Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.05.2016 13:11

dareks20 napisał(a):Z uwagi, ze zbilaża się wyjazd coraz bliżej wiec myśli się o nim więcej, no i zastanawiam się jak to z tymi starszymi samochodami jest. Dokładnie chodzi mi o olej silnikowy półsyntetyczny 10w40. Jak wiadomo nie nadaje sie on specjalnie do wysokich temperatur rzędu 40 stopni.No i moje pytanie czy jeździcie na tych olejach do CRO czy może na wyjazd zalewacie 10w60 który jest ciężko dostępny. A może jechać i nie wymyślać za wiele.
Ciekawe na jakich olejach jeżdżą miejscowi.

10w40 nadaje się lepiej niż 5w30-którym zalane jest większość, jak nie wszystkie kilkuletnie auta...
50 czy 60 to oleje do silników luźno spasowanych, a nawet do sportu...
chyba że chcesz utrzymywać obroty 5000 non stop przez kilka godzin-to bym się zastanowił:p
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.05.2016 13:14

pablos77 napisał(a):To chyba temat nie dotyczy tego wątku. Ja jestem na etapie zakupu auta nie koniecznie bardzo starego ale używanego :) Znacie lub polecacie jakiś w porządku komis w Małopolsce. Czy takie istnieją???? Szukam Ford S-max 2010 2 litry w benzynie Duratec lub Ecoboost (najlepiej biały) Jeśli ma ktoś sprawdzony namiar proszę o info.

Szukaj wśród prywatnych pierwszych właścicieli...
komisy ewentualnie przysalonowe...
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 14.05.2016 15:08

Sol-Wagon napisał(a):
pablos77 napisał(a):To chyba temat nie dotyczy tego wątku. Ja jestem na etapie zakupu auta nie koniecznie bardzo starego ale używanego :) Znacie lub polecacie jakiś w porządku komis w Małopolsce. Czy takie istnieją???? Szukam Ford S-max 2010 2 litry w benzynie Duratec lub Ecoboost (najlepiej biały) Jeśli ma ktoś sprawdzony namiar proszę o info.

Szukaj wśród prywatnych pierwszych właścicieli...
komisy ewentualnie przysalonowe...

Dochodzę do takiego samego wniosku ja ty. Tylko tam auta są pewne i z historią. Jutro wybieram się pooglądać co mają w ofercie.
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 14.05.2016 15:17

te kiero napisał(a):
dareks20 napisał(a):A może jechać i nie wymyślać za wiele.

przy pierwszym wyjeździe jest wiele wątpliwości, np. ja rozmyślałem, jakiego rodzaju obciążniki zamontował mi wulkanizator przy kołach podczas wyważania, bo Ktoś kiedyś coś napisał o kontrolach...

wiele z dylematów to tylko przerost formy nad treścią, np. o oleju nie słyszałem, ale również przejechałem na takowym nie raz, reszta jak opisał anakin

No baa. Ja przed pierwszym wyjazdem zmieniłem na cynkowe bo wiedziałem, że mam ołowiane.
Dobrze, że nie wiedziałem, że nie można jeździć z przykręconą kulą haka :mrgreen:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 14.05.2016 20:06

ja mam w planie zmianę w przyszłym roku ale obserwując rynek rozglądam się już teraz
trafiłem kiedyś na stronę caroutlet w Myślenicach, mieli tam nawet jakiegoś S-Max'a ale nie znam gości
pozdrawiam
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 14.05.2016 21:18

Mój brat szukał S- Maxa przez prawie rok (nie że był zbyt wybredny ale wiedział co chce) i w końcu kupił Freemonta :D
Sorki tak mi się wyrwało :wink:
Ostatnio edytowano 15.05.2016 08:04 przez Crocodyl, łącznie edytowano 1 raz
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 15.05.2016 06:25

m@rek napisał(a):

ja mam w planie zmianę w przyszłym roku ale obserwując rynek rozglądam się już teraz
trafiłem kiedyś na stronę caroutlet w Myślenicach, mieli tam nawet jakiegoś S-Max'a ale nie znam gości
pozdrawiam

Caroutlet - duży, fajny komis, ja już kilka aut u nich kupiłem (w sumie to chyba 4) na przestrzeni ostatnich 10 lat i nie mogę powiedzieć złego słowa o nich, może nie jest to najtańszy komis ale na 100% mogę go polecić.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.05.2016 20:31

m@rek napisał(a):trafiłem kiedyś na stronę caroutlet w Myślenicach, mieli tam nawet jakiegoś S-Max'a ale nie znam gości
pozdrawiam

Szerokim łukiem Marek.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 16.05.2016 09:34

dareks20 napisał(a):Z uwagi, ze zbilaża się wyjazd coraz bliżej wiec myśli się o nim więcej, no i zastanawiam się jak to z tymi starszymi samochodami jest. Dokładnie chodzi mi o olej silnikowy półsyntetyczny 10w40. Jak wiadomo nie nadaje sie on specjalnie do wysokich temperatur rzędu 40 stopni.No i moje pytanie czy jeździcie na tych olejach do CRO czy może na wyjazd zalewacie 10w60 który jest ciężko dostępny. A może jechać i nie wymyślać za wiele.

Nie wiem na jakich olejach jeżdżą miejscowi, ale wiem, na jakich oponach często widziałem tam samochody. Na jakich? Na zimowych! Przy czym moje zdziwienie było o tyle duże, że potrafili w całkiem nowych samochodach oszczędzać w ten sposób.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 16.05.2016 12:45

anakin napisał(a):
m@rek napisał(a):trafiłem kiedyś na stronę caroutlet w Myślenicach, mieli tam nawet jakiegoś S-Max'a ale nie znam gości
pozdrawiam

Szerokim łukiem Marek.

nie mów że to Twoje C... to od nich :?:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.05.2016 14:39

m@rek napisał(a):nie mów że to Twoje C... to od nich :?:

Nie od nich.
Ale powiedzmy, że znam story właściciela i mechaników, którzy tam "pracują"..

Tamto pedalstwo kupiłem bezpośrednio od właściciela.
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 17.05.2016 08:22

kojacek napisał(a):

Nie wiem na jakich olejach jeżdżą miejscowi, ale wiem, na jakich oponach często widziałem tam samochody. Na jakich? Na zimowych! Przy czym moje zdziwienie było o tyle duże, że potrafili w całkiem nowych samochodach oszczędzać w ten sposób.

Ja też widziałem sporo miejscowych samochodów na zimówkach w środku lata. Nie wiem co o tym myśleć 8O .
Może ktoś ma jakąś teorię inną niż ta, że powyżej +7°C zimówki zużywają się błyskawicznie :?:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.05.2016 08:45

Teoria jest taka, że wielu kierowców uważa, iż opony zimowe mają podobne właściwości jak wielosezonowe, za to zimą są o wiele lepsze.
Lepiej więc ich zdaniem, jeździć cały rok na zimówkach niż na letnich. Dlatego traktują je po prostu jako całoroczne opony.

Podają jeszcze takie argumenty:
- "oszczędzam czas i pieniądze spędzone na wymianie",
- "podczas wyjazdów za granicę na dłuższe okresy, wolę mieć zimówki, bo za ich brak można dostać mandat, a za brak letnich nie".
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.05.2016 09:20

Marko66 napisał(a):
kojacek napisał(a):

Ja też widziałem sporo miejscowych samochodów na zimówkach w środku lata. Nie wiem co o tym myśleć 8O .
Może ktoś ma jakąś teorię inną niż ta, że powyżej +7°C zimówki zużywają się błyskawicznie :?:

Kiedyś pisałem o tym-spytałem o to mechanika-odpowiedź była, że z braku $$$ czy tam z oszczędności, jak kto woli.
Ale jazda na zimówkach przy takiej temperaturze to moim zdaniem niezbyt dobry pomysł-słabo trzymają się drogi.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.05.2016 20:24

może być jeszcze jeden powód...małe roczne przebiegi...po co 2 komplety jak ktoś przejeżdża rocznie dajmy na to 7 tys. km...
p.s. znajomy musi mieć auto na 17-kach, ale zawsze jeździ na...używkach...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone