Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 05.04.2016 15:14

alechandro napisał(a):
Olo napisał(a):w sumie to marzy mi się wyjazd zabawką do Chorwacji ... ale to na wiosnę lub jesienią - bo nie mam klimy w zabawce :)

Oj tam...kiedyś jeździło się bez klimy do Jugosławii i nikt nie narzekał... :wink:

zgadza się - sam w latach 80 tych jeździłem z rodzicami z Krakowa - Słowacja, Węgry, Jugosławia - najpierw do Sarajewa a potem wzdłuż Neretwy na Peljesac. Dużym Fiatem bez klimy i oczywiście bez autostrad po których każdy leci "zgodnie z przepisami ;)" 160 km/h i pali 3,5 l/100 km ... :)
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 05.04.2016 16:13

alechandro napisał(a):
Olo napisał(a):w sumie to marzy mi się wyjazd zabawką do Chorwacji ... ale to na wiosnę lub jesienią - bo nie mam klimy w zabawce :)

Oj tam...kiedyś jeździło się bez klimy do Jugosławii i nikt nie narzekał... :wink:

ja w zeszłym roku byłem autem bez klimy -dojazd, lekki objazd i powrót i w tych czasach tez sie dało ;)
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 05.04.2016 16:26

Kobal66 napisał(a):
pablos77 napisał(a):Potrzebuje informacje odnośnie Forda S-max 2l benzyna. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym autem (dobre lub złe). Wiem że mankamentem jest brak koła zapasowego. Po lekturze kilku forum samochodowych i opinii znajomych stwierdzam, że to może być auto dla mnie.

S max super samochód co do braku koła zapasowego to jest fajny schowek pod podłoga bagażnika gdzie zmieścisz klucz do kół i podnośnik, a dojazdówka zniknie w przepastnym bagażniku :) co do silników:
2.0 Duratec 145 km, prosty bardzo trwały z łańcuchem rozrządu ale niestety, s-max jest baardzo cieżki przez co wolnossący silnik musi się solidnie napracować więc będzie palił w miescie 12-14l/100 bo ma jeszcze skrzynie 5-biegowa (miałem focusa II z tym silnikiem palił w KR 12-13l/100), s-maxem tez takim jeździłem spalania na szczęście już nie pamiętam.
2.0 EcoBoost - silnik super ale niestety skomplikowany i początkowo tylko ze skrzynią automatyczna dwusprzęgłową połączenie fantastyczne ale w razie kłopotów kosmicznie drogie w naprawach.
Tak więc polecam diesla 2.0 TDCi 140/163 km, nie daj się wrobić w 1.8 TDCi jest głośniejszy, wolniejszy, więcej pali i jest bardziej awaryjny !

Dzięki za cenne uwagi. Wezmę to pod uwagę przy kupnie parolatka :hut:
czyzo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzo » 05.04.2016 17:53

euromissile napisał(a):
alechandro napisał(a):

ja w zeszłym roku byłem autem bez klimy -dojazd, lekki objazd i powrót i w tych czasach tez sie dało ;)

Ja również byłem bez klimy, fakt iż wyjazd w nocy a nad ranem dopiero zaczęło nas "palić' :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.04.2016 18:42

11 lat temu byłem z przyjaciółmi nad Bajkałem Dużym Fiatem, a temperatury na Syberii latem niewiele się różnią od południowej Europy. 5 prawdziwków regularnie produkujących alkoholowe wypociny przez ponad trzy tygodnie było nie do zapomnienia :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2016 19:00

Ja byłem kilka razy bez klimy ale po raz ostatni w 2008 roku...nie zmienia to faktu, że dało się bez problemu przeżyć a podróż z noclegiem w trasie przebiegła bardzo przyjemnie...był to VW Polo okular... :wink:
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 05.04.2016 19:13

Do 2013 włącznie jeździłem bez klimy i w dzień. Nie jest to jakiś dramatyczny problem, którego przeżycie graniczy z cudem, dlatego stwierdzenia typu: "nie pojadę w lipcu lub w sierpniu, bo nie mam klimy w samochodzie" wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Przez ostatnie 2 lata jeździłem już z klimą i doceniam wygodę, ale bez przesady.... :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2016 19:27

Od 2007 kiedy w aucie miałem chyba +50 i rzygające dziecko z gorąca, auto bez klimy jest dla mnie zepsute 8)
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 07.04.2016 21:16

krbaton napisał(a):Od 2007 kiedy w aucie miałem chyba +50

Może miałeś włączone podgrzewanie foteli... :D

Gdy jechaliśmy bez klimy, to w dłuższych tunelach schładzaliśmy wnętrze samochodu otwierając okna...
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 07.04.2016 23:57

Jarek999 napisał(a):
krbaton napisał(a):Od 2007 kiedy w aucie miałem chyba +50

Gdy jechaliśmy bez klimy, to w dłuższych tunelach schładzaliśmy wnętrze samochodu otwierając okna...

Tunele są chłodniejsze, ale te spaliny... :roll:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.04.2016 07:05

Hmm, kiedyś jechałem tunelem w Szwajcarii i wieczorem temp. sięgała w nim 39...
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 08.04.2016 07:06

kojacek napisał(a):
Jarek999 napisał(a):

Tunele są chłodniejsze, ale te spaliny... :roll:

Czasem rzeczywiście trochę było czuć, ale głównie jechaliśmy w niedzielę więc ruch był mniejszy i zapachy znośne, a po przejechaniu Malej Kapeli lub św. Roka samochód był porządnie wychłodzony. Nawet jak było kilkaset metrów tunelu, to było coś, a i mniej czuć było spaliny.
Do tego wilgotne chusteczki, ewentualnie dodatkowy wentylatorek, a tak naprawdę to w latach 2009-2011, to w czasie podróży tylko w Chorwacji i to na południu było ciepło i pogodnie, reszta podróży raczej chmury i deszczowo - a w Austrii nawet ulewy...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.04.2016 07:30

Jarek999 napisał(a):Gdy jechaliśmy bez klimy, to w dłuższych tunelach schładzaliśmy wnętrze samochodu otwierając okna...

Biorąc pod uwagę ilość tuneli, można śmiało klimę wyłączyć, zawsze coś tam zaoszczędzimy. :oczko_usmiech:

Nie twierdzę że nie da rady pojechać bez klimatyzacji - odbyłem raz taką podróż, ale to było "piekiełko".
Otwieranie okien, nawet przy niższych prędkościach w tunelach, to moim zdaniem nie najlepszy pomysł,
ale jak załoga się dusi, to nie ma wyjścia. :lol:
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 08.04.2016 07:46

W 2008 roku z rodzicami astrą bez klimy (granatowe kombi). Wyjazd z chłodnej, na szczęście Polski o 14, za Alpami we Włoszech upał od samego rana, a dojechaliśmy koło południa :) było ciężko i gorąco, ale dało radę :D pod Bolonią termometr zewnętrzny pokazywał 38,5 koło godz 18 :P
Oczywiście z klimą lepiej i teraz wolę ją mieć, ale bez niej idzie się przemęczyć ;)
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 08.04.2016 08:03

Myślę, że problemem nie jest klima lub jej brak w drodze do Cro, tylko jak się znosi podróż w ciepłą słoneczną pogodę. Są osoby, które źle znoszą jazdę samochodem w ogóle, a przy gorącu tym bardziej.
Ja nie mam problemu jak jest gorąco i dla mnie jazda nawet bez klimy nie jest problemem, choć jak teraz ją mam, to używam i sobie chwalę...
Ale dla osób, dla których temperatura lekko powyżej 20 stopni to upał ( a znam takie...), a powyżej 25 nie da się wytrzymać, to jazda bez klimy jest rzeczywiście problemem.
Dlatego pytanie, czy da się bez klimy pojechać do Chorwacji zależy od danej osoby. Jeśli w Polsce latem ( oczywiście jak jest ciepło) nie jest to problem, to i do Cro nie będzie, a jak w Polsce jest problem, to i tam też będzie ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone