Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2016 08:39

radzio327 napisał(a):do tego bagaże

Weź po dwie pary majtków :wink: jakąś "naramke" i dacie rade nie takie fury się widzi i dają rade, myślę że jedziecie w dwie pary to dwie walizki i jakieś tam gadżety wejdą bagażnik nie jest wcale mały, w tamtym roku kolega jechał babcią Madzią (mazda 626 z 97r LPG) w 5 osób dwie dorosłe, dwie 14l i 7lat i dał radę się tam zapakować.
Dacie radę :!:
Rysio
Weteran
Re: Pytanko apropo Astry II

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2016 09:46

radzio327 napisał(a):Witajcie. Pytanko kieruje do osób które jechały do Chorwacji 3 drzwiowym samochodem. Posiadam takową astre II wersja sport obniżone zawieszenie i chciał bym zapakować 4 osoby do niego trochę rozmyślam czy to dobry pomysł? Fajnie było by jechać w 4 ale czy auto da rade ? Chcemy z dziewczyną jechać do makarskiej a na miejscu odwiedzić Split Omis Sv Jure Brela. Dodam że auto w gazie mam butla w kole zapasowy kolo w bagażniku do tego bagaże i dwie osoby na tyłach :D Jak to widzicie? POZDROWIENIA CROOMANIACY :mrgreen:

W 96 kumpel jechał Corsą 1,0 ja Poldkiem w sumie 8 osób ze słoikami, namiotami, kuchenkami, butlami i innym szpejem. W 2004 i 2005 byłem Peugeotem 206 1,4 z teściową i dzieckiem czyli w 4 osoby a więc wózki, bebika, zabawki itp. Fakt miałem box 300l. Jak se przez obniżanie popsułeś zawieszenie to masz problem. Zawsze możesz zmienić na fabryczne i wtedy na 100% dojedziesz. Zamiast typowej zapasówki możesz dokupić dojazdówkę za kilkadziesiąt złotych to miejsca zaoszczędzisz. 8)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 17.02.2016 10:02

Zawsze część bagaży można wysłać kurierem ( nie jest to wcale drogie) do gospodarzy u których będziesz spędzał urlop :)
Będzie taniej niż wypożyczenie "trumny" i tarcie wydechem o asfalt. Jak masz jeszcze auto w "gazie " to połowa bagażnika ci odejdzie i dodatkowo 40kg więcej bo dochodzi 2 zbiornik z LPG. Wzrośnie spalanie bo przez boksa zaburzysz aerodynamikę. Miałem kiedyś mitsubishi eclipse to znam ból bagażnika i miejsca na tylnych siedzeniach które są praktycznie tylko dla dzieci.
Wszystko musisz sobie przekalkulować :)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2016 10:08

Rysio napisał(a):Jak se przez obniżanie popsułeś zawieszenie to masz problem. Zawsze możesz zmienić na fabryczne i wtedy na 100% dojedziesz.

Wydaje mi się że astra "G" wersja sport ma fabrycznie obniżone zawieszenie, więc według twojej teorii to fabryka popsuła mu samochód na 100%, chyba że się mylę i człowiek sobie sam założył inny zawias ale czy popsuł :?:

To że jest obniżona to tylko tyle że jak ją załadują to im plomby powypadają z zębów i tyle.
Obrazek
Tu było w sam raz :mrgreen:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 17.02.2016 11:17

Z mojego doświadczenia wynika taki paradoks, że im większy bagażnik tym trudniej się zmieścić :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2016 11:21

A drugi paradoks polega na tym, że połowa zabranych rzeczy była niepotrzebna :lol:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 17.02.2016 11:28

Koenig napisał(a):że im większy bagażnik tym trudniej się zmieścić

1.Coś w tym jest, co roku większy bagażnik a i tak wypchany po brzegi :|

Janusz Bajcer napisał(a): połowa zabranych rzeczy była niepotrzebna

2.I co roku na koniec wyjazdu śpiewka "na następny wyjazd biorę o połowę mniej"

A w trakcie pakowania auta na kolejny wyjazd (czytaj punkt 1) :boss:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 17.02.2016 20:06

hrupek666 napisał(a):Wydaje mi się że astra "G" wersja sport ma fabrycznie obniżone zawieszenie, więc według twojej teorii to fabryka popsuła mu samochód na 100%, chyba że się mylę i człowiek sobie sam założył inny zawias ale czy popsuł :?:

Ja mam Astrę G sportive w kombi i zawieszenie ma takie samo jak wersje zwykłe, sprężyny są na pewno takiej samej wysokości i w samym prześwicie też nie zauważyłem różnicy z innymi wersjami, tylko jako że w kombi to trochę twardsze z tyłu. Chyba, że jest to fabryczne OPC - te miały obniżone oryginalnie zawieszenie.

Ja jeżdżę co roku swoim kombi tylko we dwie osoby i powiem szczerze: od dwóch lat ciągamy podłodziówkę i w zeszłym roku nawet do łodzi musiałem wrzucić trochę rzeczy bo auto było już tak pełne
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.02.2016 20:35

Witam, 4 lata temu byliśmy 3-drzwiową Astrą II 1,6 8V LPG + trumna na dach - 4 osoby dorosłe i fotelik z 1,5 rocznym dzieckiem. Jak to z dzieckiem wózek, łóżeczko turystyczne, nocnik itp. itd. Byliśmy w Supetar na Braciu. I było super.
Wiec jak się nie da jak się da :D :D :D

A powyższa astra rocznik 2001. W roku ubiegłym znacznie nowsza Astra 3 kombi. Spakować się było wcale nie łatwo mimo że skład ten sam i dziecko starsze. Padła klima, pękła rura od turbiny. Rurę udało się naprawić ( mąż zakupił na szrocie rurkę od chyba mercedesa i dało radę) gorzej z klimą bo trochę się grzaliśmy a już w Kotorze była masakra.
Powyższe przygody jednak urlopu nam nie popsuły ale dowiodły że rok samochodu nie zawsze ma znaczenie. Nowe też przecież się psują :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.02.2016 21:03

:papa:
Załączniki:
DSC02401.JPG
Niezawodna ale już nie nasza zielona strzała
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.02.2016 21:05

Widzę że szykuje się jakiś zlot Astr ?:)
czyzo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzo » 17.02.2016 21:31

Beata W. napisał(a)::papa:

Zdjęcie jak z katalogu :D
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 17.02.2016 21:34

Jakby był w Cro to ja chętnie sie piszę, moja w tym roku w końcu bedzie pełnoletnia i chyba magiczne pół miliona jej stuknie więc będzie co świętować :)
Załączniki:
Zmiana rozmiaruObraz 112a.JPG
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.02.2016 21:40

czyzo napisał(a):
Beata W. napisał(a)::papa:

Zdjęcie jak z katalogu :D

:D Jak sprzedawaliśmy śmiałam się do męża, żeby z tym zdjęciem wystawić.
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 18.02.2016 11:19

Witam i proszę o radę. Wyjazd do CRO w sierpniu. Do dyspozycji dwa samochody tj małe Aveo sedan z małym silnikiem 1,2 ,dużym bagażnikiem i przebiegiem około 40 tys km, rocznik 2012 i stare Audi A4 w stanie idealnym i oryginalnym przebiegiem około 220 tyś silnik 1,8 benzyna. Aveo 70 KM Audi 125 wiec róznica jest, o komforcie jazdy nie wspominając.
Aveo w roku 2013 zaliczyło wyjazd do CRO. Tragedii nie było ale mocy brakowało. Na pokładzie 4 osoby.
Moje pytanie czy odważyli byście się jechać starym Audi na rzecz komfortu podroży, czy jednak mniej komfortowo a nowszym.
W 2013 mogłem jechać Sceniciem 1,9 dci ale się nie odważyłem dieslem.
Pojemność bagażników Aveo i Audi prawie taka sama.Drogę robie bez noclegów około 1500 km w jedną stronę - Srima.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone