Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Straszą K L E S Z C Z A M I !!!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciej1969
Croentuzjasta
Inne ChorÓbska

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 03.05.2006 19:26

a jaka jest sytuacja z komarami w Cro.?
i chorobami tzw. tropikalnymi?
Pytam nie bez powodu, gdyż znajoma z pobytu w Grecji przywiozła SCHISTOMATOZĘ ( nic przyjemnego). :cry: :( 8O
oz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 04.05.2006 12:57

CO to jest ?????????
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2006 20:51

maciejowi1969 w "kobiecej skórze" (coś mi toto pachnie trollem) chodziło zapewne o schistosomatozę, ale to w Chorwacji nie grożne,w Grecji (do której być może Jacunio i ja w tym roku się wybierzemy też nie,bo dotyczy to głównie tzw. tropików (Chorwacja i Grcja nie leży w tropikach),
a więc "strachy na lachy" - maciej1969.
Ale, że to choroba nie przyjemna - można i trzeba poczytać tu:
http://www.nowaera.com.pl/katalog_i_sklep/choroby.html
Pozdrawiam
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 20.06.2006 21:05

A ja w sytuacji nagłej zmieniłam swoje beztroskie podejście do kleszczy, bo na długi weekend majowy, chyba trzy dni po tym jak napisałam tutaj ze się nie przejmuję, bo u nas nie ma tego problemu, wyjechaliśmy na Suwalszczyznę i Litwę z psem, ktory kilka dni po powrocie ostro i nagle, dosłownie z minuty na minutę zaniemógł, i okazało się właśnie, że załapał niejaką babeszjozę., chorobę, która kończy się ostatecznie w razie zbyt późnego leczenia. Lek jest, podaje się go jednorazowo, ale w naszych okolicach go nie było, nawet w hurtowniach, bo choroba tu zupełnie nieznana. A czas leci. Na szczęście Akadamia Rolnicza we Wrocławiu nie zawiodła, wariacka jazda z psem po lek i znów jest okazem zdrowia - odpukać ... Ale to nas obudziło i zmusiło do szybkiego zdobycia wiedzy w tej kwestii. Ta choroba chyba nie atakuje ludzi, aczkolwiek pewna nie jestem, ale pokazuje, czego można się po kleszczach spodziewać. W Polsce kleszcze roznoszące choroby co do zasady są na wschód od Wisły, ale wyczytałam na róznych forach, gdzie wypowiadali się ludzie, ktorych psy też tak chorowały, że te "gorsze"dla nas kleszcze pojawiają się już nierzadko na zachód od Wisły, np. w okolicach Wielunia.
I teraz po tym przydługim wstępie to do czego zmierzam. Podaje się, iż kleszcze występujące w południowej Europie są właśnie tymi, ktore różne choroby roznoszą. Oczywiście, że nie oznacza to, żeby siedzieć w domu, najlepiej szczelnie zamkniętym, ale na to badziewie trzeba uważać.
A tak dla psiarzy: babeszjoza u naszego psa obajwiła się bardzo wysoką gorączką, ogromną niechęcia do chodzenia, jedzenia i picia, a co chyba najistotniejszą cechą - krwiomoczem. Lek nazywa się Imizol, podaje się go raz, a w razie potrzeby dawkę ponawia. I co najważniejsze, w ramach profilaktyki, przewidując wyjazd w tereny, gdzie są kleszcze roznoszace choroby, lek ten podaje się jednorazowo, przed wyjazdem. I po takich przejściach, przed wyjazdem do Chorwacji i Czarnogóry to właśnie zrobimy, zwłaszcza, że po przejściach z naszym psem, nasi, a właściwie jego weterynarze, lek już mają.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.06.2006 07:20

chodzi o schizometamorfozę! zaraz odwiozą mnie do Tworek ...
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 21.06.2006 10:56

[ W Polsce kleszcze roznoszące choroby co do zasady są na wschód od Wisły, ale wyczytałam na róznych forach, gdzie wypowiadali się ludzie, ktorych psy też tak chorowały, że te "gorsze"dla nas kleszcze pojawiają się już nierzadko na zachód od Wisły, np. w okolicach Wielunia.

Są, są na zachód od Wisły. Moja mama jakieś 12-14 lat temu miała boreliozę. Na szczęście rumień po ukąszeniu został szybko zauważony, zaaplikowano antybiotyk i wszystko jest w porządku.
Ale mimo to się nie szczepimy, nosimy w lesie czapki i oglądamy się po spacerach czy leżeniu na trawie. Póki co, to wystarcza.
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 21.06.2006 11:05

nie chce sie mądrzyć ale kleszcze sa domeną wilgotnych lasów i liściastych jak w Polsce. W Chorwie te lasy iglaste notabene są tak wysuszone że odmiana kleszcza o ile takowy istnieje to musiłaby być jakis superkleszcz funkcjonujący bez wody na baterie słoneczne chyba . Byłem tam w lesie sucho jak diabli . Generalnie nawet spacer po lesie jest trudny ponieważ wszedzie skały przykryte trawą, można łatwo skręcić nogę. Na spacer trzeba wziąc duuuuzo wody. Więc głowy nie dam jak z kleszczami ale nawet komarów tam nie uświadczyłem na wybrzeżu Dalmacji Środkowej
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 21.06.2006 18:01

Ja szczęśliwie póki co też kleszcza w Chorwacji nie widziałam, wzdłuż nadbrzeża to pewnie niezbyt im dobrze, ale np. w takich Plitwicach to już prędzej.
tatuś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatuś » 25.06.2006 07:13

Straszą kleszczami w przewodnikach tłumaczonych z francuskiego - pascal i globtroter.
We Francji może nie ma kleszczy, ale w każdym parku w Polsce jest ich więcej niż w Chorwacji.
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 08.07.2006 20:20

ja już wyjeżdzam (najchetniej zostałbym na stałe ) niech nawet będą te kleszcze - u nas też straszą ludzi TE DWA KLESZCZE z ....
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 07.07.2009 11:21

jeżdże do Chorwacji od 2003 roku, ale dopiero teraz miałem kontakt z kleszczami, być może było to spowodowane niższą temperaturą i dużą wilgotnością w czerwcu i stąd ta aktywność. Na szczęście jednego wyciągnąłem jak szukał miejsca na wgryzienie( na plaży), drugiego w samochodzie jak wysiadałem, a trzeciego na plaży jak spacerował po ręczniku. Plażowalismy się obok takiego małego lasu sosnowego, gdzie widać że były wypasane owce i zapewne stąd te kleszcze.
Jarzynka_Magda
Odkrywca
Skorpiony

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarzynka_Magda » 19.07.2009 12:26

Ja szczerze mówiąc nie spotkałam się z kleszczami, ale za to miałam nie miłe SPOTKANIE ZE SKORPIONEM na pościeli. Padał mocny deszcz, po czym wyszło słońce to otworzyłam okno i wchodzę po chwili do sypialni, a tam leży to dziadostwo :|. Właścicielka mówiła, że jak kleszczy jest mało to skorpionów można spotkać dużo. ;) Jest jeden plus, skorpiony podobno żądlą jak osa, a z kleszczami to chyba gorzej. ;) Nie stety jak na kleszcze są preparaty, na skorpiony nie widziałam. Pozdrawiam. xD
Ps Skorpion jest wielkości palca dorosłego człowieka, troszkę szerszy i przeważanie dobrze się maskuje, polecam sprawdzanie pościeli i wszystkiego w około łóżek, przez zaśnięciem. :)
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Straszą K L E S Z C Z A M I !!!!!!!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone