Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 25.02.2016 13:32

hrupek666 napisał(a):
Z napisał(a):yzedef czy na pewno znajomy miał na myśli ten silnik 4.2 V8,w phaetonie ma on 335koni,może miał na myśli silnik 4.2 FSI?,ten to jest tragedia(zgadzam się z tym).W phaetonie te silniki nie nie były montowane,montowali je w touaregu od 2007 i w Q7,czym spierniczyli auta.Silnik który chcę mieć w aucie ma kod BGJ lub BGH.

Myślę że on nie pisał o silniku.

Dokładnie chodziło o elektronikę której w tym aucie jest masa, nie chcę siać niepotrzebnie fermentu ale poczytaj itp. na pewno też wypadkowa przeszłość itp. nie sprzyja temu skomplikowanemu samochodowi.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.02.2016 13:45

yzedef napisał(a):
hrupek666 napisał(a):
Z napisał(a):yzedef czy na pewno znajomy miał na myśli ten silnik 4.2 V8,w phaetonie ma on 335koni,może miał na myśli silnik 4.2 FSI?,ten to jest tragedia(zgadzam się z tym).W phaetonie te silniki nie nie były montowane,montowali je w touaregu od 2007 i w Q7,czym spierniczyli auta.Silnik który chcę mieć w aucie ma kod BGJ lub BGH.

Dokładnie chodziło o elektronikę której w tym aucie jest masa, nie chcę siać niepotrzebnie fermentu ale poczytaj itp. na pewno też wypadkowa przeszłość itp. nie sprzyja temu skomplikowanemu samochodowi.

Elektroniki to ma do oporu :D ,lecz nie kupię auta z wypadkową przeszłością i świecącymi kontrolkami,wolę zapłacić Autotesto 450zł i niech mi przygotują raport wraz z pełną historią auta.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.02.2016 13:51

hrupek666 napisał(a):

Teraz zauważyłem :D
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 25.02.2016 16:37

Z napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

Rozumiem że SUV ci się znudził ?:)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 26.02.2016 08:38

artwro napisał(a):Pisałem parę dni temu o starym samochodzie na F..., którym byłem 4 razy w Cro i w zeszłym roku sprzedałem. Mój scenic miał zaletę, że miał skrzynie automatyczną i jeszcze przed jego sprzedażą szukałem auta z takim udogodnieniem... Oczywiście nie chciałem diesla i musiało auto mało palić... Wziąłem krechę, poczytałem, dłuuugo szukałem i kupiłem priusa III. Rok 2009, nowy model, nachuśtane 156000 km. Dzisiaj mam 176000 ( około), w sierpniu byliśmy w Cro. Jechałem tyle co można... po autostradach zgodnie z przepisami 130-140 itp. W dwie strony wyszło mi średnio 4,7 litra na 100 km wg komputera... Nie chcę innego auta... Żaden właściciel diesla mnie nie zmusi do zmiany zdania....Jeżdżę tym wynalazkiem rok i dla mnie rewelacja... Jak ktoś potrzebuje jakichś informacji ode mnie w zakresie tego auta, zapraszam na priv. Aby nie odchodzić daleko od tematu, starym autem do Cro jak najbardziej, byłem, dojechałem, wróciłem,rodziną w kilku konfiguracjach. Tam nie takie starocie jeżdżą... Przede wszystkim: stare i nowe, zawsze trzeba dbać, niekoniecznie serwis, ja osobiście wolę sprawdzony, zaufany warsztat. Ze starszymi nawet jest łatwiej: olej, płyny, hamulce i styka...

O czym my tu mowimy to jest toyota i jeszcze prius w tych samochodach nie ma sie co psuc , jedyny mankament tej hybrydy to rdzewiejce tarcze hamulcowe :D
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 26.02.2016 13:14

yzedef napisał(a):
Z napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

Rozumiem że SUV ci się znudził ?:)

SUV nie jest mi potrzebny,raz do roku to i VW wyholuję motor do Chorwacji :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.03.2016 10:57

Mnie z diesla wyleczyło żony Lupo 3L (gdzie 3L niestety nie oznacza pojemności :? :mrgreen: ). Jedyną jego zaleta było niski spalanie, które dziad z nawiązka odbił sobie u mechanika. A to turbina, później wtryski do tego dochodziła "zautomatyzowana" skrzynia biegów, która czasami nie wbijała wstecznego, czasami nie chciało jej się wrzucić "piątki" itp.
Do mojego starego Golfa (oczywiście benzyna) przez całe 12 lat jak nim jeżdżę, nie wsadziłem tyle kasy o nerwach nie wspomnę.
Jak go sprzedałem to ze dwa dni ze szczęścia piłem :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ps. Auto nie było kupowane od chandlaża, od nowości jeździła nim żona kuzyna a później mój ojciec.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.03.2016 11:11

dids76 napisał(a):Jedyną jego zaleta było niski spalanie, które dziad z nawiązka odbił sobie u mechanika. A to turbina, później wtryski do tego dochodziła "zautomatyzowana" skrzynia biegów, która czasami nie wbijała wstecznego, czasami nie chciało jej się wrzucić "piątki" itp.

Właśnie o to chodzi.
Szłem d....nie wytrzesz.
Co zaoszczędzisz na paliwie, "oddasz" później z nawiązką.
Wkurw z tym związany masz już w gratisie. :evil:
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 02.03.2016 11:50

Panowie rozumiem wasze rozżalenie i niechęć do diesli. tylko (nie zakładam, że tak było w Waszym przypadku), że część ludzi zniechęconych do diesla kupiła go z racji małego spalania. zupełnie nie patrząc do jakich celów to auto potrzebują. a nie ma nic gorszego dla diesla niż jazda wokół komina. diesel lubi przebiegi. nie jest to silnik do jeżdżenia po mieście.
z drugiej strony Panowie powoli musicie zacząć się przyzwyczajać do turbin i wtrysków. za parę lat innego benzyniaka nie uraczycie;-)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.03.2016 12:05

KrisM napisał(a): Panowie rozumiem wasze rozżalenie i niechęć do diesli. tylko (nie zakładam, że tak było w Waszym przypadku), że część ludzi zniechęconych do diesla kupiła go z racji małego spalania. zupełnie nie patrząc do jakich celów to auto potrzebują. a nie ma nic gorszego dla diesla niż jazda wokół komina. diesel lubi przebiegi. nie jest to silnik do jeżdżenia po mieście.

Wiem, dlatego przy moich rocznych przebiegach (8-10 tys km łącznie z wyjazdem do CRO) moja stara benzyna w zupełności mi wystarcza. Kupiłem Lupo za "psie pieniądze" od ojca, wiec straciłem tylko na mechanika i nerwy (siwych włosów i łysiny nie wliczam) :oczko_usmiech: :mrgreen:
KrisM napisał(a):z drugiej strony Panowie powoli musicie zacząć się przyzwyczajać do turbin i wtrysków. za parę lat innego benzyniaka nie uraczycie;-)

Dlatego muszę dbać o swojego dziadka, bo pomimo że w tym roku będzie już pełnoletni (przebieg 207tys), to mam nadzieję że jeszcze kilka razy mnie do CRO zawiezie.
dar37@wp.pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dar37@wp.pl » 02.03.2016 12:20

Jeszcze o Fapie.

FAP to domena głównie samochodów francuskich - HDI.
DPF to reszta, TDI.
Tak to można rozdzielić.

Mam Peugota 508 HDi - średnia w wypalania to co ok 260 km. Ważny jest dodatek do wypalania, który wstrzykiwany jest za kazdym razem w trakcie tankowania, czyli nie zaleca się tankować po parę litrów, bo szybo się skończy. Żywotność ok 240 tyś km, wg wskazań komputera.

Na alliexpres można kupić kabelki pod każdy samochód i samemu sprawdzać co słychać w komputerze samochodów.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 02.03.2016 12:37

anakin, czy jest na forum Twoja relacja z tej podróży w której C8 zastrajkował? Coś poza tymi zdjęciami które parę dni temu wrzuciłeś?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.03.2016 12:48

Koenig napisał(a):anakin, czy jest na forum Twoja relacja z tej podróży w której C8 zastrajkował? Coś poza tymi zdjęciami które parę dni temu wrzuciłeś?

Jest.
Pod tytułem "Cztery lawety i pogrzeb". :mrgreen:

Żartuję.
Nic nie pisałem. :wink:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 02.03.2016 13:05

No właśnie, bo znalazłem tylko 3 Twoje relacje :D (2010/11/12 - wszystkie już przeczytałem). W pierwszej chwili myślałem, że może niedokładnie szukałem :D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 02.03.2016 16:17

dids76 napisał(a): Lupo 3L

No właśnie wynalazek, ale np 1,7 SDI pali litra :wink: więcej ma manual, i jest nie zniszczalny.
Wiem wiem że co było to brałeś niestety 3L to porażka, zresztą tak jak 1,4TDI.

anakin napisał(a):Wkurw z tym związany masz już w gratisie.

No i najlepszym się zdarza, kolega ma C8 takie jak twoje było (święć panie nad jej duszą) jeździ w Wawie na taxi i twierdzi że żadnego innego nie chce :!:

Prawda jest taka że jak ma się coś zesrać to się zesra :!: , kolega nie chciał diesla hondy CR-V to se kupił benzynę
założył LPG i był szczęśliwy przez 20tkm potem zrobił uszczelkę pod głowicą i znowu był szczęśliwy kolejne 20tkm, następnie je..ą rozrząd nie wiadomo czemu bo był wymieniony przy uszczelce to se zmienił silnik i sprzedał.
Kupił diesla i :?: :?: :?: :?: :?:
Zrobił na początek dwumase :boss: lata 150tkm i na razie jest ok

3/4 sukcesu to dobry mechanik :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone