Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stolica europejskich stolic - Londyn jesień 2019

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.10.2019 17:37

Stolica europejskich stolic - Londyn ...
Czy po Brexit też :wink: :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.10.2019 17:39

12.
Obrazek

13
Obrazek

14.
Obrazek

15.
Obrazek

16.
Obrazek

17.
Obrazek

18.
Obrazek

19.
Obrazek

20.
Obrazek

:papa:
na ra
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 17.10.2019 17:41

Fajnie się zapowiada. Chętnie będę zerkać.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.10.2019 17:42

Dzisiaj mi się śniło, że poleciałam do Londynu 8O

Może się spełni, więc będę śledzić Twoją relację :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2019 18:00

Chyba jednak wolę Liverpool albo chociaż Manchester... Było mi dane przyjechać do Londynu autem i... To był błąd :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.10.2019 20:36

Pasowałby tytuł: Zdążyć przed brexitem. :mrgreen: :wink:

Ja już chyba nie zdążę, więc tym bardziej popatrzę. :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.10.2019 20:55

Londyn trochę poznałam, więc z chęcią popatrzę, jak wygląda obecnie.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.10.2019 21:27

Zaglądam, choć po wizycie 3 lata temu, nie jestem przekonany osobiście czy to jest ta najlepsza stolica w Europie ;)
Ale miasto zdecydowanie ciekawe. Zobaczę czy pokażesz coś czego nie udało nam się zobaczyć ;)

pozdrawiam, Michał
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 17.10.2019 22:19

Koniec tych wysublimowanych fotek i szumnych tytułów ... tekst konkretny i wyczerpujący proszę :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.10.2019 07:11

Janusz Bajcer napisał(a):Stolica europejskich stolic - Londyn ...
Czy po Brexit też :wink: :?:

Tytuł jak się domyślasz, specjalnie kontrowersyjny ;)

Pierwszy byłeś :)

aga_stella napisał(a):Fajnie się zapowiada. Chętnie będę zerkać.

Przed 4 dni naprawdę sporo udało nam się zobaczyć :)

maslinka napisał(a):Dzisiaj mi się śniło, że poleciałam do Londynu 8O

Może się spełni, więc będę śledzić Twoją relację :D

Z tego, co pamiętam, Twój pierwszy lot jeszcze przed Tobą, może będzie to faktycznie Londyn?
Na pewno warto

pääkäyttäjä napisał(a):Chyba jednak wolę Liverpool albo chociaż Manchester... Było mi dane przyjechać do Londynu autem i... To był błąd :lol:

Z gustami się nie dyskutuje :)
Autem w Londynie? Raczej nie chciałbym

Za to rowerem - owszem, jeździliśmy :)

Mikromir napisał(a):Pasowałby tytuł: Zdążyć przed brexitem. :mrgreen: :wink:

Ja już chyba nie zdążę, więc tym bardziej popatrzę. :papa:

E tam, brexit, zrobią okres paru lat, gdzie wizy jeszcze nie będą potrzebne ;)

megidh napisał(a):Londyn trochę poznałam, więc z chęcią popatrzę, jak wygląda obecnie.

My można powiedzieć ledwo go liznęliśmy, choć nie był to nasz pierwszy raz w tym mieście
:boss:

majkik75 napisał(a):Zaglądam, choć po wizycie 3 lata temu, nie jestem przekonany osobiście czy to jest ta najlepsza stolica w Europie ;)
Ale miasto zdecydowanie ciekawe. Zobaczę czy pokażesz coś czego nie udało nam się zobaczyć ;)

pozdrawiam, Michał

Ja też nie jestem przekonany że najlepsza ;)

Raczej taka która obok Paryża jest najbardziej znana poza Europą, np gdy zapytasz kogoś w Argentynie jakie zna miasta w Europie Londyn i Paryż padną pd razu

:)

Buber napisał(a):Koniec tych wysublimowanych fotek i szumnych tytułów ... tekst konkretny i wyczerpujący proszę :wink: .

Planuję dac parę praktycznych rad, także w celu uniknięcia fake'u którego ja dokonałem ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.10.2019 07:46

Part 1

Bilety na trasie Gdańsk - London Gatwick Wizzem kupiłem 3 tygodnie przed lotem.
Koszt w obie strony dla 2 osób dorosłych i jednego dwunastolatka jak kto woli
- 777 PLN bez karty Discount Club która zakupiłem podczas tej transakcji - ważna do 20.09.20 (a nuż jeszcze się gdzies do tego czasu poleci Wizirem i będą zniżki)
- 777-359 (koszt karty) = 428 PLN

Hotel
Londyn jest bardzo drogim miastem jeśli chodzi o accommodation, natomiast udało się trafić dobrą ofertę: za 4 noce ze śniadaniami dla 3 osób: 1190 PLN. Hotel z bookingu jak zwykle. Nazwa Viking. Ocena 7.2 (na 10).
Śniadania do woli: english breakfast + tosty + normalny chlebek serek, wędlinka, dżemik jak ktoś nie najadł się engliszem.
Kawa podła, herbata zwykła. Obsługa szybka, skłdająca się wyłącznie z Pań z naszego regionu (m.in Pani Daniela)

Dojazd do/z centrum Londynu: świetny/ Stacja Stratford to duży węzeł komunikacyjny, na którym krzyżują się linie metra (Jubilee - szara, tu kończy się / albo zaczyna jej bieg więc jeśli wsiadacie tutaj można liczyć na miejsca siedzące ;), Central - czerwona, oraz kolej DLR i Overground.
Jadąc z centrum miasta: zatem można jechać tymi liniami

Mapa metrahttp://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf tutaj

Stratford na mapie tutaj:
Obrazek

Stacja lezy na granicy 2 i 3 strefy transportu - zatem karta Oyster lub Travelcard na te dwie pierwsze strefy wystarczająca.

