Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2016 06:35

hrupek666 napisał(a):A i jeszcze pytanie mam takie czy wiecie i kontrolujecie co ile kilometrów wypala wam FAP-a :?:
Nie mam kontrolki i nie wiem kiedy i jak wypala (1.5 dCi / 90KM). W serwisie na moje pytanie odpowiedziano mi, że teraźniejsze konstrukcje Renault są samoobsługowe i zasadniczo wytrzymują całe życie samochodu. Na dalsze drążenie tematu, majster powiedział, że jak nakręcę 500 tkm to wtedy popatrzą dokładniej. Ale przypuszcza (majster), że będzie tyle samo co teraz, czyli nic (mam po 3 latach 180 tkm).
Trzymam go za słowo 8)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 23.02.2016 07:18

piotrulex napisał(a):
Z napisał(a):
euromissile napisał(a):SantaFe, Phaeton :o

Nie potrzebujecie pracownika? :mrgreen:

Ledwie dla mnie starcza :D

A co do vw to biorę go pod uwagę głównie ze względu na silnik no i pneumatykę :D

Tak żartem to jakbyś te 4,2 podzielił przez 3 to choćby po zatankowaniu więcej by Ci zostało :)

Właśnie ten silnik to jest to,do tego auta to trzeba mieć mechanika :D ,zwykły Heniek go nie ogarnie. Mechanik już jest a teraz czas na auto,lecz wielki problem znaleźć coś w ludzkim stanie.Dzięki Bogu że na firmę chcę kupić to podatek się w akcyzę zamieni.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.02.2016 09:53

m@rek napisał(a):
anakin napisał(a):"Knajpianej opiniotwórczości" powiadasz.........
Part I:...

spotkałem się kiedyś z B..., wspominała o Twojej przygodzie, pomyślałem ... kobieta jak zwykle przesadza //przepraszam B... :wink:
czytam ten post, oglądam zdjęcia i powiem Ci ... ja nie tylko nie chciał bym widzieć na oczy C8, ja po takiej przygodzie nie oddalił bym się samochodem dalej niż 50 km od komina :wink:
sam mam diesla z turbiną z FAP'em, 11 lat i ponad 200k przebiegu i następny też będzie diesel 3.0 V6 ... jak tylko wygram w lotto :twisted:
niem wiem czy masz pecha, może źle trafiłeś, może ktoś Cię wyru... na tym wózku, czasem po prostu tak bywa i trzeba się z tym pogodzić :|
jedno Ci powiem, trzymam kciuki oby ten następny był po prostu lepszy i taki jak ma być

No, jak widzisz nie przesadzała......... :wink:
Jak mówiłem - nie wiem co było przyczyną i szczerze powiedziawsz dziś mam to już w d.... :mrgreen:
Wyleczyłem się jednak z pewnych wynalazków raz na zawsze...
Ostatnio edytowano 23.02.2016 10:25 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2016 09:57

m@rek napisał(a):spotkałem się kiedyś z B..., wspominała o Twojej przygodzie, pomyślałem ... kobieta jak zwykle przesadza //przepraszam B... :wink:

hmmmmmmmmmmmm :roll: :roll: :roll: przeprosiny przyjęte, ale i tak o tym porozmawiamy :roll: :evil: :evil:
:)
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 23.02.2016 12:16

Bea.ta napisał(a):hmmmmmmmmmmmm :roll: :roll: :roll: przeprosiny przyjęte, ale i tak o tym porozmawiamy :roll: :evil: :evil:
:)

trzymam za słowo :)

anakin napisał(a):Jak mówiłem - nie wiem co było przyczyną i szczerze powiedziawsz dziś mam to już w d.... :mrgreen:
Wyleczyłem się jednak z pewnych wynalazków raz na zawsze...

jak mówiłem, w 100% Cię rozumiem
wydaje mi się jednak że miałeś potwornego pecha a teraz przez swoje uprzednie do samochodów na "F" uszczupliłeś sobie potencjalnego kandydata na nowy wózek i kilka marek :wink:
// swoją drogą nigdy nie brałem pod uwagę zakupu samochodu od żabojadów :|

boboo napisał(a):W serwisie na moje pytanie odpowiedziano mi, że teraźniejsze konstrukcje Renault są samoobsługowe i zasadniczo wytrzymują całe życie samochodu...

ciekaw jestem ilu z nas wie że filtry FAP/DPF dzielą się właśnie na mokre - FAP (czasem zwane obsługowe) i suche - DPF (bezobsługowe)
nie ma zamiaru się tutaj wymądrzać, też nic o tym nie wiedziałem i dopiero po zakupie samochodu z tym ustrojstwem postanowiłem zgłębić temat 8)

przed zakupem diesla proponuję rozeznać się w temacie i sprawdzić jaki rodzaj jest w naszym samochodzie
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 24.02.2016 19:46

Miało być o starych samochodach a zeszło na klekoty z filtrami cząstek stałych ;)
artwro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artwro » 24.02.2016 20:15

Pisałem parę dni temu o starym samochodzie na F..., którym byłem 4 razy w Cro i w zeszłym roku sprzedałem. Mój scenic miał zaletę, że miał skrzynie automatyczną i jeszcze przed jego sprzedażą szukałem auta z takim udogodnieniem... Oczywiście nie chciałem diesla i musiało auto mało palić... Wziąłem krechę, poczytałem, dłuuugo szukałem i kupiłem priusa III. Rok 2009, nowy model, nachuśtane 156000 km. Dzisiaj mam 176000 ( około), w sierpniu byliśmy w Cro. Jechałem tyle co można... po autostradach zgodnie z przepisami 130-140 itp. W dwie strony wyszło mi średnio 4,7 litra na 100 km wg komputera... Nie chcę innego auta... Żaden właściciel diesla mnie nie zmusi do zmiany zdania....Jeżdżę tym wynalazkiem rok i dla mnie rewelacja... Jak ktoś potrzebuje jakichś informacji ode mnie w zakresie tego auta, zapraszam na priv. Aby nie odchodzić daleko od tematu, starym autem do Cro jak najbardziej, byłem, dojechałem, wróciłem,rodziną w kilku konfiguracjach. Tam nie takie starocie jeżdżą... Przede wszystkim: stare i nowe, zawsze trzeba dbać, niekoniecznie serwis, ja osobiście wolę sprawdzony, zaufany warsztat. Ze starszymi nawet jest łatwiej: olej, płyny, hamulce i styka...
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.02.2016 20:34

Z napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Z napisał(a):
euromissile napisał(a):SantaFe, Phaeton :o

Nie potrzebujecie pracownika? :mrgreen:

Ledwie dla mnie starcza :D

A co do vw to biorę go pod uwagę głównie ze względu na silnik no i pneumatykę :D

Tak żartem to jakbyś te 4,2 podzielił przez 3 to choćby po zatankowaniu więcej by Ci zostało :)

Właśnie ten silnik to jest to,do tego auta to trzeba mieć mechanika :D ,zwykły Heniek go nie ogarnie. Mechanik już jest a teraz czas na auto,lecz wielki problem znaleźć coś w ludzkim stanie.Dzięki Bogu że na firmę chcę kupić to podatek się w akcyzę zamieni.

Nie wiem czy to dobry wybór ten VW. Mam znajomego w ASO, który też dorabia na handlu autami i ostrzegał przed tym samochodem, jest bardzo skomplikowany elektrycznie/elektronicznie i jak się zacznie sypać to tragedia, za cholerę nie idzie ogarnąć tego komputera :), w luźnej rozmowie przestrzegał przed zakupem tego modelu, tak więc może przegrzeb internet zanim wydasz kasę :).
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 25.02.2016 09:18

artwro napisał(a):...

NO teraz to kolega zaszalał.
Brat sobie kupił Yarisa nowego hybrydę, po roku stwierdził że gdyby kupił zwykłego benzyniaka to za różnice w cenie by miał paliwa na 5 lat.
Miała palić ok 4 litrów pali trochę więcej.
Ale to kwestia gustu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2016 09:30

hrupek666 napisał(a):Miała palić ok 4 litrów pali trochę więcej.
Ale to kwestia gustu.

Kto wierzy w katalogowe dane na temat spalania...? :mrgreen:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 25.02.2016 09:35

ostravak napisał(a):
hrupek666 napisał(a):Miała palić ok 4 litrów pali trochę więcej.
Ale to kwestia gustu.

Kto wierzy w katalogowe dane na temat spalania...? :mrgreen:

On czyt. Swagier :twisted:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.02.2016 09:46

ostravak napisał(a):Kto wierzy w katalogowe dane na temat spalania...? :mrgreen:
Ja. Choć też nie do końca. Mój wg katalogu miał brać 4,2 l/100km a na razie po 184.000 km mam średnią 4,1 l/100km
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2016 10:08

boboo napisał(a):
ostravak napisał(a):Kto wierzy w katalogowe dane na temat spalania...? :mrgreen:
Ja. Choć też nie do końca. Mój wg katalogu miał brać 4,2 l/100km a na razie po 184.000 km mam średnią 4,1 l/100km

Z posiadanych aut, tylko chyba Ibiza z SDI z 2000 roku trzyma prawie katalogowe spalanie. Drugi Ulysse - 9 litrów to i owszem, przy emeryckiej jeździe. Przed Uly była Foka II z 1.6 16v pod maską - 5.5 litra było tylko przy stałej v max 90 km/h :D :mrgreen:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.02.2016 10:17

yzedef czy na pewno znajomy miał na myśli ten silnik 4.2 V8,w phaetonie ma on 335koni,może miał na myśli silnik 4.2 FSI?,ten to jest tragedia(zgadzam się z tym).W phaetonie te silniki nie nie były montowane,montowali je w touaregu od 2007 i w Q7,czym spierniczyli auta.Silnik który chcę mieć w aucie ma kod BGJ lub BGH.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 25.02.2016 10:29

Z napisał(a):yzedef czy na pewno znajomy miał na myśli ten silnik 4.2 V8,w phaetonie ma on 335koni,może miał na myśli silnik 4.2 FSI?,ten to jest tragedia(zgadzam się z tym).W phaetonie te silniki nie nie były montowane,montowali je w touaregu od 2007 i w Q7,czym spierniczyli auta.Silnik który chcę mieć w aucie ma kod BGJ lub BGH.

Myślę że on nie pisał o silniku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone