@banalna77, walp, Mikromir, FUX, gusia-s,
Bardzo Wam dziękuję za uwagi. Myślę, że macie rację - trzeba wybrać 2 stałe miejscówki, powiedzmy po 5 noclegów i z nich robić wypady po okolicy. Jedna w okolicy Peljeszaca, druga Sibenik-Trogir - brzmi bardzo sensownie. Tylko jeszcze ten Dugi Otok chciałbym jakoś "zaliczyć", żeby mi rodzice nie marudzili, że plaże kiepskie, nie to co nasze polskie, bo piaseczek itd. A wyspa oczywiście na bazę wypadową się słabo nadaje.
banalna77 napisał(a):A to twój pierwszy wyjazd do Chorwacji? czy już byłeś?- i znasz trochę ten kraj...jak dla mnie to za dużo wszystkiego, podzieliłabym przez dwa, chyba że rodzice lubią forme aktywnego wypoczynku
Byłem, na Peljeszacu, w Dubrovniku i po drodze Trogir, Sibenik itd. Rodzice woleli by mniej aktywną formę, ale trzeba wypośrodkować
walp napisał(a):Planujesz wyjazd lipiec/sierpień. Dla 70-latków wysokie temperatury są bardziej uciążliwe, niż dla 20-, czy 40-latków. (..) Poza tym kwestia noclegów. Zamierzasz rezerwować, czy szukać na miejscu, bo to kolejna uciążliwość dla starszych ludzi.
Dali radę w Egipcie, tu też dadzą
co prawda to było 10 lat temu - sprawdzę ich
a serio - nie ma w Chorwacji aż takich upałów.
Co do noclegów - bardzo słuszna uwaga. Natomiast ja przetrenowałem już wiele razy jazdę na dziko i nie widzę w tym nic fajnego, to zdecydowanie upierdliwość, a nie przygoda - więc na pewno wszystkie noclegi będę miał porezerwowane na tydzień naprzód. Tzn. niekoniecznie na cały wyjazd z góry, ale z wyprzedzeniem. Będę szukał w necie, a nie fizycznie.
Mikromir napisał(a):Zamęczysz ich. Spędzą wakacje pakując się i rozpakowując.
Proponuję darować sobie Krk, Rab (będzie tłok w sezonie) a nawet Dugi Otok i podzielić 2 tygodnie na 2 bazy wypadowe:
1. Gdzieś między Szybenikiem a Trogirem.
2. W Dalmacji Południowej, mogą być nawet okolice Pelješca.
Z tych baz można opracować sensowny plan wycieczek, nie zamęczając całkowicie starszych ludzi. W każdej chwili mogą też sobie dać dzień luzu, jeśli poczują się zbyt zmęczeni. Wiem, co mówię, też mam matkę w tym wieku. Trzeba dać im trochę czasu na chłonięcie wrażeń, nie serwować za dużo na raz, bo się pogubią i wymęczą.
Bardzo trafne uwagi, biorę sobie do serca i wdrażam poprawki.
Tylko Dugiego Otoku mi szkoda ;/
FUX napisał(a):Dokładnie. Góra dwa miejsca bazowe. Pakostane-Plitvice, Zadar i Pag do końca, Kornati, Krka, Sibenik i Trogir, plażowanie. Tydzień pękł.
Okolice Dubrovnika-Dubrovnik, Trsteno i Peljesac z Korculą, Cavtat, Czarnogóra i plażowanie.
Po wakacjach.
Racja, dzięki. Cavtat i Czarnogóra - nie myślałem o tym wcześniej nawet, a to ciekawy pomysł.
gusia-s napisał(a):Popieram przedmówców. To maraton a nie wypoczynek. (..)Ston, Prapratno i jeszcze Mljet w 2 dni? Zdążycie choć pół godz. poleżeć na plaży?
Wybrać 2 ciekawe miejscówki.
Po tygodniu w jednej bazie i w koło komina radzę np. popołudniami.
Tak, racja
Dzięki. Zostałem przekonany w 100%