie wewnętrznej pewnie tego nie zauważysz dopiero po podniesieniu - ja z czymś takim kiedyś wróciłem z Chorwacji). Wszystkie te defekty uwidaczniają się po przekroczeniu wiekszej prędkosci ewentualnie przy hamowaniu.
Zwolnij a będzie bezpieczniej dla Ciebie i innych użytkownikó dróg. Sczęśliwego powrotu.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.08.2013 21:17

Nie zwolni, przecież jedzie bezpiecznie, tylko 160 na ograniczeniu do 130 km/h
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2013 21:25

tutusik napisał(a):Witam ,

Moje auto też chcialo sprawdzić czy da radę z dieslem ale naszczęście sam naprawiłem ( ręce które leczą !! ) :hut:

Wybrałem sie 05.08 - czyli ŚW. NARODOWE :)
roverek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roverek » 08.08.2013 18:51

No i wygląda na to, że padliśmy ofiarami marnej prowokacji :evil: . Albo chłopak się chciał pochwalić, że jego Audiczka wyciągnie 160. Pewnie z górki.... :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2013 19:10

roverek napisał(a):No i wygląda na to, że padliśmy ofiarami marnej prowokacji :evil: . Albo chłopak się chciał pochwalić, że jego Audiczka wyciągnie 160. Pewnie z górki.... :P

A moje po wyleczeniu nawet tyle albo nawet wiecej pod górę wyciągnie :hut:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone