piotrf napisał(a):Mżawka w Londku , dlatego dzisiaj bardziej smakuje Dark Side - kolor ten sam , smak nieco inny , ale moc ma
Cheers
Pozdrawiam
Piotr
Hej, nie piłem tego niestety
piotrf napisał(a):Mżawka w Londku , dlatego dzisiaj bardziej smakuje Dark Side - kolor ten sam , smak nieco inny , ale moc ma
Cheers
Pozdrawiam
Piotr
Mikromir napisał(a):tony montana napisał(a):British Museum cd
Starożytna Grecja
No właśnie...
Można sobie w Lądku pooglądać to, czego się nie widziało w Grecji...
piotrf napisał(a):Mikromir napisał(a):tony montana napisał(a):British Museum cd
Starożytna Grecja
No właśnie...
Można sobie w Lądku pooglądać to, czego się nie widziało w Grecji...
. . . Turcji , Włoszech , Indiach , itd.
Wydaje mi się , że gdyby nie angielskie badania archeologiczne ( również grabieże ) , to wielu z tych artefaktów nie mielibyśmy okazji zobaczyć wcale , bo zostałyby zniszczone , albo zniknęłyby w prywatnych kolekcjach . O tym również trzeba pamiętać oglądając ekspozycje British Museum
Pozdrawiam
Piotr
Anglicy mają sporo eksponatów z Akropolu (Marmury Elgina, fragment widać na Tonowym zdjęciu, tam, gdzie Pan bez nóg..). Nie chcieli ich oddać Grekom, przekonując, że nie ma w Atenach odpowiedniego miejsca na ich ekspozycję i że oczywiście jak tylko takie miejsce będzie to oddadzą.... I co? W Atenach powstało nowoczesne Muzeum Pod Akropolem i tamtejsze ekspozycja zawiera to co na pobliskim wzgórzu znaleziono lub dla bezpieczeństwa eksponatów zostało tam przeniesione (te 2 miejsca dzieli tylko stok Akropolu). Jest miejsce na ekspozycje, spełniające surowe normy dla takich eksponatów, ale teraz Anglicy/Brytyjczycy nie chcą oddać eksponatów podając taki powód: „Jeśli teraz zaczniemy oddawać wszystkim krajom ich zabytki, które mamy w naszym muzeum, będziemy musieli je zamknąć, bo nic nam nie zostanie.”.megidh napisał(a): Anglicy o te zbytki dbają i pokazują je wszystkim chętnym do ich oglądania. I nie trzeba za to oglądanie płacić.
Muzeum 10 eur, dzieci free a combo ticket 30 eur ale na 7 miejsc (dzieci free). I w maju 2019 dałam te 30 eur i uważam, że to były (jeśli chodzi o miejsca do zwiedzania) najlepiej wydana kasa w moim życiu.tony montana napisał(a):Z tymże Beti w Atenach zapłaciłabyś za to oglądanie 30 Oiro
piekara114 napisał(a):Muzeum 10 eur, dzieci free a combo ticket 30 eur ale na 7 miejsc (dzieci free). I w maju 2019 dałam te 30 eur i uważam, że to były (jeśli chodzi o miejsca do zwiedzania) najlepiej wydana kasa w moim życiu.tony montana napisał(a):Z tymże Beti w Atenach zapłaciłabyś za to oglądanie 30 Oiro
aga_stella napisał(a):Z eksponatów starożytnej Grecji zazdroszczę zobaczenia na żywo trzech Mojr (lubię styl mokrych szat).
Ubawiłam się setnie "Konfesjonał to to nie jest " . Fajne masz skojarzenia.
Budyneczek Royal Opera robi wrażenie.