Re: Studenci jadą na Chorwacje ;)
napisał(a) rapez » 03.07.2014 13:29
mez123 napisał(a):Witam. Na forum jestem po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość
Zacznę od początku ; Na Chorwacje jedziemy pierwszy raz, w 6 osób ( studenci). Termin naszego wyjazdu to wrzesień ( pierwsza połowa) chcemy udać się tam dwoma autami. Jedziemy ' na dziko' także miejsca jeszcze zaklepanego nie mamy. Moje pytania są następujące:
1) Który rejon polecacie? Gdzie jechać żeby było ładnie i tanio ( studenci
) i czy rzeczywiście wrzesień będzie tańszy. ( słyszałem coś o Dalmacji)
2) Czy lepiej pieniądze rozmienić na kuny w Polsce czy wybrać jakiś inny rodzaj płatności?
3) Czy zakupy najlepiej zrobić wcześniej w Polsce czy może widząc tamtejsze ceny można się zdenerwować, że nie[potrzebnie kupowało się w PL?
4) Ile w ogóle tych pieniędzy wziąć żeby przeżyć na spokojnie ( jedzenie, jakaś rakija + paliwo, autostrady itepe)
5) Ile kosztują noclegi we wrześniu ?
6) jakiś niezbędnik?
Bardzo proszę o odpowiedź, słyszałem, że to bardzo dobre forum i każdy znajdzie to czego potrzebuje. Jak widzicie zaczynam od podstaw także proszę też o w miarę szczegółowe odpowiedzi. Dziękuję z góry !
1. Na wyspach zawsze jest drogo. Szukaj czegoś na lądzie... obojętne gdzie ale moim zdaniem im dalej na południe tym drożej.
2. Kasy nie warto zabierać tylko płacić za wszystko kartą.
(zkitrane można mieć 10-20euro jakby co...).
3. Wszystko zależy jak spędzacie wakacje.
Jeśli mieszkacie od początku do końca wyjazdu w jednym apart. i jest możliwość gotowania (najczęściej jest); to jak najbardziej całe żarełko i picie (%) zabrać z Polski.
Chcecie zjeść egzotycznie to idziecie na obiad lub kolację do miasta.
Nic tak nie smakuje jak nasze Polskie jedzenie.
4. Kasa... to sprawa śliska.
Jak mówiłem nie brać kasy płacić za wszystko kartą a jak potrzeba kasy w gotówce to bankomatów nie brakuje.
5. Ja w sezonie za 2+1 na 14 dni z dojazdem mieszczę się się w 3 tyś zł. Średnio wygląda to tak:
- 10euro spanie osoba za noc (opł. klimatyczne w cenie)
- dojazd z winietami w dwie strony 220euro (2tyś. km. południe Polski, Słowacja, Węgry Chorwacja) samochód osobowy.
- inne wydatki ma miejscu to wg. uznania. Można wydać ... sporo a można nie wydać dosłownie nic
(zabrać wszystko z Polski)
6. ??????????
- lekarstwa jakieś
- krem do opalania
- a reszta to tak samo jak na wakacje w Polsce.
- nie zabierać dużo ubrań... bo i tak będziecie chodzić tylko w majciorach a może i bez
- Cro jest w UE więc wszystkie świadczenia macie za free tak samo jak w PL.