W aglomeracji londyńskiej jest 9 stref, natomiast większość atrakcji leży w Strefach 1 oraz 2 (ale nie wszystkie)

Na karcie nie można tez dojechać z prolondyńskich lotnisk, tam potrzebny jest bilet albo National Railway albo np Gatwick Express.
I tutaj: bilety na pociąg nazywany expresowym np Gatwick Express z lotniska (z terminala South - tam lądowaliśmy) do stacji Victoria (blisko Westminster etc) kosztuje 17.75 funta na łebka (małoletni do 16 roku życia - połowę), jeździ co ok 15 minut, a podróż trwa tylko 30 minut (ok 40km)

My jednak poszliśmy do stoiska National Railway aby zakupic karty Travelcard i wyszliśmy od przemiłego Pana, którego żona jest Polką z biletami za 6.65 funta za adult i połowę tego dla Młodego.
Otóż Pan stwierdził, że w ramach naszych Travelcard (za 35 funtów na tydzień, choć byliśmy 4 dni a faktycznie 5 kalendarzowych to one się najbardziej opłacają) na strefy 1 i 2 mamy mozliwość jazdy w ramach tych stref, to on nam sprzeda te bilety za 6.65 do węzła Norwood Junction (jedna stacja na południe od London Bridge) i mamy sobie nie wysiadając dojechać do London Bridge skąd linia Jubilee jest 8 stacji do naszego Sttratford.

Do dziś nie wiem, na jakiej zasadzie jechaliśmy ten jeden bardzo długi przystanek z Norwood Junction do London Bridge ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.10.2019 08:32

PART 2

Także lecimy (bagaż podręczny + jedna torba do 20 kg rejestrwana na zakupy) w czwartek o 19.45 z Gdańska - na Gatwick jesteśmy o 21 ichniego czasu
Obrazek

Karta Travelcard na strefy 1 i 2 kosztuje na tydzień 35 funtów. Sporo i niedużo jeśli chce się sporo jeździć. W tej cenie można jeździć metrem, autobusami, koleją naziemną, nawet chyba po Tamizie można czymś tam popłynąć (albo przynajmniej mieć zniżkę)

Karta Travelcard na Strefy 1-3 kosztuje 40 funtów więc niewiele więcej jeśli ktoś zamierza mieszkać w Strefie 3.

Do Karty Travelcard kupionej w metrze zdjęcie nie jest potrzebne, ja jednak wykukałem (dzień przed i to był mój błąd bo nie dopatrzyłem wszystkiego), że JEŚLI kupisz kartę w National Railway i jeśli masz tam zdjęcie (wzięliśmy sobie po 1 zdjęciu z domu, ale możesz tez za 6 funtów zrobić 4 fotki obok) to masz taką promocje 2 for 1 czyli np London Eye kosztuje dla 1 osoby 30 funtów czyli dla 2 osób 60 - a tutaj z tą kartą dla 2 osób kosztuje tez 30 funtów... ;0

No to wyrobiliśmy te karty.... dostaliśmy piękny bilet (który trzeba przy każdym wejściu i wyjściu z metra wsuwać w otwór, a w autobusie pokazywać kierowcy i on tam wtedy coś wciska sobie, chyba liczą) ale już w Westminster Abbey okazało się, że ..... trzeba mieć wydrukowany voucher.... papierowy, bo Pani je zbiera....

hehehehe

Czyli np jak chcesz zobaczyć za 2 w cenie 1 np Churchill War Rooms to musisz wejść tu https://www.daysoutguide.co.uk/churchill-war-rooms powiedzieć kiedy konkretnie chcesz to zwiedzić i wydrukowąc voucher.....

Podróż z Gatwick do London Bridge (stacja metra na South Bank) najblizsza dzielnicy Southwark i wieżowcowi The Shard trwała 35 minut.
Obrazek

National Railway wyświetla wszystko - w którym jesteś wagonie (na ile wagonów), kolorami zapełnienie poszczególnych wagonów, zajętość toalet w pociągu.... nadal jesteśmy w tyle....
Obrazek

Z London Bridge jedziemy 8 stacji metrem linią Jubilee, w metrze spotykamy .... Premiera Johnsona ;0

Ze stacji Stratford, choć mogliśmy wziąć autobus 25, 86 lub 425 idziemy sobie piechotką 15 minut do naszego hotelu...
Mijamy sklep Sainsbury położony 100 metrów od naszego hotelu, otwarty do 24 a jest 23.20, zatem przyjdę tu jeszcze po piwko... :)

Przystanek autobusów mamy 150 metrów od hotelu, jedzie się 4 przystanki (ok.5-7 minut), autobusy jeżdżą co 5-10 mint w zalezności od pory dnia.....

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.10.2019 08:34

tony montana napisał(a):
Do dziś nie wiem, na jakiej zasadzie jechaliśmy ten jeden bardzo długi przystanek z Norwood Junction do London Bridge ;)

Może sprzedał je jako "wcześniejszą rezerwację" - who knows? Z tego, co ja pamiętam, to cena jest zależna też od pory dnia, trasy i klasy połączenia. Plus pewnie jeszcze GroupSave i coś tam jeszcze ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.10.2019 08:48

Mieszkaliśmy jeszcze dalej, przy stacji Pontoon Dock. Ibis Budget. Też było fajnie i dość tanio, ale trochę dalej do centrum.
Metro fajnie "pachnie" nie ... ? :wink: :lol: I ten ciąg wiatru zawsze ...

pozdrawiam, Michał
Następna strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom

Stolica europejskich stolic - Londyn jesień 2019
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies