Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Straszą K L E S Z C Z A M I !!!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 25.04.2006 11:26

W przewodnikach straszą kleszczami (chorobami przenoszonymi przez te paskudztwa) w Chorwacji ? Co o tym sądzicie ? Czy Ktoś miał "przyjemność" spotkać kleszcza :?: :?: :?: :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2006 11:37

oz napisał(a):W przewodnikach straszą kleszczami (chorobami przenoszonymi przez te paskudztwa) w Chorwacji ? Co o tym sądzicie ? Czy Ktoś miał "przyjemność" spotkać kleszcza :?: :?: :?: :!:

Kleszcza możesz "spotkać" równie dobrze w parku na spacerze koło domu czy z tego powodu nie opuszczasz nigdy czterech ścian ????? I to jest moja krótka odpowiedź czy jechać gdziekolwiek czy nie. Pozdrawiam :D
oz
Odkrywca
a szczepienia ?????????????

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 25.04.2006 11:41

szczepić sie przed wyjazdem ????
Jacunio
Cromaniak
Re: a szczepienia ?????????????

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.04.2006 11:47

oz napisał(a):szczepić sie przed wyjazdem ????

Większość tego typu sensacyjnych doniesień jest opłacana przez producentów i dostawców odpowiednich szczepionek, więc moim zdaniem możesz sobie spokojnie darować...

PozdraV
J.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.04.2006 11:54

proponuję lekturę forum o kleszczach :) te w Kro nie są zapewne inne, niż gdzie indziej... no, może nieco bardziej słone...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2006 12:34

A unas nadciąga jeszcze większa i groźniejsza zaraza-Lepperoza,i niema nato szczepionki. :cry:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.04.2006 13:23

Robiłem wiele wycieczek pieszych i rowerowych i nigdy nie pomyślałem o kleszczach w Cro, ale to chyba nie był błąd, nigdy ich też nie złapałem i nie słyszałem aby ktoś to paskudztwo przyniósł.
Może nadchodzą inne czasy i wszelkie zarazy wychodzą na wierzch.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 25.04.2006 18:48

Na boreliozę nie ma szczepionki, jest tylko na kleszczowe zapalenie mózgu.
Nie wpadajmy w panikę. Choć ja akurat w tym temacie byłabym ostrożna wszędzie- moje dziecko złapało boreliozę, więc gdziekolwiek jestem, wracając ze spaceru etc. sprawdzam czy nie ma kleszcza.
W Cro pewnie też będę czujna.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.04.2006 19:08

nie wiem czemu ale w chorwacji jest opinija ze kleszcze z polnoci kraju, gdziesz do Plitwic i Udbini sa jezeli schodzi o przenoszenie chorob groziejszy niz ci znad morza. Tagrze na poudniu jest mniej kleszczy bo sucho
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 25.04.2006 19:33

Ta opinia Leon może nie jest zupełnie bezpodstawna, bo pamiętam, że w Polsce też w niektorych rejonach kleszcze są groźne z uwagi na zagrożenie chorobami, ktore przenoszą, a w innych rejonach jest bezpieczniej. Ponieważ jestem z tego mniej groźnego rejonu, podchodzę do tej kwestii z pewną taką beztroską i niestety nie pamiętam, gdzie w Polsce jest groźnie.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 25.04.2006 20:10

u mnie teoretycznie miało nie być groźnie, a kleszcz był zarażony...wniosek jest taki, że na kleszcze trzeba uważać wszędzie.
oz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 26.04.2006 17:44

Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 26.04.2006 17:58

He, he - o każdym zakażeniu, groźnej chorobie itp. można przytoczyć jakiś artykuł z opisami potwornych spustoszeń w organiźmie, jakie dana choroba czyni. No ale przecież nie szczepimy się na wszystko, na co się da, no nie?...

Rozumiem Twoje obawy przed boreliozą, ale dlaczego akurat w związku z Chorwacją?... A w Polsce to siedzisz cały czas w domu, czy jak?...
W cro byłem kilka razy i zdrowie mi raczej dopisuje... :D

PozdraV :wink:
J.
oz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 26.04.2006 18:20

Chodzi mi o dzieciaki !!! W kraju lasu raczej unikam ....
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 26.04.2006 20:07

Nie unikaj, tylko kup Moustidose w sprayu (odstraszacz), ubieraj czapkę maluchom i dokładnie oglądaj po powrocie z lasu (zwłaszcza liściastego). Gdziekolwiek. W Cro też.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone