napisał(a) niezawodny » 12.09.2006 13:09
Dobry temat na nadchodzącą jesień. Ja to widzę tak:
Chorwaci o Polakach: Generalnie brak jakiegoś jednego stereotypu, jest natomiast jakaś nutka sympatii dla nas, choć pytanie się pojawia czy chodzi tu o nas jako Polaków czy jako turystów.
Przeciętny Chorwat w średnim wieku wie co nieco o Polsce, postrzega nas jako ludzi podobnych etnicznie (Słowian, mówiących zrozumialnym językiem) podobnej wiary, podobnego usposobienia. Z moich głębszych kontaktów z paroma Chorwatami i ich rodzinami których bliżej poznałem wynika brak stereotypów negatywnych typu "pijaki i brudasy" jaką to opinie często mamy na zachodzie. Natomiast wszyscy słyszeli że w Polsce strasznie kradną samochody ale traktowali to jako ciekawostę, nierzutującą na wzajemne relacje. Sporym zaskoczeniem (wciąż) jak dla mnie jest to że często mylono nas np. w knajpach z Czechami - mam wrażenie że dla Chorwatów język Czeski i Polski brzmią tak samo jak dla nas serbski i chorwacki czy słoweński.
Natomiast w drugą stronę wiedza i ew. stereotypy o Chorwatach funkcjonują jedynie u tych Polaków, którzy byli w HR - reszta (czyli olbrzymia większość) naszych rodaków kojarzy Chorwację i jej mieszkańców głównie jako kraj, w którym do niedawna była wojna i na hasło "wakacje tam" odpowiadają pytaniem o bezpieczeństwo etc. Ci którzy bywają w HR mają wyrobione, w wiekszości pozytywne zdanie o Chorwatach - podobne jak we wcześniejszej opinii Maaleny