Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 08.04.2016 22:14

No dokładnie, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, ale wypowiedzieć owszem :)
Również chwale klimę i w Cro lekko bez niej by nie było, ale jakbym nie miał wyjścia to pojechałbym bez :D ale mam i tej decyzji podejmować nie musze :P
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.04.2016 06:52

mój organizm ma spory problem z hałasem (otwarte okna), a tak niestety wygląda jazda bez klimy, po dwóch godzinach takiej jazdy mam migrenę;
przez lata jeżdżąc tak służbówkami, nie wiedziałem skąd taka dolegliwość, problem zniknął jak 10 lat temu przesiadłem się do auta z klimą (o różnicy w zmęczęniu nie wspominam); teraz ciężko mi się jeździ bez klimy i nie wyobrażam sobie jazdy na południe bez niej; od tamtej pory wszystkie moje auta kupuje z klimą, a żeby było zgodnie z wątkiem, są to zwykle stare, starsze auta powyżej 11 latek np. R19 Ltd, Astra I, Corsa B, Megane I...
Loorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loorek » 13.04.2016 20:18

Ja też podróżuję starym samochodem. Teraz podróżując do niektórych krajów jest trochę gorzej, bo trzeba płacić za wjazd do miasta :( Jak nie wyjeżdza się na kompletne odludzie to według mnie wystarczy mieć fajnny pakiet ubezpieczeniowy samochodu na zagranice :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2016 04:53

Jarek999 napisał(a):
krbaton napisał(a):Od 2007 kiedy w aucie miałem chyba +50

Może miałeś włączone podgrzewanie foteli... :D

Gdy jechaliśmy bez klimy, to w dłuższych tunelach schładzaliśmy wnętrze samochodu otwierając okna...

Hahaha, ale dowcipkujesz ;)
To było za czasów kiedy Tunel Sv. Rok miał jedną nitke!! Koteczek miał chyba 20 km :/
A w tunelach to temperatura jest nawet wyższa 8)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 27.04.2016 08:49

W latach 2013, 2014 i 2015 byłem w Cro Fabią 1.9 SDI bez klimy. Korzystając z porady, którą znalazłem na forum, zawsze zabieraliśmy ze sobą ręczny spryskiwacz, którym się schładzaliśmy. Wodna mgiełka pozwalała lepiej znosić upały. Niektórzy dziwnie na nas patrzyli, a było też kilka samochodów (nawet dość nowych), w których klima odmówiła posłuszeństwa i pasażerowie tych aut chyba trochę nam zazdrościli. Jednak w tym roku mam już Octavię z klimą i mam nadzieję, że znowu odwiedzę Jadran.
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 27.04.2016 09:16

morto15 napisał(a):W czerwcu wybieram się do Trogiru moją hondą civic 1.4 z 1999rprzebieg 95 tyś. Trochę mam obawy o kondycje auta.W zasadzie wszystko jest w nim sprawne,ale w tak długiej trasie różnie to bywa.Nie jestem fachowcem w dziedzinie motoryzacji i mam pytanie.Jak przygotować auto do wyjazdu i co ewentualnie ze sobą zabrać na wszelki wypadek? :roll:

witam zacznę od pierwszego wątku w tym temacie i postaram się opisać problem jaki miał mój kolega w zeszłym roku (tzn jego kolega bo jechali na 2 autka do Cro.)
tak więc kolega mojego kolegi na wiosnę odebrał z salonu nowiusieńką kijankę sportage i od razu zapałał dalekimi podróżami więc pojechali na 2 samochody do chorwacji jeden to kijanka a drugi ford mondeo z zeszłego stulecia i 350tysi na liczniku kolega w mondziaku jak to bywa trochę mocno zaniepokojony bo autko wiekowe itp wyjeżdzając do cro kijanka miało coś 2 tysie i się zaczęło zaraz w czechach najpierw padła klima za za nią elektryka trzeba było wzywać serwis oczywiście po kilku h oczekiwania przyjechali z aso naprawili i dalej w drogę (nie na długo ) bo zwariował komputer itp doczłapali się do austri i to był koniec kijanki znowu serwis i podstawka samochodu zastępczego (wariant w gwarancji) nie będę pisał co było dalej bo to długa historia ale moim zdaniem błędem jest wybieranie się w podróż niesprawdzonym samochodem mondziak dał radę bez problemu w drodze powrotnej z cro odebrali kijankę z aso w austri ale i tak potem w Polsce jeszcze kilka razy stała na warsztacie morał jak coś jeżdzi będzie jeżdzić a nowe i napakowane elekrtoniką nie zawsze
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.04.2016 09:27

Nie ma reguły co do samochodu.
W końcu co to jest 3000-4000km dla samochodu nawet starego skoro jeżdżą w ciągu roku po 15-25000km i nic im się nie dzieje
Widywałem nowe Merce na lawetach już w Cro, widziałem obciążone do połowy kół zgniłki 25 letnie z całymi rodzinami i zasuwały lewym pasem 160km/h.
Ja też mam nieco stracha przed dłuższymi wyjazdami bo mam już wiekowe auto ale zabezpieczam się tylko w to co mogę, a więc w odpowiednie ubezpieczenie abym nie został na autostradzie bez noclegu. Reszta w rękach Boga.
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 27.04.2016 09:37

fakt dobrze robisz to są tylko maszyny i wszystko jest możliwe dobrze mieć dobre asistanse w razie W. Sam mam lekkiego stracha bo za 3 miechy jadę na ciovo moje autko ma przejechane 23 tysiące niby luz co się miało zrypać to by się zrypało ale dalej pewna obawa zostaje na szczęście mam gwarancje na całą unie ASO od producenta (łącznie z samochodem zastępczym w razie awarii) i pakiet dealerski w razie wypadku z samochodem zastępczym i holowaniem noclegiem itp do wybranego aso w europie
amator33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) amator33 » 27.04.2016 09:57

w najlepszej wersji assistance za granicą holowanie zapewniają do 1000/800 km.
A ja jadę 1300...i te 300 mi brakuje. Dlatego i tak trzeba sprawdzić autko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2016 10:04

amator33 napisał(a):w najlepszej wersji assistance za granicą holowanie zapewniają do 1000/800 km.

Ale te brakujące kilometry możesz dopłacić.
Szczęście w nieszczęściu jak awaria będzie w drodze powrotnej, bo wakacje za nami, a do domu jakoś się wróci :wink:
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 27.04.2016 10:06

amator33 napisał(a):w najlepszej wersji assistance za granicą holowanie zapewniają do 1000/800 km.

nie będę uprawiał kryptoreklamy co do firmy ale moje asistanse AC obejmuje całą UE i nawet agent twierdził że nie mam limitów kilometrów co innego jest z krajami z poza UE tu mam jakieś limity ale nawet nie wiem jakie (muszę zadzwonić do agenta) co do asistanse producenta auta cała europa jest uwzględniona (naprawa + auto zastępcze) w razie awarii nie dotyczy zdarzeń losowych tu niestety umywają ręce chyba że zostawisz im auto do naprawy blacharsko lakierniczej to pofatygują się
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.04.2016 10:13

bajprzeznet napisał(a):Wszystko zależy od tego jak kto dba lub jak dbał poprzednik jeśli auto mamy od niedawna.

U nas niestety dominują dwa typy ludzi - tacy co ładują dużą kasę bez powodu, często w stare graty oraz tacy co nie chcą włożyć jednorazowo więcej niż 20zł. Smutne ale prawdziwe - dlatego ważne żeby auto było sprawne, są awarie których nie przewidzisz i które mogą się zawsze zdarzyć. Ale stare auto nie oznacza że nie jest zadbane.

Zawsze jadąc za granice warto się zabezpieczyć finansowo na wypadek awarii i tyle.

Moim zdaniem znasz zbyt mało typów ludzi :) Co to znaczy dużą kasę, bez powodu, często w stare graty ? Później piszesz stare auto nie oznacza, że nie jest zadbane (przecinek sam dodałem) ? Co poeta miał na myśli ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2016 10:13

matufa - To się pochwal tym ubezpieczeniem. Bo chyba masz na myśli ubezpieczenie asistanc nowego, na gwarancji, samochodu.
Ostatnio edytowano 27.04.2016 10:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 27.04.2016 10:16

Marko66 napisał(a):... w tym roku mam już Octavię z klimą i mam nadzieję, że znowu odwiedzę Jadran.

Masz zamiar Octavią do Jadrana 8O :oczko_usmiech: Nie rób tego :!: :mrgreen:

Ubiegłoroczny wyjazd w lipcu bez klimy będziemy wspominać jeszcze długo :mrgreen:
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 27.04.2016 10:19

szaki17 napisał(a):matufa - To się pochwal tym ubezpieczeniem. Bo chyba masz na myśli ubezpieczenie asistanc nowego, na gwarancji, samochodu.

jestem tu od niedawna i jeszcze nie wiem czy takie rzeczy można przedstawiać na forum

tak pakiet dealerski samochodu kupionego w 2014 roku co zresztą napisałem i wynika z mojego postu wyżej skoro autko ma 23 tysie na liczniku
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone