Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2016 19:44

Nigdy nie byłem fanem diesli...ostatnio jeździłem do lutego Skodą z silnikiem TSI, rocznik 2012. Na szczęście nie zawiódł mnie i 4 lata jeździłem bezawaryjnie ale teraz postawiłem na Suzuki z wolnossącą jednostka benzynową 1.6 bez turbo, bez dwumasy i innych dupereli, które niepotrzebne mi do niczego a do obecnego stylu jazdy w zupełności mi wystarcza...podczas jazdy próbnej wrażenie pod kątem komfortu zrobił na mnie C4 Picasso ale te tablety dotykowe... :evil:
Do tego silnik THP, najgorszemu wrogowi nie życzę, mam dwóch kumpli, którzy tej cudownej jednostki, owocu współpracy BMW i PSE najchętniej pozbyliby się ale nie mogą znaleźć chętnego leszcza...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.04.2016 19:53

alechandro napisał(a):...z wolnossącą jednostka benzynową 1.6 bez turbo, bez dwumasy i innych dupereli,

Nie wiedziałem, że takie jeszcze produkują :wink: ...no chyba, że to jakiś zabytek :)
czyzo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzo » 03.04.2016 20:03

Ano Suzuki Vitara ma wolnossącą 1.6 VVT :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2016 20:22

greenrs napisał(a):Nie wiedziałem, że takie jeszcze produkują :wink: ...no chyba, że to jakiś zabytek :)

czyzo napisał(a):Ano Suzuki Vitara ma wolnossącą 1.6 VVT :)

I S-cross, którym lepiej jechało mi się niż Vitarą... :wink:
Na szczęście produkują jeszcze to co dobre ale w tym roku i Suzuki zwiększy swoja gamę silnikową o 1.4 Turbo... :)
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 03.04.2016 20:56

Potrzebuje informacje odnośnie Forda S-max 2l benzyna. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym autem (dobre lub złe). Wiem że mankamentem jest brak koła zapasowego. Po lekturze kilku forum samochodowych i opinii znajomych stwierdzam, że to może być auto dla mnie.
Ostatnio edytowano 03.04.2016 21:14 przez pablos77, łącznie edytowano 2 razy
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 03.04.2016 21:09

greenrs napisał(a):
alechandro napisał(a):...z wolnossącą jednostka benzynową 1.6 bez turbo, bez dwumasy i innych dupereli,

Nie wiedziałem, że takie jeszcze produkują :wink: ...no chyba, że to jakiś zabytek :)

Mazda dalej robi wolnossące benzyny polecam lekturę

mazda 6 2.0 Skyactiv-G 145 KM i 165 KM 2.5 Skyactiv-G 192 KM

i nawet nieźle to jeździ.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.04.2016 21:10

Nie wiem co macie do turbo. Mialem 1.8 142km oplowski w 3 letnim samochodzie.... teraz zmienilem auta na 1.4 i 1.2 turbo i za nic na świecie nie chce juz samochodu bez turbo. Te samochody po prpstu jezdza znacznie lepiej. Lepiej sie rozpędzają itp...a najważniejsze ze po mieście jeździ sie okolo 2k obrotow mniej przez co jest zauwazalnie ciszej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2016 21:59

Akurat 1.4 T Opla to najbardziej udana tego typu jednostka Turbo do tej pory więc Ci się nie dziwię...problem w tym, że Opel ma ceny z kosmosu a ja wolałem za te pieniądze postawić na wolnossące Suzuki, które zawsze wyróżniało się wyposażeniem...w wersji Premium mam to do czego w przypadku innych marek musiałbym dopłacić 7 500 zł więc nie ma co dyskutować...poza tym choć rozpatrywałem Opla i jeździłem nim podczas jazdy próbnej to chciałem uniknąć samochodu kojarzącego się z flotą...uważam jednak, że 1.4 T Opla to rzeczywiście bardzo udana jednostka...
Zależy kto czego potrzebuje, mi wystarczy to co wybrałem choć z pewnością T daje więcej radochy z jazdy... :wink:

pablos77 napisał(a):Potrzebuje informacje odnośnie Forda S-max 2l benzyna.

Duratec czy ecooboost ? Jeżeli ten pierwszy to bardzo dobra jednostka benzynowa...jeśli samochód z pewnego źródła i wiarygodnym przebiegiem to spoko auto...
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 04.04.2016 00:33

Nie mam opla 1.4 mam alfe guliette 1.4 170km i megane kombi 1.2 115km i nawet w meganie te 115 daje lepiej rady niz ponad 142 w 1.8 w orlando.. Tez nie bardzo chciałem silnik z turbo ze wzgledu na legandy ze awaryjny itp... Narazie oba maja niecaly 1000km wiec o awaryjnosci nie moge powiedziec ale o przyjemnosci z jazdy a szczegolnie alfa juz tak....ale nikt mnie juz nie przekona do wolnossacego silnik..
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 04.04.2016 05:21

Alechandro dzięki za info. Mam coś na oku i właśnie się zastanawiam. Pozdrawiam.
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 04.04.2016 07:42

pablos77 napisał(a):Potrzebuje informacje odnośnie Forda S-max 2l benzyna. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym autem (dobre lub złe). Wiem że mankamentem jest brak koła zapasowego. Po lekturze kilku forum samochodowych i opinii znajomych stwierdzam, że to może być auto dla mnie.

S max super samochód co do braku koła zapasowego to jest fajny schowek pod podłoga bagażnika gdzie zmieścisz klucz do kół i podnośnik, a dojazdówka zniknie w przepastnym bagażniku :) co do silników:
2.0 Duratec 145 km, prosty bardzo trwały z łańcuchem rozrządu ale niestety, s-max jest baardzo cieżki przez co wolnossący silnik musi się solidnie napracować więc będzie palił w miescie 12-14l/100 bo ma jeszcze skrzynie 5-biegowa (miałem focusa II z tym silnikiem palił w KR 12-13l/100), s-maxem tez takim jeździłem spalania na szczęście już nie pamiętam.
2.0 EcoBoost - silnik super ale niestety skomplikowany i początkowo tylko ze skrzynią automatyczna dwusprzęgłową połączenie fantastyczne ale w razie kłopotów kosmicznie drogie w naprawach.
Tak więc polecam diesla 2.0 TDCi 140/163 km, nie daj się wrobić w 1.8 TDCi jest głośniejszy, wolniejszy, więcej pali i jest bardziej awaryjny !
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.04.2016 07:59

alechandro napisał(a):... ale te tablety dotykowe... :evil: ...

Wiesz. Ja kiedys rękoma i nogami broniłem się przed telefonem dotykowym ale od kiedy taki mam na inny w życiu nie zamienię :)

Auto z panelem dotykowym samo wpadło w ręce i od kiedy mogę tam obsługiwać ustawienia auta, radio, telefony, spisy kontaktów, prognozy pogody, korki i inne pierdy z netu jakoś uśmiech z mej twarzy nie znika

Zawsze mówili, że lepsze jest wrogiem dobrego a ja wymyśliłem, że przyzwyczajenie jest wrogiem postępu :)

Co do aut to używam doładowanych klekotów od nastu lat i jeździ mi się tym lepiej niż benzyną ale to zapewne kwestia subiektywna i najzwyklejszego przyzwyczajenia :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2016 08:32

paulr...tak, T-jet benzynowy to genialny silnik ale jeśli chodzi o 1.2 Tce to za wcześnie na oceny...Fiatowskie silniki są najlepsze ale ciężko to pojąć miłośnikom niemieckiej motoryzacji...

Piotrulex...ok, tylko zmiana temperatury za pomocą tabletu dotykowego to absurd, zobaczymy jak ten tablet zadziała ponadto przy temperaturze -30 C... :twisted:
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 04.04.2016 08:55

alechandro napisał(a):paulr...tak, T-jet benzynowy to genialny silnik ale jeśli chodzi o 1.2 Tce to za wcześnie na oceny...Fiatowskie silniki są najlepsze ale ciężko to pojąć miłośnikom niemieckiej motoryzacji...

Piotrulex...ok, tylko zmiana temperatury za pomocą tabletu dotykowego to absurd, zobaczymy jak ten tablet zadziała ponadto przy temperaturze -30 C... :twisted:

Witam
w Giuliett'cie montowane są 1.4 TB MultiAir, T-jet'y nigdy w tym modelu nie były używane
pozdr
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 04.04.2016 17:01

Miałem wczesniej 1.4 120km i nie byl to multi air;-) ale tez dawał rade
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone